ABD'den Türkiye'ye yüzde 15 gümrük vergisi! Trump onayladı

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye yüzde 15 gümrük vergisi getirdi. Türkiye vergi oranı en az artırılan ülkeler arasında yer aldı. Uygulama bugünden itibaren geçerli olacak.

GİRİŞ 01.08.2025 04:18 GÜNCELLEME 01.08.2025 09:31
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump tarafından imzalanan kararnameyle ABD'nin artan yıllık mal ticareti açıklarını daha da azaltmak amacıyla bazı ülkelere yönelik karşılıklılık esasına dayanan gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gidildiği belirtildi.

Trump'ın karşılıklılık esasına dayanan tarifelere ilişkin 2 Nisan'da yaptığı açıklamadan bu yana bazı ülkelerin ABD ile anlamlı ticaret ve güvenlik anlaşmaları yapmayı kabul ettiği ya da kabul etmenin eşiğinde olduğu vurgulanan açıklamada, bazı ülkelerin müzakereler yoluyla ABD'ye bazı teklifler sunduğu, bazı ülkelerin ise ABD ile hiç müzakereye girmediği aktarıldı.

Açıklamada, Trump'ın bazı ülkeler için karşılıklılık esasına dayalı tarife oranlarının değiştirilmesinin gerekli ve uygun olduğuna karar verdiği kaydedildi.

Söz konusu kararnamede yer alan ülkelerin belirtilen oranlarda gümrük vergisine tabi olacağı bildirilen açıklamada, listede yer almayan ülkelere ise yüzde 10'luk tarife uygulanacağı belirtildi.

TARİFE ORANLARI YÜZDE 10 İLA YÜZDE 41 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Trump tarafından imzalanan kararnameye göre, ülkelere yüzde 10 ila yüzde 41 arasında değişen oranlarda gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.

Bu kapsamda, Hindistan'a yüzde 25, Endonezya'ya yüzde 19, Irak'a yüzde 35, İsrail'e yüzde 15, Malezya'ya yüzde 19, Norveç'e yüzde 15, İsviçre'ye yüzde 39, Suriye'ye yüzde 41, Tayvan'a yüzde 20 ve Vietnam'a yüzde 20 tarife getirilmesi planlanıyor.

TÜRKİYE'YE YÜZDE 15 GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANACAK

Türkiye'ye ise yüzde 15 oranında gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.

Söz konusu tarife oranları, kararnamenin yayımlanmasından 7 gün sonra yürürlüğe girecek.

KANADA'YA YÖNELİK TARİFE ORANI YÜZDE 35'E ÇIKARILDI

Öte yandan Trump, Kanada'ya uygulanan gümrük vergisi oranının yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarılmasını öngören bir kararnameyi de imzaladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kanada'ya yönelik yeni tarife oranının 1 Ağustos'ta yürürlüğe gireceği bildirildi.

Açıklamada, Kanada'nın fentanil ve diğer yasa dışı uyuşturucuların devam eden akışını durdurmak konusunda işbirliği yapmada başarısız olduğu ve ABD'nin attığı adımlara misillemede bulunduğu belirtildi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 66
  • mişmiş 3 saat önce Şikayet Et
    Sanki bilerek abd ekonomisininm batışını hızlandırıyor. Bunu kasıtlı yapıyor olsa gerek. Çünkü diğer türlü bu deliliktir. Kendi ülkesinde enflasyonu hoplatmak istiyor galiba.
    Cevapla
  • ciko 7 saat önce Şikayet Et
    Ayni. Tarifeyi. Amerikaya. Uygulayin.
    Cevapla
  • Gültepeli Bjk 7 saat önce Şikayet Et
    Yıılaannn soyylaarıı
    Cevapla
  • Emekli vatandaş 10 saat önce Şikayet Et
    Hani bize tarife yüzde 10' şu. Bu adama güvenmek asla mümkün değil. Bir dediği bir dediğini tutmuyor.
    Cevapla
  • ERDO61 11 saat önce Şikayet Et
    Bir manyağın dünya ile dalga geçmesinin başka bir örneği. İnanılacak değerleri olmayan ve vicdandan yoksunların yaşadığı güç savrulması.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli İstihbarat Akademisi'nden Türkiye'ye kritik uyarı ve öneriler!
CHP'nin arşiv görüntüleri gündem oldu! Kılıçdaroğlu'nun adaylığını şarkılarla kutlamışlar