Bölgenin kontrolü Türkiye'de! İsrailli analistten çarpıcı analiz: Bunu eğitimle başardılar
Türkiye'yi yakından takip eden İsrailli analist Shay Gal, Türkiye'nin Afrika'daki varlığına dair çarpıcı bir analiz hazırladı. Gal, Fransa'nın Afrika'dan çekilmesiyle Türkiye'nin bölgedeki boşluğu kapattığını vurguladı.
İsrailli analist Shay Gal, Türkiye’nin Afrika’da nasıl güçlü bir konuma ulaştığına dair çarpıcı analizlerde bulundu.
Türkiye’nin bölgedeki faaliyetleri ve politik stratejilerine dair sık sık analizlerde bulunan Gal, “Türkiye Afrika’da görünmez güç haline geldi” başlığıyla yeni bir yazı kaleme aldı.
The Africa Report’a yazan Gal, Ankara’nın Afrika’da nüfuzunda Fransız sömürgesinin yerine yavaş yavaş Türk himayesinin aldığı, diplomasi, savunma sanayii, kültür, ticaret ve insani yardım faaliyetleri ile Afrika kıtasında sessiz bir şekilde güç oluşturduğunu belirtti.
Shay Gal, “Ankara, Mogadişu havaalanı çevresinde paralel bir egemenlik kurmuş gibi görünüyor: Binlerce askerin eğitim alabileceği bir askeri üs, uzun imtiyazlarla işletilen bir liman ve havaalanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını taşıyan bir ulusal hastane ve 2023'ten bu yana ülkede yarım yüzyıldır açılan ilk yabancı banka olan bir Türk devlet bankasının şubesi. Bankacılık, lojistik, sağlık ve güvenlik tek bir yabancı çatı altında toplanıyor.” dedi.

TÜRKİYE, AFRİKA'DA FRANSA'NIN BOŞLUĞUNU DOLDURDU
Gal, Fransa’nın bölgeden çekilmesiyle oluşan boşluğu Türkiye’nin doldurduğunu belirterek, Somali ile deniz anlaşmaları ve ortak enerji arama hakları, Hint Okyanusu’na kadar olan etki alanlarına yönelik çalışmalar ile iki ülkeyi birbirine bağlayarak kalkınma amaçlandığını ifade etti.
Gal’a göre Türkiye bölgede çeşitli limanlar, havaalanları, spor arenaları ve Blaise Siagne (Dakar) Uluslararası Havalimanını işlettiğini, egemenlik ve bağımsızlığın sembolü olarak Türk imzası taşıdığını aktardı.

AFRİKA'DA TÜRK ETKİSİ GİDEREK DERİNLEŞİYOR
Türkiye’nin Afrika ülkelerinde eğitim ile de ön plana çıkarak bölgede kalıcı hale geldiğini, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve devlet bursları ile Afrikalı öğrencilerin eğitiminin Fransa’dan Türkiye’ye kaydığını, İstanbul ile bağlantılı yeni bir Afrika nesli yetişerek bölgede Türk etkisinin derinleştiği vurgulandı.
Afrikalı gazetecilerin Türkiye’deki akademilerde eğitim gördüğün, THY’nin İstanbul’dan 50’den fazla Afrika noktasına giden rotaların olduğunu belirten Gal, “Rotaları ve dili kim kontrol ediyorsa olayların algısını da o şekillendirir.” dedi.

TÜRKİYE AFRİKA'DA GÜVEN İNŞA ETTİ
Gal, Türkiye’nin Afrika’da yalnızca diplomasi ve eğitim alanında değil, savunma sanayi teknolojileri alanında da ilerleme kaydettiğini belirterek, Bayraktar TB2’nin Ankara’nın savunma sanayindeki gücünü yansıttığını, Fransa’nın ise bölgede etkisinin yitirdiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
İsrailli analist, Türkiye’nin Avrupa’nın kendine olan güvenini kaybedip bölgede yeni bir tarih yazdığını, Afrika’da güvenilirlik ve istikrarı sürdürerek bölgede güven inşa ettiğini vurguladı. 
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Ettürkiye ve osmanlı sömürgeci değil,ecnebiler ise kan emici .bunu anlamak bunlar için imkansız gibi.Beğen Toplam 8 beğeni
-
EKREM 1 ay önce Şikayet EtBizim içimizdeki maşaları temizlemek en büyük görevdirBeğen Toplam 12 beğeni
-
Serok agopyan 1 ay önce Şikayet EtEkrem bey başkan olduğu vakit Afrika'dan çekilip buraları tekrar Fransa'ya geri vericektir diye tahmin ediyorum.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Hoca Nasrettin 1 ay önce Şikayet EtGal tespit yaparken Fransa'nın Afrika'yı terkettiğini söylüyor. Aslında Afrika'yı terketmediler, kovuldular. Çünkü halkı sömürmekten başka hiç bir şey yapmadılar. Oysa Türkiye Afrika'da altyapı, okul, hastane, askeri eğitim üssü, liman gibi yatırımlarla halkın refahı için kalkınması için yardımda bulundu. Varlıklarını sömürmek yerine yerli halkın gelişmesinde harcadı, harcamayı öğretti.Beğen Toplam 23 beğeni
-
Vatandaş 1 ay önce Şikayet EtNiye güldün Zekai çok mu komik ?!Beğen
-
Zekai 1 ay önce Şikayet EtÇok güldüm. Allah da seni güldürsün.Beğen
-
Fatih 1 ay önce Şikayet EtSen de kendini Devler mi zannediyorsun birlerin n gölgesinden çık görelim boynunu..Beğen Toplam 8 beğeni
-
soysal 1 ay önce Şikayet Etaynen abd bi bölgeden çekilse, mısırla bile yenişemez bunlarBeğen Toplam 2 beğeni