Fiji'den skandal İsrail kararı! Kudüs'te 'büyük' tören! "Ebedi başkentimiz"

Güney Pasifik ülkesi Fiji, İsrail büyükelçiliğini bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun katılımıyla düzenlenen törenle Kudüs’te açtı. Ürdün, Fiji'nin Kudüs'te İsrail büyükelçiliği açma kararını sert bir şekilde kınadı.

GİRİŞ 18.09.2025 01:52 GÜNCELLEME 18.09.2025 09:51

SON DAKİKA HABERİ: İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, büyükelçilik açılış törenine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka ve İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar katıldı.

'EBEDİ BAŞKANETİMİZ KUDÜS'TE YENİ BİR BÜYÜKELÇİLİK'

“Ebedi başkentimiz Kudüs'te yeni bir büyükelçilik!" ifadelerine yer veren Saar, açıklamada, uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen Tel Aviv yönetiminin diğer ülkelerin de Kudüs’te büyükelçilik açması için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

ÜRDÜN'DEN FİJİ'YE SERT İFADELERLE KINAMA

Ürdün, Fiji'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını kınayarak, bunun bağımsız bir Filistin devleti kurma yönündeki uluslararası iradeyi baltaladığını belirtti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Fiji'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasının "en sert ifadelerle" kınandığı bildirildi.

Fiji'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasının reddedilen ve kınanan bir adım olduğu ve uluslararası hukukun ve uluslararası meşruiyet kararlarının açık bir ihlali olduğu kaydedilen açıklamada, bunun iki devletli çözüm temelinde bağımsız, egemen Filistin devletini tanıma yönündeki uluslararası iradeyi baltaladığı belirtildi.

'KARAR HÜKÜMSÜZ, GEÇERSİZ VE HUKUKA AYKIRI'

Bakanlığın açıklamasında, Kudüs şehrinin statüsünü veya hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü tedbir ve kararın hükümsüz, geçersiz ve hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, bölgede güvenlik ve istikrarı garanti altına alan adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmanın tek yolunun, 4 Haziran 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulması olduğu yinelendi.

İİT KINAMIŞTI

Fiji Başbakanı Rabuka, 14 Şubat'ta Münih Güvenlik Konferansı'nda İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile bir araya gelmiş, görüşmede, Kudüs'te büyükelçilik açma niyetlerini dile getirmişti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da Güney Pasifik'te yer alan Fiji'nin İsrail'deki büyükelçiliğini işgal altındaki Kudüs kentinde açma kararını kınamıştı.

ABD, Guatemala, Honduras, Kosova, Paraguay ve Papua Yeni Gine'nin İsrail'deki büyükelçilikleri Kudüs'te bulunuyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 133
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İT kınamış yalnız bu çok önemli
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    çok beklersin yam yam
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    insan suretinde iblisler.
    Cevapla
  • Mehmet Arif 1 ay önce Şikayet Et
    İsrail dünyadan çaldığı paralarla karaktersiz lider satın almaya devam ediyor. Azerbaycan liderimiz de pek farklı değil maalesef
    Cevapla
  • ali aslantürk 1 ay önce Şikayet Et
    fiji nin yerini kim biliyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TOKİ ödeme planı nasıl olacak? İstanbul ve Anadolu 1+1, 2+1 500 bin sosyal konut ödeme planı
Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Lauder: Beyni yıkanmış bir nesli kaybettik