Türkiye-Rusya-Ukrayna görüşmesi: Kiev anlaşmayı son anda iptal etmiş

Rusya ve Ukrayna'nın iki ay boyunca Türkiye ile Karadeniz'deki gemilerin güvenliği için müzakere yaptığı ve anlaşmaya varıldığı fakat Kiev'in son anda bu anlaşmayı imzalamadan masadan kalktığı ortaya çıktı.

GİRİŞ 16.04.2024 08:45 GÜNCELLEME 17.04.2024 09:58
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

İngiliz ajansı Reuters'ın özel haberine göre, ajansa konuşan ve konuyla ilgili bilgisi olan 4 kaynak, anlaşma metninin hazırlandığını ve 30 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bu gelişmenin duyurulacağını söylerken, Ukrayna'nın anlaşmadan ayrılmasıyla bu planın da suya düştüğünü dile getirdi.

UKRAYNA NEDEN ÇEKİLDİ BİLİNMİYOR

Kaynaklardan biri "Son dakikada Ukrayna aniden geri çekildi ve anlaşma suya düştü." dedi. Diğer üç kişi de olayların bu versiyonunu doğruladı. Rusya, Ukrayna ve Türkiye yorum yapmayı reddetti. Ukrayna'nın neden çekildiğine dair bir açıklama yapılmazken, Reuters'a konuşan kaynaklar, Kiev'in kararına neyin yol açtığını bilmediklerini söylediler.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Şubat ayında yaptığı açıklamada, yeni ABD askeri yardımı olmadan Ukrayna'nın Romanya ve Bulgaristan yakınlarındaki Batı Karadeniz kıyılarını kucaklayan Karadeniz nakliye koridorunu savunamayacağını söylemişti.

TÜRKİYE BAZI TAAHHÜTLER ALDI

Reuters'ın bir kopyasını gördüğü anlaşma metninde, Türkiye'nin "arabuluculuk çabalarının bir parçası olarak" Ukrayna ve Rusya ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak "Karadeniz'de ticari gemilerin serbest ve güvenli seyrüseferinin sağlanması konusunda" anlaşmaya vardığı belirtilmiş. Hem Moskova hem de Kiev, Karadeniz'deki ticari gemilere güvenlik garantileri sunarak, boş oldukları ya da askeri olmayan bir yük beyan ettikleri sürece bu gemilere saldırmama, el koymama ya da arama yapmama taahhüdünde bulunmuş.

Anlaşma taslağında, "Bu garantiler savaş gemileri, askeri mal taşıyan sivil gemiler (uluslararası misyonlar çerçevesinde Taraflarca mutabık kalınan deniz taşımacılığı hariç) için geçerli değildir." denilirken, "Türkiye Cumhuriyeti, BM Genel Sekreteri'ni anlaşmaya varıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin arabuluculuğuyla uygulanmakta olduğu konusunda bilgilendirir. Anlaşma, duyurulmasının ardından yürürlüğe girer." ifadesi de yer almış.

BM'DEN REUTERS'IN HABERİNE DOĞRULAMA VE AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Reuters'in haberine ilişkin yorumu sorulduğunda, haberi doğrulayarak, "Hala Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünün üstün geleceğini umuyoruz." dedi.

KREMLİN'DEN KONUYA DAİR AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz'de gemilerin güvenliğinin sağlanmasına dair anlaşma konusunda iki ay müzakereler yürüttüğü ve Ukrayna'nın hazırlanan anlaşmadan vazgeçtiği yönündeki iddiayı değerlendirdi. Peskov, "Bu konuda söyleyeceğim bir şey yok. Türk ortaklarımızla gündemimizde Karadeniz dahil pek çok konu var. Çeşitli konuları istişare ediyoruz." şeklinde konuştu. 

TAHIL ANLAŞMASI ASKIYA ALINMIŞTI

Türkiye ve Birleşmiş Milletler, Temmuz 2022'de imzalanan ve yaklaşık 33 milyon metrik ton Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi'ne arabuluculuk yapmıştı. Rusya, kendi gıda ve gübre ihracatının ciddi engellerle karşılaştığından şikayet ederek Temmuz 2023'te anlaşmadan çekilmişti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 69
  • net 1 hafta önce Şikayet Et
    metroya bindim geçen gün bir tane arap yok alayı rus ve ukraynalı arada Türkler var hiçbir Türk abuk sabuk hareket eden ruslara ukraynalılara tek kelime laf edemiyor. arkadaş düşmanlığınız ırklara değil İslam'a kafirler
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Emekliye müjde ne zaman.
    Cevapla
  • Demir 1 hafta önce Şikayet Et
    Dingilterenin derdi Karadeniz’e gelmek. Eğer anlaşmaya varılırsa girmeleri zorlaşacak. Onun için köle ülkeleri Ukrayna’yı her anlaşmadan çekilmeye zorluyorlar. Bunlarla iş yapılmaz. Bunlar sonunda bize saldıracaklar. Yunanistan’la büyük Pontus projelerini okuyor muyuz herhangi bir gazetede? Hepimizin uyanması gerek. Ukrayna dostumuz değil! Ukrayna bitti!
    Cevapla
  • Cahil vatandaş. 1 hafta önce Şikayet Et
    Anlamıyacak ne var bunda ??? ABD nükleer silah kullanmak için zemin hazırlıyor. Kafir barışmaya müsaade etmez.
    Cevapla
  • Ayân 1 hafta önce Şikayet Et
    Bırakın ne halleri varsa görsünler. Siyonist dostları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!