17 Uygur Türkünü 'Ölüm' için istiyor

Çin, Guantanamo hapishanesinde tutuklu bulunan 17 Müslüman Uygur Türkünün terör süphelisi olarak kendisine teslim edilmesi için ABD'ye baskı yapıyor.

17 Uygur Türkünü 'Ölüm' için istiyor
17 Uygur Türkünü 'Ölüm' için istiyor
GİRİŞ 10.10.2008 01:52 GÜNCELLEME 19.03.2018 17:53
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

17 Uygur Türkü, 2001'de Afganistan'ın ABD tarafından işgalinden beri ABD'nin Küba'daki Guantanamo askeri hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

Pekin, Guantanamo'da bulunan 17 Uygur Türkü ve serbest bırakılan diğerlerinin Çin'e verilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Guantanamo'da tutuklu bulunan Uygur Türkleri'nin BM terör listesinde bulunan bir gruba üye olduğunu da iddia eden Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, "Çeşitli kanallar vasıtası ile taleplerimizi ABD tarafına ilettik. ABD'nin bu isteğimizi ciddiye almasını bekliyoruz. 17 terör şüphelisinin mümkün olan en kısa zamanda Çin'e iade edilmesini istiyoruz" dedi.

İnsan hakları örgütleri, Guantanamo'da terör şüphelisi olarak tutulduklarını iddia ettiği 17 Uygur Türkü'nün Çin'e iade edilmeleri halinde işkenceye maruz kalacaklarını hatta öldürüleceklerini özellikle belirtiyorlar.

Bu arada, ABD Başkanı George Bush yönetiminin itiraz etmesi üzerine ABD federal temyiz mahkemesi 17 Uygur Türkü'nün serbest bırakılmasını geçici bir süre için durdurdu. ABD Bölge Mahkemesi Başkanı Ricardo Urbina, Salı günü tutuklular aleyhinde "düşman savaşçılar" olduklarına dair herhangi bir kanıt bulunmadığına veya bir güvenlik riski oluşturmadıklarına kanaat getirerek ABD içinde serbest bırakılmaları emrini vermişti.

ABD ordusu, mahkemenin kararı ardından tutuklu Uygur Türkleri'ni artık düşman savaşçı olarak görmüyor, ancak ABD, Uygur Türkleri'ni kabul edecek ülke bulamadığı için Guantanamo'da tutmaya devam ediyor.

Uygur Türkleri'nin Çin'e dönmeleri halinde işkenceye maruz kalmayacaklarını ileri süren Qin, "Bu 17 terör şüphelisi Doğu Türkistan İslam Hareketi'nin üyesi. Bu örgüt BM terör listesinde yer alıyor. ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uymasını bekliyoruz. " dedi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAN GUANTANAMO'YA

Serbest kalan ve iki ülke arasında sorun olan Uygurlar, Çin'in zulmünden kaçarak, Afganistan'a sığınmışlardı. ABD'nin Afganistan'ı işgali sırasında Pakistan'a geçen Uygurlar, burada Pakistan polisi tarafından ABD'ye Taliban savaşçısı olarak satılmıştı.

dunyabulteni.net

YORUMLAR 27
  • can turan 15 yıl önce Şikayet Et
    mirza bakayev okuyun tarihi gerçeği. Mao Tse Tung'un iktidara gelmesiyle birlikte Çin halkı için ve Uygur özerk bölgesinde yaşayan müslüman Türkler için çok büyük zulümlerle dolu bir dönem başlamıştır. Mao önderliğindeki komünistler uzun süren bir iç savaş sonucunda 1949 yılında iktidara geldiler. Mao bu tarihten 1976 yılına kadar çok baskıcı ve kanlı bir yönetim kurdu. Nitekim Mao'nun Çin'de başlatmış olduğu komünist fikir akımının uzantıları dünyanın her yerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Felsefi ve ekonomik açıdan tüm dünyada büyük b
    Cevapla
  • can turan 15 yıl önce Şikayet Et
    kim salladi siz belirleyin. Mirza Budarnayev e biz tarih üzerinde sallamadık . tarihta Doğu Türkistan vardır . bunu çinde kabul etmektedir . oradakı zülümü görmemezlikten gelmeyin. atom denemeleri. nufus uygulaması , yapılmaktadır dini eğitim yasaklanmıştır . siz araştırmadın kapadan atmayın. aziz türkiyemizde seçme seçilme hakkı vardır. herkes eşittir. kimse kimseyi aşağılayamaz. pkk yi destekleyen Dtp de millet meclesimizde değilmi ?
    Cevapla
  • Alp Tegin 15 yıl önce Şikayet Et
    Tarih cehaleti kimde acaba??. Doğu Türkistan işgali 1949 dur.Olaya 2 yönlü bakmakta fayda vardır 1.si Doğu Türkistan Komünist çin içinde müslüman bir özerk bölgedir.2. olarak D.Türkistan da soydaşlarımız vardır.Elbetteki zora düştüklerinde onlara biz yardım edeceğiz. Türkiye nin bulunduğu coğrafyada kürt devleti diye bir devlet tarihde kurulmamıştır ayrıca bu topraklara 1000 yıldır Türkler hakimdir.Kaldı ki Türkiyede diğer etnik kökenlerede Türklere de eşit haklar tanınmıştır.Seçme seçilme de bunun yanındadır. Devamı var
    Cevapla
  • Alp Tegin 15 yıl önce Şikayet Et
    Okumaz bilmezler. Doğu Türkistan Can Turan kardeşimin dediği gibi 60 yıl dır işgal altında.Onların öz vatanları resmi devletleri işgal altında.üstelik görmedikleri zulum kalmadı.Bir evde yada cami de 20 den fazla kişinin toplanması yasak. Herkes vatanının sahip olduğu nüfus cüzdanın kıymetini bilsin.
    Cevapla
  • can turan 15 yıl önce Şikayet Et
    hakan kaya. aklınızda bulunsun şuan çin harıtaları içersinde bulunan uygur özerk bölgesi(doğu türkistan) hiç bir zaman çinli değil. çinliler ataist . uygurlar ve musulman ve soyu türk. çok bilgili alımlar yetiştiren özbe öz kardeşlerimizdir. biraz tarih okuyun .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda