Putin'den Ukrayna'ya barış teklifi! Şartlarını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın askeri birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde müzakerelere başlayabileceklerini söyledi. Kiev'den teklife yanıt geldi.

GİRİŞ 14.06.2024 13:55 GÜNCELLEME 15.06.2024 09:58

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın askeri birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde müzakerelere başlayabileceklerini söyledi. Putin, "Ukrayna'ya bugün tekrar gerçek bir barış teklifi yapıyoruz. Geçici ateşkesi sağlamayı ve meseleyi dondurmayı değil çatışmaları sonlandırmayı teklif ediyoruz." ifadesini kullandı

İsviçre'de 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'ne de değinen Putin, "İsviçre'deki konferansa davet edilmedik. Rusya olmadan, bizimle açık ve sorumlu bir diyalog kurmadan, Ukrayna ve Avrupa güvenliği konusunda çözüm bulunması imkansız." dedi.

Ukrayna Barış Zirvesi, gelecekteki bir barış sürecine her iki tarafın nasıl dahil edileceğine dair bir yol haritasını ortaklaşa belirlemeyi amaçlıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da söz konusu barış konferansının geleceğinin olmadığını belirterek, "Bu zirvede Rusya'sız Ukrayna ile ilgili konuları tartışma fikri saçma." demişti.

G7 Liderler Zirvesi'nde karar: Rusya'nın döviz rezervi Ukrayna'ya verilecekG7 Liderler Zirvesi'nde karar: Rusya'nın döviz rezervi Ukrayna'ya verilecek

BATI'YA TEPKİ

Putin, G7 Liderler Zirvesi'nde alınan "Dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna için kullanma" kararına da tepki göstererek, bunu cezasız bırakmayacaklarını kaydetti.

Misilleme sinyali veren Putin, Moskova ile Batı arasındaki çekişmenin "geri dönüşü olmayan noktaya yaklaştığı" konusunda uyarıda bulundu.

UKRAYNA'DAN TEKLİFE CEVAP

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Danışmanı Mykhailo Podolyak, Putin'in ifadelerinin ciddi bir barış girişimi olmadığını belirterek, Putin'in sunduğu koşullarla uzlaşı bulmanın mümkün olmadığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan da" Putin'in kendisini barış elçisi gibi göstermesi ve kendi başlattığı savaşı bitirmek için seçenekler sunması saçmalık." açıklaması geldi. Bakanlık açıklamasında, "Putin ültimatomları Moskova tarafından daha önce de seslendirildi ve bu açıklamalarda da yeni bir şey yok." denildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 20
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz önce bir Ateşkesi elde edin , Gerisini , ABD , İngiltere , Almanya , Fransa - Rusya arasındaki müzakereler çözsün . Ukrayna boşuna kürek sallıyor . Büyük devletler bu konuyu , ellerindeki kartları , kozları masaya sürmeksizin bir neticeye varılamaz . Bırak , Diplomasi Masası kurulsun , görüşsünler .
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    İşgal ettiği toprakları istiyor ben olsam vermem Musul ve kerkükü adaları verdikte ne oldu
    Cevapla
  • emrew 2 yıl önce Şikayet Et
    moskova istese yerle bir edecek israil gibi davransa hiç kimse kalmaz orada.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aslan Fransa'da kükredi! Şampiyonlar Ligi'nde rakibine gol yağdırdı
Fransızlar yağmaladıkları ürünleri satışa çıkardı!