Venezuela'dan THY dahil 6 şirkete yaptırım! Sebebi de açıklandı

Venezuela Sivil Havacılık Otoritesi, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetlerle ilgili uyarılarını dikkate alarak uçuşlarını askıya alan havayolu firmalarının işletme izinlerinin iptal edileceğini duyurdu. Şirketler arasında THY de var.

GİRİŞ 27.11.2025 10:40 GÜNCELLEME 27.11.2025 13:07

Venezuela Sivil Havacılık Otoritesi, aralarında Türk Hava Yolları'nın (THY) da olduğu firmaların, "ABD hükümeti tarafından teşvik edilen devlet terörizmi eylemlerine katıldıkları ve tek taraflı olarak ticari hava taşımacılığı faaliyetlerini askıya aldıkları" gerekçesiyle, işletme izinlerinin iptal edileceğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, faaliyet izinleri iptal edilecek şirketler sıralandı:

  • Iberia,
  • TAP,
  • Avianca,
  • LATAM,
  • GOL,
  • THY.

ABD Federal Havacılık İdaresi, Venezuela hava sahasında faaliyet gösteren sivil uçaklara, "Venezuela ve çevresinde kötüleşen güvenlik durumu ve artan askeri faaliyetler" nedeniyle "dikkatli olmaları" çağrısında bulunmuştu. Aralarında THY'nin de olduğu firmalar, Venezuela'ya bazı uçuşlarını iptal etmişti.

ABD uyardı; THY, Venezuela seferlerini durdurduABD uyardı; THY, Venezuela seferlerini durdurdu

ŞİRKETLERE VERİLEN 48 SAATLİK SÜRE DOLDU

Venezuela Ulaştırma Bakanlığı, bu altı havayolu şirketine uçuşları yeniden başlatmaları için 48 saatlik süre tanımıştı. Bu süre dolmuş durumda ve bu şirketler askıya alınan uçuşlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Venezuela Seyahat ve Turizm Acenteleri Birliği (AVAVIT), askıya alınan 40'tan farklı uçuştan dolayı 8 binden fazla yolcunun etkilediğini belirtmişti.

KARAYİPLER'DEKİ GERGİNLİK

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce imzaladığı kararname kapsamında, Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle yerinde mücadele gerekçesiyle ordunun daha fazla ve etkin kullanılması talimatını vermişti.

ABD, bu bağlamda ağustos sonlarında Venezuela açıklarına denizaltı ile savaş gemilerinden oluşan deniz gücü göndermiş, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de ABD ordusunun Venezuela'da rejim değişikliği dahil operasyonlara hazır olduğunu söylemişti.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro da buna karşılık ülkede 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini ve herhangi bir saldırıyı püskürtmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

ABD'nin Venezuela açıklarında bazı tekneleri uyuşturucu kaçakçılığı gerekçesiyle hedef almaya devam etmesi hem Venezuela yönetimi hem de uluslararası kamuoyunda eleştirilere neden olmuş, saldırıların "uluslararası hukuka aykırı olduğu" savunulmuştu.

ABD'nin, "uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" gerekçesiyle gönderdiği dünyanın en büyük uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford ve saldırı grubunun, Latin Amerika bölgesine ulaştığı belirtilmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • Ahmet 50 dakika önce Şikayet Et
    Iyi yapmis
    Cevapla
  • ‏KAHRAMAN 4 saat önce Şikayet Et
    Ordan altınları türkiyeye aktarmasinlar diye olabilirmi?
    Cevapla
  • Yaşlı Kurt 4 saat önce Şikayet Et
    Bravo sana maduro. Mazlumun değil güçlünün yanında olmaya devam ediyoruz....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Okullarda ara tatil kaldırılmalı mı?
Dünya bu lezzetlerle tanıyor! 81 ilin en çok aranan yemekleri belli oldu