Bakan Fidan'dan son dakika açıklaması: Mutabık kaldık

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da gerçekleştirilen Balkan Barış Platformu Toplantısı'nda konuştu. Bakan Fidan, "Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde liderlerimizi de bu formatta bir araya getirmek üzere mutabık kaldık." dedi.

GİRİŞ 26.07.2025 21:35 GÜNCELLEME 26.07.2025 21:35
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da gerçekleştirilen Balkan Barış Platformu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna savaşına yönelik barış müzakereleri kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da düzenlenmesi öngörülen olası liderler zirvesi için önemli mesajlar verdi.

Fidan, Balkan Barış Platformu'nun ilk toplantısına İstanbul'da ev sahipliği yaptıklarını belirten Fidan, bu toplantının yapılması talimatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiğini, diğer ülkelerin liderlerinin de bu konuya ilgi beyan ettiklerini, böylelikle Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'dan katılımcılarla bir araya geldiklerini söyledi.

'LİDERLER ZİRVESİ İÇİN MUTABIK KALDIK'

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Balkanlar; Avrupa, Orta Doğu, Akdeniz ve Karadeniz havzaları arasında stratejik bir kavşak noktasıdır. Tarih boyunca siyasi, ekonomik ve güvenlik dengelerinin merkezinde yer almıştır. bugünde aynı derecede önemini korumaktadır. Balkanların istikrarı başta Avrupa olmak üzere mücavir bölgelerin huzuru için önem taşımaktadır.

Dostlarımızla birlikte Balkanların barış içinde, istikrarlı ve müreffeh bir geleceği yürümelerine destek vermeye devam edeceğiz.

Balkan Barış Platformu Toplantısı

'GELECEĞİMİZİ TESADÜFLERE VEYA BAŞKALARININ ELLERİNE BIRAKAMAYIZ'

Ortak bir tarihimiz ve bu tarihin acı ve güzel yanları var. Ancak bu tarihin bizi geçmişin çıkmazlarına mahkum etmesine izin vermememiz lazım. Ortak tarihimizden dersler çıkarıp geleceğe birlikte yön verme sorumluluğunu üstlenmeliyiz. Geleceğimizi tesadüflere veya başkalarının ellerine bırakamayız.

FİDAN'DAN AVRUPA BİRLİĞİ MESAJI

Ortak gündem maddelerimizden biri, Avrupa Birliği üyelik süreci içerisinde beraber tecrübe paylaşımımız nasıl olabilir? Ortak tutumlarımız, pozisyonlarımız neler olabilir? Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde farklı anladıklarımız nelerdir? Bunu daha ileri nasıl taşıyabiliriz? Özellikle ait olduğumuz bölgeye yönelik farkındalığı Brüksel'de nasıl arttırabiliriz aday ülkeler olarak? Yani ağırlıklı olarak bu konunun üzerinden geçtik.

Aday ülke olmanın getirdiği sorumluluklar var. Bu sorumluluklar giderek daha bağlayıcı hale gelebiliyor. Aday ülkeler kendi tercihlerine bağlı olarak Avrupa Birliği'nin aldığı kararları uygulama ve uygulamama yönünde adımlar atabiliyor. Şimdi bunların bir senkronizasyonda olması Türkiye'nin baştan beri düşündüğü, esas itibarıyla bir ortak noktayı bulup bu ortak nokta üzerinden ortak bir pozisyon oluşturabilir miyiz? arayışı vardı. Dolayısıyla Avrupa Birliği konusundaki çalışmalarımızda daha koordineli bir şekilde ortam oluşturmak yönünde bir mutabakata varıldı.

Altı ayda bir tekrar toplanma kararı aldık. Şimdilik İstanbul merkez olmaya devam edecek. Bu bir resmi formattır. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde liderlerimizi de bu formatta bir araya getirmek üzere mutabık kaldık.

Hakan Fidan

Sırbistan'ı, Kosova'yla sıkıntıları var burada şunu memnuniyetle müşahede ettik, hiç kimse eski günlerdeki gibi bir sıcak savaş, çatışmanın varlığını istemiyor. Sorunların diplomasi yoluyla konuşarak, anlaşarak çözülmesi, gündemin bu şekilde ilerletilmesi konusunda masa etrafında bir görüş birliği var. Ben bunu ikili görüşmelerimde de zaten görüyordum. Onun için böyle bir platformun olması var olan sorun alanlarının çözülmesine de hizmet edecek.

'RUSYA VE UKRAYNA İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELME NOKTASINDA İRADE BEYAZ EDİYORLAR'

Geçtiğimiz günlerde üçüncü turunu tamamladığımız Rusya-Ukrayna arasındaki İstanbul görüşmelerinde önemli gündem maddelerinden biri de liderlerin İstanbul'da bir araya getirilmesi.

Müzakerelerde esir değişimi, mevcut ateşkesin tarafların pozisyonların anlaşılması ve liderlerin bir araya gelmesi 3 oturumda da konuşuldu. 

Şimdi insani cephede gerçekten gittikçe artan sayılarda daha fazla esirin, yaralının, tutuklunun değiştirilmesi konusunda mutabık kalınıyor ve iki taraf da ellerinden gelen iyi niyeti göstererek, gayreti göstererek bunu hayata geçiriyorlar. Bu açıkçası Cumhurbaşkanımızı da bizleri de çok memnun ediyor.

Liderlerin ne zaman ve ne şekilde bir araya geleceği konusundaki tartışmalar durum itibarıyla şöyle Rusya ve Ukrayna İstanbul'da bir araya gelme noktasında irade beyan ediyorlar.

Fakat hangi şartlarda ve ne zaman gelineceği konusunda bir devam eden müzakere süreci var. Ukrayna ve Rusya'nın bu konudaki farklı tutumlarını bizler müzakereciler olarak ortada bir yerde buluşturmaya da açıkçası gayret ediyoruz.

Hakan Fidan

'TRUMP'IN DA İLGİ GÖSTERECEĞİNİ BİLİYORUZ'

Ukrayna ve Rusya'nın bu konudaki farklı tutumlarını bizler ortada bir yerde buluşturma konusunda gayret ediyoruz. Ateşkes konusunda sağlanacak mutabakata Trump'ın da ilgi göstereceğini biliyoruz.

Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız bu süreci biraz daha hızlandırmak istiyor. Kendisi liderler diplomasisine çok inanıyor. Yani müzakere heyetleri arasında belli tıkanmış noktaların liderlerin bir araya gelmesiyle açılabileceği yönünde de kendilerinin bir düşüncesi var. Belki bunu mümkün kılmak için bir girişimde bulunabiliriz.

'LİDERLERİN HEPSİ GELMEK İSTİYOR'

Burada liderler bir araya geldiği zaman ne türden bir tartışma zemininde hangi kararları alacaklar? Önceden heyetlerin bunu ilerletmesi gerekiyor. Şu anda liderlerin arasında gelelim mi gelmeyelim mi gibi bir ihtilaf yok. Herkes gelmek istiyor. Ama hangi şartta ve ne zaman, hangi aşamada gelelim konusunda farklı düşünceler var. Onu buluşturma aşamasındayız. İnşallah yakın gelecekte o da olursa ben İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde üç liderin de bir araya geleceğine inanıyorum.

KAYNAK: HABER7
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Misafir 6 saat önce Şikayet Et
    Dünyadan binlerce Gemilerle Filistin'e Gazze'ye çıkmalıyız kim durur ki önümüzde
    Cevapla
  • Aydın 6 saat önce Şikayet Et
    AB üyeliği istemiyoruz
    Cevapla
  • Osmanlı 7 saat önce Şikayet Et
    gazze zorda bir sey yapin
    Cevapla
  • Dinçer 8 saat önce Şikayet Et
    Allah Türkiye'nin başından Cumhurbaşkanımızı ve yrdımcılarını başımızdan eksik etmesin Allah yar ve yardımcıları olsun inşaallah
    Cevapla
  • İnadına REİS 8 saat önce Şikayet Et
    Ya gazzede ki soykırım katil zalim siyonist terörist insansı yaratıklar ne olacak zulüm tüm hızıyla devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze için yola çıkan Hanzala'ya baskın! İsrail donanması gemiye el koydu
Avrupa ülkesinden kritik Gazze hamlesi: Açlıktan ölen siviller için harekete geçti!