ABD ile İran'dan 60 günlük ateşkes hazırlığı: Hürmüz açılacak! İşte detaylar

ABD ile İran’ın, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve İran petrolüne yaptırım muafiyeti sağlanmasını içeren 60 günlük geçici anlaşmaya yakın olduğu öne sürüldü.

GİRİŞ 24.05.2026 09:46 GÜNCELLEME 24.05.2026 10:43

Axios'a konuşan ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre taraflar, karşılıklı uzlaşıyla uzatılabilecek 60 günlük mutabakat zaptı üzerinde çalışıyor.

Yetkililer, taslak anlaşmaya göre 60 günlük süreç boyunca Hürmüz Boğazı'nın gemi geçişine açık olacağını, İran'ın boğaza döşediği mayınları temizleyeceğini ve gemilerin serbest geçişine izin vereceğini iddia etti.

Buna karşılık ABD'nin de İran limanlarına yönelik ablukayı kaldıracağını ve Tahran'ın petrol satışlarını serbestçe yapabilmesi için bazı yaptırım muafiyetleri sağlayacağını ileri süren yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmadaki temel yaklaşımının "performans karşılığında rahatlama" olduğunu savundu.

Yetkililer, taslak mutabakatın, İran'ın hiçbir zaman nükleer silah geliştirmeyeceğine dair taahhüt ile uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması ve yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarının kaldırılmasına yönelik müzakereleri de içerdiğini iddia etti.

İran'ın arabulucular üzerinden ABD'ye zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması ve nükleer materyallerden vazgeçilmesi konusunda sözlü taahhütlerde bulunduğunu öne süren yetkililer, ABD'nin ise 60 günlük süreçte yaptırımların kaldırılması ve İran'a ait dondurulmuş fonların serbest bırakılması konularını müzakereyi kabul edeceğini savundu.

Yetkililer, ayrıca taslak anlaşmanın İsrail ile Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırıların sona erdirilmesini de içerdiğini öne sürdü.

ABD Başkanı Trump, nihai hale getirilmek üzere İran'la "büyük oranda" bir anlaşma üzerinde görüşmeler yaptıklarını belirtmiş, "Anlaşmanın son unsurları ve detayları şu anda tartışılıyor ve kısa süre içinde duyurulacak." açıklamasında bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 8
  • Erdoğan 26 dakika önce Şikayet Et
    oyuncak mı bu iş 1 aylık 15 günlük 60 günlük anlaşma mı olur trampın oyuncağı manipülasyon yeri degildir hürmüz bogazı ..abd ile israil hainleri dünya ya verdiğiniz zararın bedelini ödeyeceksiniz
    Cevapla
  • Asır 35 dakika önce Şikayet Et
    Kureselciler yaz tatili yapması lazım.. bittiğinde kaos kaldığı yerden devam edecektir
    Cevapla
  • Erkan 42 dakika önce Şikayet Et
    İran bu anlaşmayı yalanlayacak
    Cevapla
  • adalet asalet 44 dakika önce Şikayet Et
    israilde bunu görecek mi oda üretmeyecek mibu adalet mya ni ne oldu şimdi hürmüz zaten açıktı neden insanları öldürdünülübnan ne olacak israil duracak mı
    Cevapla
  • murtaza 48 dakika önce Şikayet Et
    amerika yine alacağını alacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in Sumud Filosu aktivistlerini taciz ettiğinin ortaya çıktı Fransa ayağa kalktı
İşitme Engelliler Futbol Milli Takımı, dünya şampiyonu oldu