HRW, Macaristan'a Netanyahu çağrısı: Toplantıya katılacaktı!

HRW tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun yarın Macaristan’da düzenlenecek Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’na (CPAC) katılmasının beklendiği belirtildi.

HRW, Macaristan'a Netanyahu çağrısı: Toplantıya katılacaktı!
HRW, Macaristan'a Netanyahu çağrısı: Toplantıya katılacaktı!
GİRİŞ 20.03.2026 21:52 GÜNCELLEME 20.03.2026 21:52

Açıklamada, UCM'nin 21 Kasım 2024’te Netanyahu ile dönemin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "Gazze’de işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle yakalama kararı çıkardığı" hatırlatılarak UCM’ye taraf ülkelerin, haklarında yakalama kararı bulunan kişileri kendi topraklarına girmeleri halinde tutuklama yükümlülüğü bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada sözlerine yer verilen HRW Uluslararası Adalet Araştırmacısı Alice Autin, Macaristan’ın UCM’den ayrılma sürecini başlatmış olmasına rağmen halen mahkemenin üyesi olduğunu ve yükümlülüklerinin devam ettiğini belirterek "Bu yükümlülüğün ihlali cezasızlığı derinleştirir ve mağdurlar için adaletin sağlanmasını engeller." ifadesini kullandı.

Netanyahu’nun Nisan 2025’teki Macaristan ziyareti sırasında da tutuklanmadığı ve UCM yargıçlarının bu durumu işbirliği yükümlülüğünün ihlali olarak değerlendirdiğinin anımsatıldığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) kurumları ve üye ülkelerin Macaristan’ın UCM ile işbirliği yapmamasına karşı yeterli adım atmadığı savunuldu.

Açıklamada, Brüksel yönetimi daha net bir tutum almaya çağrılırken AB ve UCM üyesi diğer ülkelerin Macaristan’a baskı yaparak Netanyahu’nun tutuklanmasını sağlaması ve uluslararası hukuk mekanizmalarına bağlılıklarını açık şekilde ortaya koyması gerektiği kaydedildi.

UCM, Gazze Şeridi'nde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı 21 Kasım 2024'te Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Enes Kılıç Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Enes Kılıç

Editör Hakkında

YORUMLAR 1
  • HIDIR BUDUR 1 saat önce Şikayet Et
    Havada Netenyahu'nun uçağı zorla indirilip" Netenyahu tutuklansa.. Oyyyy oyyyy oyyyy. Bu Ramazan bayramı tüm insanlık için bayram olur...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Pedofili ağı lideri Epstein sadece çocuk kaçırmıyor! IDF için asker de temin ediyor
Özgür Özel’in 'Lüksemburg' iddiası çöktü: Bakan Gürlek hakkında net açıklama