14 bin bebeğin 24 saati kaldı! Avrupa yeni uyanıyor
İsrail'in yeni bir katliama başladığı Gazze'de BM rakamlarına göre 14 bin çocuğun açlıktan ölmesine son 24 saat kaldı. AB ülkeleri ise insanlık dramının yaşandığı Gazze için harekete geçme kararı aldı.
HABER7
İsrail'in 7 Şubat 2023'ten bu yana Gazze'de uyguladığı soykırım politikası devam ediyor. 2 yılı aşkın süredir süren katliamda on binlerce insan hayatını kaybederken İsrail geçtiğimiz gün yeni bir harekata başladı. Avrupa ülkelerinin tepki göstermeye başladığı trajedide, Gazze'ye İnsani yardımların girişinin engellenmesi sonrası binlerce çocuk için sayılı saat kaldı.
14 BİN ÇOCUK İÇİN SAATLER SAYILIYOR
İsrail'in 2 Mart'tan bu yana insani yardımların girişini engellediği Gazze Şeridi için Birleşmiş Milletler'den kan donduran bir açıklama geldi. Birleşmiş Milletler’in (BM) insani yardım şefi Tom Fletcher, dün yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye yardım girmesine izin vermemesi durumunda 48 saat içinde 14 bin bebeğin ölebileceği uyarısında bulundu.
BM'nin açıklamasının ardından 11 haftadır süren yıkıcı ambargo sonrası Gazze'ye sadece 5 yardım tırının girişine izin verildi. Yüzbinlerce insanın açlıktan ölümle burun buruna geldiği Gazze'ye sadece 5 yardım tırının girişine izin verilmesini BM yetkilisi Fletcher 'denizde bir damla' olarak yorumladı. Öte yandan Gazze sınırından girmiş olan yardım tırlarındaki malzemelerin henüz sivil halka ulaştırılmadığı da belirtildi.
AVRUPA'DAN İLK KEZ TEPKİ GELDİ
İsrail'in uyguladığı soykırım ve açlık krizinin ardından dünyanın gözlerini kapattığı Gazze için Avrupa ilk kez ses yükseltmeye başladı. Gazze'de operasyonlarını yeniden yoğunlaştıran ve yeterli miktarda insani yardımın bölgeye girişine engel olan İsrail için AB ülkelerinden tepkiler ve harekete geçme açıklamaları geldi.
Avrupa ülkeleri 19 ay sonra sivil halka yönelik yapılanların kabul edilemez olduğunu belirterek İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırmaması durumunda somut adım atma hamlesini gündeme getireceklerini duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, 27 üyenin "büyük çoğunluğunun" İsrail'le ilişkileri gözden geçirmeyi desteklediğini belirtti.
İngiltere, Fransa ve Almanya'nın aralarında bulunduğu 22 ülkenin dışişleri bakanları ve Kallas, İsrail'e Gazze'ye yönelik yardımların yeniden başlamasına derhal izin vermek çağrısında bulundu. Öte yandan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Mark Carney önceki gün yaptıkları ortak açıklamada, "Netanyahu hükümetinin aşırı eylemlerine sessiz kalmayacaklarını" bildirerek, saldırılar durmaz ve insani yardım geçişine izin verilmezse yaptırım uygulayacakları tehdidinde bulundu.
AB'NİN YAPTIRIMI İSRAİL'E AĞIR DARBE VURUR
Avrupa Birliği tarafından İsrail'e uygulanacak olası bir yaptırımın İsrail ekonomisinde derin sarsıntıya neden olacağı belirtiliyor. Hali hazırda Avrupa Birliği İsrail'in en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İsrail'in ithalatında AB'nin payı yüzde 34,2 iken, İsrail ihracatında AB'nin payı ise yüzde 28,8 seviyesinde.
İSRAİL AVRUPA'YA TEPKİLİ
Binlerce insanı açlık nedeniyle ölümle burun buruna bırakan İsrail hükümeti ise Avrupa'dan gelen tepkiler karşısında şaşkına döndü. Netanyahu hükümeti AB ülkelerini "İsrail'in karşı karşıya olduğu zorlukları anlamamakla" itham etti. Hükümet sözcüsü Oren Marmorstein "dış baskıların İsrail'i yolundan döndüremeyeceğini" yönünde açıklamada bulundu.
İsrail Başbakanı Netanyahu ise videolu bir mesaj yayınlayarak AB liderlerini ABD Başkanı Donald Trump gibi İsrail'i desteklemeye davet etti. Netanyahu "Tüm Avrupalı liderler İsrail'i desteklemekte ABD Başkanı Donald Trump gibi olmalı" dedi.
İSRAİL'E KARŞI İLK HAMLE TÜRKİYE'DEN GELMİŞTİ
Avrupa'nın aylar sonra tepki gösterdiği İsrail katliamları için ilk harekete geçen ülke ise Türkiye olmuştu. İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlayan saldırılarının ardından Türkiye İsrail'e karşı en net tavrını alan ülke oldu. İsrail'le diplomatik, ekonomik tüm ilişkilerini askıya alan Türkiye, tüm uluslararası platformlarda da İsrail'e karşı harekete geçilmesi çağrılarını yapmıştı.
Türkiye'nin öncülüğünde 52 ülke ile 2 uluslararası ve bölgesel kuruluş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), İsrail'e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için tedbir isteminde bulunulmuştu.
-
Hakan 1 saat önce Şikayet Etşuanki türkiye cumhuriyetinin elinki durum Elim'de olsa İsrail diye bi yer bırakmam yeter artık nedir bu zulüm kimden korkuyorsunuz açsak aç kalırız yeterki bitsn buzulümBeğen Toplam 2 beğeni
-
ZERRE 1 saat önce Şikayet EtBU KADAR ÜLKE BİR İsrail TERÖRİST TOPLULUĞUNUNUN HAKKINDAN GELEMİYORMU GELEMİYORSA O DEVLETLERİN BİR ÇOĞU MASON YAHUDİLER YÖNETİYOR GERİ KALAN İNSANLAR ONLARA HİZMETCİLİK EDİYOR DEMEKTİRBeğen
-
Süvari 1 saat önce Şikayet EtMüslümanların içini yaka yaka göstere göstere bile bile müdahale etmeye etmeye mutluluktan uça uça anlata anlata bitiriyorlar beşikteki bebeğine varana kadar. İslam'ın göğsünden imanını söke söke alıyorlar modern küresel kafirler. İkiside gidiyor orda can burda iman. Onlar aç biz tok. Kafirde orantı yok merhamet yok. Gazze kanar yürek yanar.Beğen
-
Zalimler 1 saat önce Şikayet EtBunca zaman sonra harekete geçme kararı aldılar. Acaba harekete geçene kadar ne kadar zaman geçecek. Hepsi de yaptıklarını yaşasınlar. Amin.Beğen Toplam 1 beğeni
-
hhüseyin 1 saat önce Şikayet EtYaparsa AB yapar. Müslümanlarda iş yokBeğen Toplam 1 beğeni