Kilit oyuncu Türkiye: GKRY Cumhurbaşkanı Hristodulidis'ten işbirliği çağrısı

Türkiye'ye sert söylemleri ile bilinen GKRY Cumhurbaşkanı Hristodulidis Financial Times'a verdiği demeçte Türkiye ile barışa yönelik işbirliği kurmak istediğini belirtti. GKRY Cumhurbaşkanı yeni bir sürece hazır olduklarını belirtti.

GİRİŞ 12.11.2025 14:14 GÜNCELLEME 12.11.2025 17:23

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, ocak ayında Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacağı ve AB ile Türkiye arasında yakın ilişkiler kurmak istediğine dair  Financial Times’e özel röportaj verdi.

AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı öncesinde Brüksel'de GKRY Cumhurbaşkanı Hristodulidis, adada devam eden gerginliğin de ülkeler arasındaki görüşmelerle çözülebileceğine dair atıfta bulundu.

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ'NDEN TÜRKİYE'YE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Hristodoulides, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenliğine ve AB ilkelerine saygı duyulması koşuluyla ekonomik bağlar ve güvenlik diyaloglarını da içerebilecek yeni iş birliği çerçevelerini araştırmaya açık olduğunu söyledi.

FT'ye verdiği demeçte, "AB-Türkiye ilişkilerine yaklaşımımızı değiştirdik. Coğrafyamızı değiştiremeyiz. Türkiye her zaman Kıbrıs'ın komşusu olacak, bu yüzden Avrupa Birliği'ne yakın bir komşuyu tercih ederim" diye ekledi.

"KAPILARI KAPATMIYORUZ"

AB'nin Ankara ile yıllardır süren diplomatik çıkmazların ardından ilişkileri yeniden yapılandırılması yönünde daha çaba harcadıklarını vurguladı.

Hristodoulides Türkiye'nin bölgede kilit rol oynadığını belirterek ilişkileri yeniden dizayn edilmesi gerektiğini belirterek, "Daha yakın bir ortaklığa doğru ilerleyebileceğimize inanıyorum. Türkiye bölgede kilit bir oyuncu ve izolasyonun kimseye faydası yok. Ancak her türlü diyalog karşılıklı saygı ve AB hukuku temelinde olmalıdır. Kapıları kapatmıyoruz” dedi.

Ankara'daki Türk yetkililer olumlu ama temkinli bir şekilde yanıt verdi ve bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Atina ve Lefkoşa'dan yapıcı sesleri memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

TÜRKİYE'Yİ DAVET EDECEK

Ayrıca Ocak'tan itibaren altı ay süreyle Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlanan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye'nin Cumhurbaşkanını veya Dışişleri bakanını gayrıresmi AB toplantılarına davet etmeyi düşündüğü öğrenildi.

Hristodoulides ayrıca Güney Kıbrıs'ın İbrahim Anlaşmalarındaki rolüne değinerek, İsrail ve Yunanistan'ın da katılacağı olası üçlü enerji forumlarına işaret etti.

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Remzi 25 dakika önce Şikayet Et
    Güney kıbrıs yok kıbrıs komple Türk cumhuriyeti
    Cevapla
  • Kemalist 28 dakika önce Şikayet Et
    Kıbrıs Cumhueiyeti adında bir devlet yok adada. Tanımııyoruz ki. Güney Kıbrıs rum yönetimi ve Kuzey Kıbrıs TÜRK Cumhuriyeti mevcut. Yürrrü ordan yorgo. Yemezler. Senin muhatavın TC Devleri değil. Senin muhatabın KKTC.
    Cevapla
  • Emekli 41 31 dakika önce Şikayet Et
    GKRK israili adaya davet etmekle kendi ayağınıza sıkıyorsunuz,bunu anldığınızda iş işten geçmiş olacak nokta.
    Cevapla
  • Misafir 33 dakika önce Şikayet Et
    dün eokayı öv bugün işbirliğinden bahset
    Cevapla
  • misafir 56 dakika önce Şikayet Et
    Güney Kıbrıs kapıları kapatsa ne olur kapatmasa ne olur siz önce kendinizi İsrail'den kurtarın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşgalci siyonist yerleşimciler bezdirme saldırılarına  devam ediyor
Şehadet haberi baba ocağına böyle verildi: Osman amca artık şehit babasısın…