AB'den Trump'ı çıldırtacak hamle: Danimarka'ya destek verdiler!

Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'a özel temsilci atamasının ardından toprak bütünlüğüne ve egemenliğe saygı duyulması çağrısında bulunarak, Danimarka'yla dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

AB'den Trump'ı çıldırtacak hamle: Danimarka'ya destek verdiler!
AB'den Trump'ı çıldırtacak hamle: Danimarka'ya destek verdiler!
GİRİŞ 23.12.2025 00:02 GÜNCELLEME 23.12.2025 00:02

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuya ilişkin ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Arktik güvenliğinin AB için kilit öncelik olmaya devam ettiğinin altını çizen Ursula von der Leyen, "Toprak bütünlüğü ve egemenlik, uluslararası hukukun temel ilkeleridir. Bu ilkeler yalnızca AB için değil, dünya genelindeki tüm ülkeler için de hayati öneme sahiptir." ifadesini kullandı.

Von der Leyen, AB'nin Danimarka ve Grönland halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu kaydetti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

"GRÖNLAND ÖZERK BİR BÖLGEDİR"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da Danimarka ve Grönland'la dayanışma içinde olduklarını vurgulayarak, "Grönland, Danimarka Krallığı bünyesinde özerk bir bölgedir. Bu statüye ilişkin herhangi bir değişikliğe yalnızca Grönlandlılar ve Danimarkalılar karar verebilir." görüşlerini paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump ilhak açıklamaları yaptığı Grönland’a özel temsilci olarak Louisiana Valisi Jeff Landry’i atamıştı.

Kallas, tüm ortakların başta Birleşmiş Milletler Şartı ve Kuzey Atlantik Antlaşması olmak üzere uluslararası taahhütlerinde yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelerini ve bu yükümlülüklere uymalarını beklediklerini kaydetti.

TRUMP'IN GRÖNLAND İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI

ABD Başkanı Donald Trump, seçildikten ve göreve geldikten sonra Grönland'ın ülkesinin kontrolünde bulunması gerektiğine ilişkin söylemini pek çok kez yineleyerek, Ada'nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip bulunmanın "mutlak zorunluluk" olduğunu savunmuştu.

Trump, Amerika'nın Grönland'a sahip olmasının "özgür dünyayı savunmak" için gerekli olduğunu ileri sürmüş, ABD Başkanı'nın bu sözleri, Grönlandlı yetkililer başta olmak üzere birçok kesimin tepkisini çekmişti.

Grönland'ın o dönemki Başbakanı Mute Bourup Egede, "Grönland, Grönland halkına aittir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız. Uzun süredir devam eden özgürlük mücadelemizi kaybetmeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Danimarka Krallığı çatısı altında bulunan Faroe Adaları ile iki özerk bölgeden biri olan Grönland, bağlı bulunduğu Danimarka'ya 2 bin 900 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

KAYNAK: AA
Enes Kılıç Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Enes Kılıç

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
  • ali aksoy 45 dakika önce Şikayet Et
    Ulan trump düşüncesiyle haklı,nasıl olurda küçücük danimarka Grönland a sahib olabiliyor.Grönland,yapamadıgı ABD.,gücü parası ve askeriyle istedigini yapaŕ.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Suriye'de sıcak saatler! PKK/YPG sivilleri vurdu! Halk sokaklara döküldü
İsrail, GKRY ve Yunanistan'dan Türkiye karşıtı ittifak: Netanyahu'dan alçak tehdit!