KKTC'den Rum liderin toprak talebine tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis'in KKTC'den toprak talebine ilişkin sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

KKTC'den Rum liderin toprak talebine tepki
KKTC'den Rum liderin toprak talebine tepki
GİRİŞ 15.08.2026 17:31 GÜNCELLEME 15.08.2026 18:40

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis'in KKTC'den toprak talebine yönelik açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Üstel, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ve ona yakın isimlerin son dönemde peş peşe yaptığı kışkırtıcı, gerçek dışı ve düşmanca açıklamaları şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Hristodulidis'in Maraş'a yönelik "geri döneceğiz" söylemi ve "Maraş'ı iade edin" talebine tepki gösteren Üstel, bu ifadelerin "Kıbrıs'taki gerçekleri yok sayan kabul edilemez boş sözler ve kuru sıkı tehditler" olduğunu vurguladı.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel

Üstel, Maraş'ın iadesinin çözüm için "katalizör" olacağı iddialarına ilişkin, "(Bu söylem) Sorunun özünden ne kadar uzak olduklarını bir kez daha göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta çözüm süreçlerinin sonuçsuz kalmasının, umutların tükenmesinin ve bugünkü çıkmazın sorumlusunun geçmişteki ve bugünkü Rum liderlikleri olduğunun altını çizen Üstel, şunları ifade etti:

"Yıllardır çözüm adı altında dayatma ve inkar siyaseti yürütmüş, ortaya çıkan çözüm planlarını reddetmiş, Kıbrıs Türk halkına yönelik insanlık dışı uygulamalara öncülük etmişlerdir. Kıbrıs'ın artık inkar edilemeyecek gerçeği, egemen iki ayrı devletin varlığıdır. Hristodulidis'in bu gerçeğe gözlerini kapatarak hala Kıbrıs Türk halkından, topraklarından ve devletinden bir şeyler istemeye devam etmesi, yalnızca güveni tüketmekte ve çözümsüzlüğü derinleştirmektedir. Rum yönetimi artık gerçekle yüzleşmek zorundadır."

KKTC Başbakanı Üstel, Rum yönetiminin bir yandan "çözüm" mesajları verirken diğer yandan Kıbrıs Türk halkının kültürel ve sanatsal faaliyetlerini engellemeye çalışmasının nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını açıkça gösterdiğini belirtti.

Girne Kalesi'nde düzenlenmesi planlanan müzik festivaline yönelik engelleme girişimlerinin bunun son örneği olduğunu belirten Üstel, "Kıbrıs Türk halkına nefes aldırmamayı hedefleyen bu baskıcı ve düşmanca anlayışı da şiddetle reddediyorum. Bir yanda çözüm söylemleri, diğer yanda Kıbrıs Türk halkının en temel haklarını dahi gasbetmeye çalışan bir anlayış vardır. Bu açık bir çelişki ve riyakarlıktır." ifadesini kullandı.

Rum tarafına kararlılık mesajı veren Üstel, Hristodulidis ve ekibinin, Kıbrıs Türk halkının, onuruna, insanca yaşama hakkına, egemenliğine, özgürlüğüne ve devletine yönelik hiçbir saldırıya ne geçmişte geçit verdiğini ne de gelecekte geçit vereceğini çok iyi bilmesi gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 10
  • Dağıstan 1 ay önce Şikayet Et
    Onlarda başta BAF olmak üzere diğer yerleşim yerlerini yani güneyi iade etsinler. Kıbrısı Venediklilerden 50.000 şehid vererek aldık.
    Cevapla
  • A.şeker 1 ay önce Şikayet Et
    Biz 1974 aldığımız maraş'ı hala açmazsak tabii ki bunlar da hak iddia edecek Sen barış'ı kapalı tuttuğun sürece Rumlar burayı isteyecek
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 ay önce Şikayet Et
    Başka bir sıkıntısı da varmıymış acaba ?
    Cevapla
  • vatan25 1 ay önce Şikayet Et
    elinizde ne varsa donunuza kadar itraile teslim ettiniz bizden toprak isteyeceğinize donunuza sahip çıkın ayrıca toprak verilmez alınır tıpanız yiyorsa hodri meydan..
    Cevapla
  • Vatan 1 ay önce Şikayet Et
    ey şeytanın yolundan giden şeytani şer katil toplum.sizin insanlıkla hiç bir alakanız yok.Toprak talep efiyorsunuz.diz önce kendi topraklarımıza sahip olum.siyomist yahudiler güney Kıbrıs’ın yarısını satın aldı.Yakında siyonist yahudiler rumları güney Kıbrıs’tan kovarsa o zaman anlarsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AYM'den süresiz nafaka kararı: Resmi Gazete'de yayımlandı! İptal edildi...
İletişim Başkanlığı, Fon Zirvesi'nde alınan 5 kritik kararı açıkladı