Pentagon, İran'a kara operasyonuna hazırlanıyor

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) İran'da haftalarca sürebilecek olası bir kara operasyonu için hazırlık yaptığı ileri sürüldü. Beyaz Saray, "Başkomutana en fazla sayıda seçeneği sunmak için hazırlık yapmak Pentagon'un görevidir." dedi.

GİRİŞ 29.03.2026 08:14 GÜNCELLEME 29.03.2026 08:30

ABD ve İsrail'in İran'a karşı başlattığı savaş sürerken, Amerikan Washington Post gazetesi dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı.

Hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı'nın İran'da haftalarca sürebilecek olası bir kara operasyonu için hazırlık yaptığı bildirildi. Planların savaşta "yeni bir aşamayı" başlatabileceğini belirten kaynaklar, bunun son 4 haftadaki karşılıklı saldırılardan "önemli ölçüde daha tehlikeli" olabileceğini söyledi.

YETKİLİLER RÜSKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Herhangi bir kara harekatının tam ölçekli bir işgalden farklı olacağını aktaran yetkililer, operasyon kapsamında özel kuvvetlerin de yer aldığı baskınların yapılabileceğine işaret etti.

Bunun yol açabileceği tehlikelere dikkat çeken kaynaklar, kara operasyonunun ABD askerlerini "insansız hava araçlarına ve füzelere, kara ateşine ve el yapımı patlayıcılara" maruz bırakabileceğini vurguladı.

ABD, 3 bin 500 askerin bulunduğu hücum gemisinin Orta Doğu'ya ulaştığını açıkladı.

FARKLI SEÇENEKLER MASADA

Pentagon'un, İran'ın petrol ihracat merkezi olan Harg Adası'na yönelik operasyonlar ile Hürmüz Boğazı yakınlarındaki kıyı bölgelerine düzenlenebilecek baskınları da seçenek olarak değerlendirdiği aktarıldı. Bazı yetkililerin olası kara operasyonunun "birkaç hafta", bazılarının ise "birkaç ay" sürebileceğini söylediği belirtildi.

"BAŞKOMUTANA SEÇENEK SUNMAK PENTAGON'UN GÖREVİ""

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt, habere konu iddialarla ilgili kesin yorum yapmaktan kaçınarak, "Başkomutana en fazla sayıda seçeneği sunmak için hazırlık yapmak Pentagon'un görevidir. Bu, Başkanın bir karar verdiği anlamına gelmez." açıklamasında bulundu.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 11
  • Misafir 19 dakika önce Şikayet Et
    zenginleştirilmiş uranyum çalmak için hırsızlık yapacaklar adını da kara operasyonu koyacaklar
    Cevapla
  • Ankaralı 35 dakika önce Şikayet Et
    Cehenneme hoş geldiniz domuzlarrrrrrr
    Cevapla
  • Ersever 1 saat önce Şikayet Et
    Büyük israil için abd tüm herşeyini seferber ederken, bu değirmene su taşıyan sözde müslümanlar, cehennrmde ebu lehebin karısı gibi olacaklar.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 saat önce Şikayet Et
    Eğer böyle bir hata yaparlarsa İran Irak Savaşı'ndan bile uzun süreceğine iddiaya girerim
    Cevapla
  • Vatandaş 1 saat önce Şikayet Et
    Amerikada savunma bakanlığı yok. Sadece savaş bakanlığı var. Dolayısıyla başlık yanlış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savaş devam ederken Ukrayna'dan Türkiye açıklaması! Zelenski 'hazırız' deyip ilan etti
Tom Barrack "Hürmüz'e alternatif" deyip duyurdu: Türkiye enerji dağıtım merkezi olacak!