Fransa’dan kurtuldular LGBT’ye savaş açtılar... Afrika'da tarihi adım

Burkina Faso'de Fransız yanlısı darbecilerin yerine gelen yeni yönetim, Batı karşıtı hamlelerine bir yenisini daha ekledi. Traore yönetimi, eşcinsellik için kanuni yaptırım getirdi.

Fransa’dan kurtuldular LGBT’ye savaş açtılar... Afrika'da tarihi adım
Fransa’dan kurtuldular LGBT’ye savaş açtılar... Afrika'da tarihi adım
GİRİŞ 05.09.2025 18:11 GÜNCELLEME 05.09.2025 18:12
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Fransa etkisinden kurtulan Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da LGBT faaliyetleri ilk kez kanuni düzenlemeyle suç kapsamına alındı. Ülkede kabul edilen yeni kanunla eşcinsel ilişki ve uygulamaları beş yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Ülkenin kamu televizyonunda yapılan açıklamada Adalet Bakanı Edasso Rodrigue Bayala, yeni kanunun ayrıntılarını duyurdu.

Kanunun iki ila beş yıl arasında hapis cezası ve para cezaları öngördüğünü duyuran Bakan Bayala, yabancı uyruklular için de ek yaptırımlar bulunduğunu belirtti. Bayala,  “Yabancıların cezası, ülkeden sınır dışı edilme olacak” dedi.

Kanun tasarısı, askeri darbeden sonra parlamento görevini üstlenen Geçiş Dönemi Yasama Meclisi’nin 71 üyesinin oybirliğiyle kabul edildi.

LGBT aktivizmi yurt dışı fonlarıyla Afrika'da virüs gibi yayılıyordu.

AİLE HUKUNA HASSAS YAKLAŞIM

Eşcinsellik yasağı, aynı zamanda yeni bir Medeni Kanun ve Aile Hukuku reformunun parçası olarak kabul edildi. Bu paketle birlikte:

Yabancıların evlilik yoluyla Burkina Faso vatandaşlığı kazanma süresi 5 ila 7 yıla çıkarıldı.

Burkina Faso'da kıyılan dini ve geleneksel nikahların da artık kanuni olarak geçerliliğinin bulunacağı açıklandı.

BATI'YA YÜZ ÇEVİRİYORLAR

Burkina Faso, Eylül 2022’de askeri müdahale ile iktidara gelen 37 yaşındaki Yüzbaşı İbrahim Traoré tarafından yönetiliyor.

İbrahim Traoré

Traoré, Batı karşıtı politikaları ile biliniyor ve özellikle Batı’nın kültürel değerlerini sık sık hedef alıyor.

Adalet Bakanı Bayala, bu düzenlemelerin Yüzbaşı Traoré tarafından yürürlüğe konulacağını ve ülke genelinde “farkındalık kampanyalarıyla” halka anlatılacağını açıkladı.

LGBT TEHDİDİNE TEDBİR ALAN ÜLKELER ARTIYOR

Afrika kıtasında 54 ülke bulunuyor. Bunların yaklaşık 30’unda eşcinsellik kanunlarla yasaklanıyor. Burkina Faso’nun aldığı karar, bu eğilimin son örneği oldu.

 

 

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 13
  • +EKREM+ 1 saat önce Şikayet Et
    bu haberi l g b t ci ve hırsız c h p duymasın hemen insan hakları na dava acar l g b t c h p nin yaşam kaynagı önceki genel başkanı k k hem de l g b t üyesi olmakla birlikte ayrıca onur üyesi zaten c h p li minnoşlar onur yürüyüşü yapmadılar mı
    Cevapla
  • Düzgün adam. 1 saat önce Şikayet Et
    İbrahim Traore burkine faso için büyük şans, yurtsever ve gerçek bir Burkina fasolu. Faşist değil,halk arasında ayrımcılık yapmıyor. İyi bir müslüman İbrahim. İnanılmaz çalışıyor, 5 yıl sonra Burkina Faso Fransayı her alanda geçer. Paragöz açgözlü diplomalı kafirlerden değil.
    Cevapla
  • Gültepeli Bjk 1 saat önce Şikayet Et
    Türkiye nee yapıyorr ne yapıcak
    Cevapla
  • Halk 2 saat önce Şikayet Et
    Burkine Faso yaptıysa kolay bı uygulama . Bizim yapamamamızın sebebi ne acaba
    Cevapla
  • Fırat Yazıcı 3 saat önce Şikayet Et
    Helal olsun. Allah onları doğru yoldan ayırmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan seçim hamlesi! Teklif yapıldı: Efsane isim geri dönüyor
Bu ülkelerden vatandaşlık almak neredeyse imkansız! Müslüman olmak şart...