Bosna'da seçimi ayrılıkçı isim kazandı
Bosna Hersek'in Sırp entitesinde erken başkanlık seçimleri yapıldı. Siyasi yasaklı ayrılıkçı lider Milorad Dodik'in (sağda) desteklediği aday Sinisa Karan (solda) kıl payı kazandı.
Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) görevden alınan eski Başkan Milorad Dodik'in yerine geçecek ismin belirlenmesi için yapılan erken seçimi, Sinisa Karan kazandı.
Kesin olmayan sonuçlara göre mevcut Bilim, Teknoloji ve Yüksek Öğrenim Bakanı olan Karan, oyların yaklaşık yüzde 50,89'unu aldı. Rakibi Sırp Demokrat Partisi'nden Branko Blanusa ise 47,81'te kaldı. Bosna Hersek Seçim Komisyonu (CIK), oy kullanma hakkı olan 1,2 milyondan fazla seçmenden 443 bin 472 kişinin seçime katıldığını açıkladı.
Rusya yanlısı Dodik'e, Anayasa Mahkemesi'ni ve uluslararası yetkili Yüksek Temsilci'yi tanımadığı gerekçesiyle, Aralık 2023'te başlayan dava süreci kapsamında Dodik'e 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası verilmişti. Bosna Hersek Mahkemesi de 1 yıl hapsi para cezasına çevirmişti.
Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu, 6 yıl siyasi yasak cezası verilen Dodik'i oy birliğiyle Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı görevinden almıştı. Ardından, 1995 Dayton Antlaşması ile kurulan ve Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde erken seçim kararı alınmıştı.
-
anadolu ligi 10 dakika önce Şikayet Etahmet seçim olan yerin %100 ü sırpBeğen
-
Ahmet 1 saat önce Şikayet Etnufüs çoğunluğu boşnaklarda olmasına rağmen? ne zaman akılanacak bu müslümanlar.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Tosuny 4 dakika önce Şikayet EtBilgin yok bari okuduğunu anla. Bosna Hersek içerisinde Sırp Cumhuriyeti var. Burada ezici çoğunluk Sırplar. Seçimde oranın seçimi. Bosnanin değilBeğen
-
Oney 1 saat önce Şikayet EtBosna huzurlu, mutlu olmak istiyorsa hersek tarafından kurtulmalı.Beğen