İran, ABD-İsrail savaşında 36. gün! Son dakika gelişmeler
İran, ABD-İsrail savaşı 36. gününde devam ediyor. İşte, savaşta son dakika gelişmeler...
Son dakika haberi: ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a saldırmasıyla başlayan savaş 36. gününe girdi. Karşılıklı füze atışlarıyla gerçekleşen ve bölgede geniş bir alana yayılan savaşta, gece boyu patlamalar devam etti.
İsrail ordusu, Cuma günü Tahran'daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini açıkladı. Askeri bir açıklamada, hava kuvvetlerinin "uçakları hedef almak için tasarlanmış füzelerin depolandığı bir Devrim Muhafızları hava savunma tesisi de dahil olmak üzere rejim hava savunma tesislerini vurduğu" belirtildi.
Ayrıca, "rejimin silah araştırma ve geliştirme tesislerini korumakla görevli bir askeri tesise" ve balistik füzelerin depolandığı bir yere de saldırı düzenlendiğini iddia etti.
İsrailliler, silah üretim, araştırma ve geliştirme tesislerinin de vurulduğunu söylüyor ancak ek ayrıntı vermiyor veya iddialarını destekleyecek kanıt sunmuyor.
Al Jazeera Arapça'nın aktardığı bilgiye göre; El-Kaim kasabasındaki karargahına düzenlenen saldırıda Irak Halk Seferberlik Güçleri'ne (PMF veya Haşdi Şabi) mensup bir üye öldürüldü ve biri de yaralandı.
İsrail ordusu Cuma ve Cumartesi sabahı Lübnan'daki hedeflere yönelik saldırılara başladıkları konusunda uyarıda bulundu. Şehrin güney banliyölerinden gelen derin, gürültülü sesler duyulduğu bildirildi. Aljazeera'nın aktardığı bilgiye göre; dün gece iki, bu sabah da iki şiddetli patlama sesi duyuldu ancak isabet ettiğine dair bilgi bulunmadı.
İsrail ordusunun tahliye emirleri ve tekrarlanan hava saldırıları sonrasında, güney banliyöleri son bir aydır nüfusunun neredeyse tamamından boş kaldı. Orada yaşayan yarım milyondan fazla insan yerinden edildi. Bazıları akrabalarının yanında, bazıları Beyrut'taki bir spor stadyumunda, bazıları ise sokaklarda çadırlarda yaşıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, İran tarafından gerçekleştirilen yeni saldırılara hedef olduklarını açıkladı.
İran, ABD varlıklarına ev sahipliği yapan Körfez ülkelerine yönelik misillemelerini sürdürüyor. Dubai Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada, önlenen bir düşman hava unsurunun enkazının Dubai Marina bölgesinde bulunan bir binada hasara yol açtığı belirtilerek, "Olayda yaralanma bildirilmemiş ve yangın çıkmamıştır" denildi.
BAHREYN'DE YARALILAR VAR
Bahreyn İçişleri Bakanlığı da, yeni saldırılar nedeniyle ülkenin birçok bölgesinde sirenlerin çaldığını duyurarak, "Vatandaşların ve diğer bölge sakinlerinin paniğe kapılmamaları ve en yakındaki güvenli alanlara gitmeleri rica olunur" açıklamasında bulundu. Saldırılarda 4 kişinin hafif şekilde yaralandığı belirtilerek, "Sitra'daki birkaç ev, İran İHA'larının engellenmesi sonucu düşen enkaz paçaları nedeniyle hasar görmüştür" ifadelerine yer verildi.
ABD ve İsrail’in İran’a gerçekleştirdiği saldırılar, başkent Tahran’da gece boyunca şiddetli patlamaların yaşanmasına yol açtı.
ABD ve İsrail, İran’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. İran basınında yer alan haberlere göre, başkent Tahran gece boyunca çok sayıda yeni hava saldırısına hedef oldu. Saldırılar kentin farklı kesimlerinde şiddetli patlamaların yaşanmasına yol açtı. Saldırıların rejime ait hangi unsurları hedef aldığı ya da can kaybına yol açıp açmadığına ilişkin resmi açıklama yapılmadı.
Irak'ta "İslami Direniş" isimli Şii milis grup, ABD üslerine yönelik füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) son 24 saatte 19 saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Grup tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde ABD üslerine yönelik yapılan saldırılar hakkında bilgi verildi.
Şii milis grubun açıklamasında, "Irak ve bölgedeki ABD üslerine karşı son 24 saatte İHA ve füzelerle 19 operasyon düzenlendiği" belirtildi.
ABD-İsrail'in İran'a saldırılarında bugüne dek 24 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği bildirildi. Mehr Haber Ajansı'na göre, İran Ulusal Acil Servis Kurumu Başkanı Cafer Miadfer konuya ilişkin bilgi verdi. Miadfer, 24 sağlık çalışanının ABD-İsrail saldırılarında yaralılara hizmet sunarken öldüğünü söyledi. Bu kişilerden 3’ünün 115 Acil Servis personeli olduğunu belirten Miadfer, diğerlerinin ise çeşitli bölümlerde çalışan doktor, hemşire ve teknisyenlerden oluştuğunu kaydetti.