İsrail ve Google arasında rekor anlaşma: MOSSAD çalışanlarının kurduğu şirketi satın aldı!
Türkiye ve komşu ülkelerde kısa süreli ciddi erişim sorunu yaşayan Google’ın yakın tarihte İsrail istihbaratına mensup ajanların kurduğu siber güvenlik şirketini rekor fiyata satın aldığı ortaya çıktı.
-
Haber7- ÖZEL
ABD ve İsrail’in işbirliği teknoloji devleri arasında da devam ediyor. İsrail, tarihinin en büyük teknoloji anlaşmasını yaparak Google’a kurmuş oldukları siber güvenlik şirketi Wiz’i 32 milyar dolara sattığı ortaya çıktı.
Arama motoru şirketi Google’nin sahibi Alphabet geçtiğimiz aylarda İsrailli startup şirketini satın almasının asıl nedeni olarak rakibi Microsoft ve Amazon’u yakalamak olduğu öne sürüldü.
ŞİRKET MOSSAD ÇALIŞANLARI TARAFINDAN KURULDU
Geçtiğimiz gün Türkiye ve çevre ülkelerde Google'ye erişim sorunu yaşanmış ve nedenine dair herhangi bir açıklama yapılmazken satın alınan Wiz şirketinin İsrail İstihbaratı MOSSAD’ta kötü şöhretiyle bilinen “Birim 8200” İsrail İstihbarat Kolordusu mezunları tarafından kurulduğu öğrenildi.
Mart ayında ise New York ve İsrail’in yanı sıra Avrupa'da da merkezinin bulunması gerektiği düşünülerek Londra'ya da bir birim yerleştirdikleri öğrenildi.
GOOGLE'A SİBER GÜVENLİK İHTİYACI VARDI
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında İsrail İnovasyon Otoritesi CEO'su Dror Bin, Google'ın portföyünde önemli bir siber güvenlik oyuncusu bulunmadığı için Wiz'i satın almak istediğine inandığını söylemişti.
Google’a satılmasından sonra Wiz şirketi açıklama yapmış, Amazon Web Services, Microsoft Azure ve Oracle Cloud dahil olmak üzere tüm büyük bulut platformlarıyla çalışmaya devam edecek ve platformlarda kullanılabilir olacaklarını belirtmişti.
ABD'li aracı kurum ve yatırım yöneticisi Wedbush'un analisti Dan Ives, "İsrailli siber güvenlik oyuncusu Wiz, güçlü bir bulut siber güvenlik platformuna ve 1 trilyon dolarlık pazar fırsatının peşinde koşan müşteri tabanına sahip olduğundan, bilgi işlem sorumluları için bilinen bir isim haline geldi. Google için bu, özellikle bulut tekliflerini tamamlamak için siber güvenlik alanına büyük bir yatırım yapan Microsoft ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji devlerine karşı bir atılım olacak." demişti.
ASKERİ ORDUDA GELİŞTİRİLEN TEKNOLOJİ
Dünya çapında "İsrail'in Silikon Vadisi" kurucularından olan "Birim 8200", küresel şirketler için güvenlik çözümleri olarak pazarlanan bilgisayar korsanlığı ve siber güvenlik teknolojileri geliştiriyor.
İsrail'in Askeri İstihbarat Müdürlüğü "Ünite 81" ise istihbarat ve askeri operasyonlarda kullanılan gelişmiş casusluk ve siber sızma teknolojilerinde uzmanlaşıyor. Geliştiriciler askerlik hizmetinden ayrıldıktan sonra, bu teknolojiler daha sonra özel İsrail şirketleri tarafından ticarileştiriliyor.
Başka bir deyişle, İsrail ordusunun faaliyetleri, bu teknolojilerin özel sektöre aktarılmasından önceki ilk geliştirme sürecinin temel odak noktası haline gelmiş durumda olduğu öğrenilirken bu firmaların orduda kazanılan uzmanlığın doğrudan uzantıları olarak öne çıkıyor.
En belirgin örnek, eski Birim 8200 üyeleri tarafından kurulan NSO Grubu olduğu ve NSO'nun Filistin'deki 75 insan hakları savunucusunun ve dünya çapındaki gazetecilerin ve siyasi muhaliflerin telefonlarını gözetleyen Pegasus yazılımından sorumlu olmasıyla biliniyor.
DAHA ÖNCE DE SİBER GÜVENLİK ŞİRKETİ SATIN ALMIŞTI
Öte yandan Google’ın sahibi Alphabet, üç yıl önce Google Cloud ürününü güçlendirmek için ABD Hava Kuvvetlerinde eski bir subayın kurmuş olduğu siber güvenlik şirketi Mandiant'ı 5,4 milyar dolara satın almıştı.
Diğer anlaşmalar arasında 2006'da YouTube için 1,65 milyar dolar ödemesi ve 2014'te Birleşik Krallık'taki yapay zekâ girişimi DeepMind'ı yaklaşık 400 milyon sterline satın alması yer alıyor.
Google’ın İsrail İstihbarat biriminde çalışanlar tarafından kurulan Wiz şirketini satın almasının ardından tepkilerin de hedefi haline gelmiş, “Silikon Vadisi şirketlerinin İsrail işgalinin ekonomisini desteklemede ve hatta askeri ve istihbarat kollarını finanse etmede ne kadar derin bir ahlaki ve teknik katılıma sahip olduklarını ortaya koyuyor.” ifadeleri kullanılmıştı.
Google'de erişim krizi: Arıza mı, sabotaj mı? Türkiye'deki o ihtiyaç yeniden gündemde!
GOOGLE ERİŞİM KRİZİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Rakiplerini geride bırakarak internet arama motorları arasında zirveye oturan Google, Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerde sabah saatlerinde erişim engeline takıldı. Gmail, Youtube, Google Drive, Google Maps gibi birçok uygulamaya erişim sorunu yaşadı.
Yaşanan erişim sorununun ardından Google servisleri yeniden erişebilir hale gelirken sorunun asıl kaynağına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmaması ise merak uyandırdı.
-
medo 2 hafta önce Şikayet EtMaalesef devlet kademesinden bu işlere kafa yoran kimse yok. Microsoft, Google, Whatsapp, Instegram, vs. Mosadın bilgi toplama sahası olmuş ama biz hiç bir şey yokmuş gibi davranıyoruz. Bunları bütün kurumlarda kullanmaya devam ediyoruz. Ne zamana kadar ensemize sağlam bir tokat yeyinceye kadar. Zaten bizim önceden önlem alma, strateji geliştirme gibi bir özelliğimiz de yok maalesef.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet EtMossad şimdi daha rahat bilgi toplar googleyide ele geçirdi...geçmiş olsun...Beğen Toplam 4 beğeni
-
Kahrol CHPKK.... 1 ay önce Şikayet Etkahrolasica seytan kafirler...Beğen Toplam 5 beğeni
-
Allahın bir kulu 1 ay önce Şikayet EtÖnce ülkemizdeki üstlerini kapatmak lazım bu gün emekli bir havacı bir paşa medyada anlatıyordu abd nin incirlik te 50 adet nükleer bomba varmış kürecik üssüde herhangi bir ülke füze saldırısı olsa katil İsrail'e radarlar haber veriyorBeğen Toplam 3 beğeni
-
ferdi 1 ay önce Şikayet Etiyi de zaten hepsinin sahibi yahudi yada onlara calisir olmayan kac tane var insanlar israil icin boykot der amma usa malli ne var ise kullanir yada youtube face google e post gibi onlar kimin demez sadece cikarina gelene boykot demezBeğen Toplam 1 beğeni