AfD, AP'den ihraç edildi

Almanya'da aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) içinde bulunduğu siyasi gruptan ihraç edildiği bildirildi.

AfD, AP'den ihraç edildi
AfD, AP'den ihraç edildi
GİRİŞ 24.05.2024 08:33 GÜNCELLEME 24.05.2024 09:51
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

AP'de aşırı sağ eğilimli Kimlik ve Demokrasi (ID) grubunun, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşıma göre, AfD'ye yönelik "derhal ihraç" kararı alındı.

AfD'nin liste başı adayı Maximilian Krah'ın Nazilerle ilgili ifadelerinin ardından gelen açıklamada, grubun "Krah'ın karıştığı olaylarla artık ilişkilendirilmek istemediği" ifade edildi.

Avrupa genelinde seçimleri izleyen Europe Elects'in nisan ayı tahminlerine göre, ID'nin 6-9 Haziran'da yapılacak AP seçimlerinde 83 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

SÜREÇ NASIL OLU?

AfD parti yönetimi AP seçimlerinde liste başı aday olan Krah ile ilgili kriz toplantısı yaparak, Alman siyasetçiye parti adına seçim kampanyalarında sahneye çıkma yasağı getirmişti.

Bu kararın ardından Krah, parti yönetiminden ayrıldığını duyurmuştu.

Krah'a seçim kampanyalarında sahneye çıkma yasağı getirilmesinin nedeni olarak, Alman milletvekilinin İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, nasyonal sosyalizm döneminde Schutzstaffel (SS) adı verilen paramiliter oluşumun tüm üyelerinin suçlu olmadığını söylemesi gösteriliyor.

Röportajda "SS üniforması giyen herkesin otomatik olarak suçlu olduğunu asla söylemeyeceğim." ifadesini kullanan Krah, SS'in savaş suçlusu olup olmadığına ilişkin soruya da "Kesinlikle yüksek oranda suçlu vardı ancak hepsi suçlu değildi." yanıtını vermişti.

Bu röportajdan sonra Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in (RN) Genel Başkanı Jordan Bardella, AP'de gelecekte AfD ile aynı meclis grubunda birlikte çalışmayacağını ifade etmişti.

Krah için çalışan Jian G, 23 Nisan'da, Çin adına casusluk yaptığı suçlamasıyla gözaltına alınmış, Almanya Başsavcılığının talebiyle 7 Mayıs'ta da Krah'ın Brüksel'de AP'de bulunan ofisinde arama yapılmıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Das 3 hafta önce Şikayet Et
    Almanyada her an darbe olabilir yahudilere soykirim yapan almanlar bizlerede yapar almanyada yahudi ile arap ile siyah afrkali ile benim aramda fark yok ayni sekilde muammale görüyoruz almanya tehlikeli ülke askeri müdahale edilmeli almanya gene çığlığından cikmaya basladi doktorlari da irkci normal almanlari memur polis olarak ise almiyorlar nerde irkci ise aliniyor
    Cevapla
  • Kutahyali 3 hafta önce Şikayet Et
    Bizde neden olmuyor TBMM karar alsınlar DEM i yasaklasınlar kapatsınlar yok etsinler.
    Cevapla
  • söyletene bak. 3 hafta önce Şikayet Et
    aa olamaz demokrasi var...nasıl yaparsınız bunu endişeyle izliyoruz... hemen bizim milletvekilleri almanya ya gidip inceleme yapıp basın toplantısı düzenlesinler...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İşgalci İsrail'de kriz bitmiyor! Netanyahu: Medyadan duydum! Asla kabul edilemez
Eylem Tok ve oğlunun tutuklanmasına ilişkin detaylara ulaşıldı