Yapay zeka kritik testi geçti! Peki ya sonra?

Bir yapay zeka sohbet robotunun, makinenin insan gibi düşünüp düşünemediğini anlamayı amaçlayan bir deney olarak bilinen Turing testini geçmesi bilim dünyasını hayrete düşürdü.

GİRİŞ 16.04.2025 10:10 GÜNCELLEME 16.04.2025 10:56
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nden iki araştırmacı tarafından yürütülen ve henüz hakem değerlendirmesine sunulmamış olan çalışmada, dört büyük dil modeli (LLM) Turing testine tabi tutuldu.

Test sonucunda OpenAI tarafından geliştirilen GPT-4.5 modeli, katılımcılar tarafından yüzde 70’in üzerinde bir oranla insanlardan ayırt edilemedi.

TURİNG TESTİ NEDİR?

İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimci Alan Turing tarafından 1950 yılında ortaya atılan Turing testi, bir makinenin insan gibi düşünüp düşünemediğini anlamayı amaçlayan bir deney olarak biliniyor.

Testte bir insan sorgulayıcı, biri insan diğeri yapay zeka olan iki muhatapla yazılı olarak iletişim kuruyor ve hangisinin insan olduğunu ayırt etmeye çalışıyor.

Eğer sorgulayıcı bu ayrımı yapamazsa, testten geçen sistemin “insan benzeri zekâya sahip olduğu” kabul ediliyor.

ARAŞTIRMADA NE BULUNDU?

Mart ayında yayımlanan ön çalışmada, ELIZA, GPT-4o, LLaMa-3.1-405B ve GPT-4.5 adlı dört yapay zekâ modeli test edildi. 284 katılımcıdan oluşan deney grubunda her birey, aynı anda biri insan diğeri yapay zekâ olan iki “tanıkla” beş dakikalık yazışmalar gerçekleştirdi.

Sonuçlara göre, katılımcılar GPT-4.5’i insan zannederek yüzde 73 oranında yanıldı. LLaMa-3.1-405B için bu oran yüzde 56 olarak ölçülürken, ELIZA ve GPT-4o modelleri sırasıyla yalnızca yüzde 23 ve yüzde 21 oranında insan sanıldı.

TURİNG TESTİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Her ne kadar Turing testi, yıllardır yapay zekânın “zekâsını” ölçmek için kullanılan sembolik bir araç olsa da, geçerliliği konusunda bilim dünyasında tam bir fikir birliği bulunmuyor.

TESTLE İLGİLİ DÖRT TEMEL ELEŞTİRİ ÖNE ÇIKIYOR:

Davranış ile düşünme arasındaki fark: Bazı uzmanlar, testin yalnızca dışa vurulan davranışı ölçtüğünü, gerçek düşünme kapasitesini yansıtmadığını savunuyor.

Beyin bir makine midir?: Turing’in beynin mekanik yapılarla açıklanabileceği yönündeki yaklaşımı bazı bilim insanları tarafından kabul görmüyor.

İşleyiş farkı: Bilgisayarlar ve insanlar farklı şekillerde çalıştığı için aynı sonuçlara ulaşsalar bile bu süreçlerin karşılaştırılabilir olmadığı ifade ediliyor.

Testin kapsamı: Tek bir davranışın değerlendirilmesinin, genel zekânın ölçümü için yeterli olmayacağı görüşü öne çıkıyor.

GERÇEKTEN İNSAN GİBİ Mİ DÜŞÜNÜYOR?

Araştırmanın yazarları GPT-4.5’in testi geçtiğini kabul etmekle birlikte, bunun sistemin insan zekâsına sahip olduğu anlamına gelmediğini vurguluyor. Yapay zekânın burada yalnızca “insan gibi görünmeyi” başardığı belirtiliyor.

Ayrıca, çalışmada kullanılan sürelerin kısa olması ve modellerin belirli “kişiliklere” büründürülmesi gibi değişkenlerin test sonuçlarını etkileyebileceği ifade ediliyor.

Uzmanlara göre, GPT-4.5 şimdilik insanlar kadar zeki değil. Ancak bazı durumlarda insanları ikna edebilecek düzeyde bir taklit yeteneğine sahip olduğu da göz ardı edilemez bir gerçek olarak öne çıkıyor.

 

KAYNAK: TRT HABER
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • HIDIR BUDUR 1 hafta önce Şikayet Et
    Elon MUSK'ın insan beynine çip takılması projesi, beynin uzaktan etkilenmesi hatta dünya çevresine yerleştirilecek ( SpaceX ) süper hızlı bir gigabit internet ağı frekanslarıyla “dünya insanları beyninin etki altına alınması”, bilahare uydulardan lazerli ışıklandırma ile dünya yüzüne gökten " MESİH İNİYOR" komplosu
    Cevapla
  • Hamza 1 hafta önce Şikayet Et
    Geleceğin savaş makinaları
    Cevapla
  • ötekisi 1 hafta önce Şikayet Et
    yakında ŞEYTANI da entegre ederler musk pisliğinin hedefi bu
    Cevapla
  • Dobra 1 hafta önce Şikayet Et
    Dedikoduda yapacak mı
    Cevapla
  • Bandırmalı 1 hafta önce Şikayet Et
    Çin tarafından üretilen bir yapay zekaya Tiyananmen meydanını, ABD tarafından üretilen bir yapay zekaya da ABD' deki Kızılderili kabilelere ne olduğunu sorun bakalım, doğru cevap verirlerse, demek ki insan gibi düşünebiliyorlar derim... Gerisi hikaye.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'ye yönelik 2. dalga yolsuzluk operasyonunda 18 kişi tutuklandı
İmamoğlu gizli toplantıyı orada yapmıştı! Oteldeki görüntüler sonrası harekete geçildi