ABD'den asker ve uçak desteği: İsrail'den dikkat çeken hareketlilik!

İsrail Başbakanı Netanyahu, deniz güvenliğine yönelik tehditlerin arttığını belirterek daha fazla denizaltı ve savaş gemisi talep edildiğini açıkladı. Öte yandan ABD'nin İsrail'e ek asker ve uçak göndermeye hazırlandığı öne sürüldü.

GİRİŞ 05.10.2026 11:54 GÜNCELLEME 05.10.2026 15:33

İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun, Savunma Bakanı Yisrael Katz ve donanma komutanlarıyla Aşdod Deniz Üssü'nde bir araya gelerek brifing aldığını açıkladı.

Netanyahu, burada yaptığı konuşmada, Hürmüz ve Babulmendeb boğazlarını örnek göstererek "deniz alanının fiilen uluslararası bir savaş alanı haline geldiğini" savundu.

İsrail'in Akdeniz'deki deniz alanlarının, limanlarının ve deniz trafiğinin tehdit altında olduğunu savunan Netanyahu, "Güvenlik yetkililerinden daha fazla ekipmana ihtiyaç duyduklarını duydum. Ülkeye altıncı denizaltı geldi ve daha fazlasını istiyorlar; daha fazla gemi ve burada ayrıntılarına girmek istemediğim başka araçlar." ifadesini kullandı.

Netanyahu, hem su altında, hem su üstünde İsrail devletini denizden de koruyacaklarını iddia etti.

TÜRK DONANMASININ GÜCÜNÜN İSRAİL'İ YENİ DENİZALTILAR ALMAYA ZORLADIĞI AKTARILMIŞTI

İsrail Ordu Radyosu, İsrail'in Türk Deniz Kuvvetleri'nin denizaltı konusunda güçlenmesini yakından takip ettiğini ve buna karşı Almanya yapımı "yeni ve ileri teknoloji" araçlarla denizaltı filosunu genişletme hamlesi yaptığını ileri sürmüştü.

Haberde, Türkiye'nin halihazırda 14 operasyonel denizaltıya sahip olduğu ve bu sayının 18'e çıkarılacağı, buna karşılık İsrail'in 6 denizaltıya sahip olduğu ve savunma yetkililerinin denizaltı filosunun 8'e çıkarılması yönünde tavsiyede bulunduğu belirtilmişti.

ABD'NİN İSRAİL'E EK ASKER VE UÇAK GÖNDERMEYE HAZIRLANDIĞI İDDİA EDİLDİ

İsrail merkezli "Walla" internet sitesinin haberinde, ABD ordusunun halihazırda İsrail'in çeşitli bölgelerinde yaklaşık 3 bin askerinin bulunduğu ve ABD askerlerinin hava savunma sistemlerinin işletilmesinin yanı sıra pilot, destek ve lojistik personeli ile askeri karargahlarda görev yapan unsurlardan oluştuğu belirtildi.

Haberde, ABD ordusunun son haftalarda bölgedeki bazı birliklerin görev sürelerinin sona ermesi nedeniyle rutin personel değişimine gittiği ancak bununla eş zamanlı olarak Orta Doğu'da olası gerilime hazırlık kapsamında gelecek haftalarda İsrail'e ek asker ve uçaklar gönderilmesinin beklendiği iddia edildi.

Haberde ayrıca İsrail ordusunun İran'la yeni bir çatışma veya bölgede hızlı bir gerilim ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürdüğü, olası geniş çaplı çatışmada İran'da vurulabilecek hedefler üzerinde çalışmalar yapıldığı bildirildi.

İsrail ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) arasındaki askeri koordinasyonun da İran'dan gelebilecek olası füze saldırıları dahil çeşitli senaryolar çerçevesinde sürdüğü kaydedildi.

ABD'nin son günlerde İran'la artan gerilim ortamında Orta Doğu'daki askeri varlığını güçlendirdiği, bölgeye ilave asker ve deniz unsurları sevk ettiği yönündeki haberler basına yansımıştı.

NETANYAHU, SALDIRI HAZIRLIĞI OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ

Kamuoyu yoklamalarında geriye düşen İsrail Başbakanı Netanyahu, 27 Ekim'de yapılması planlanan genel seçimler öncesinde ülkesine yönelik dış saldırı hazırlığının bulunduğunu ve bu yönde işaretlerin olduğunu savunmuştu.

Netanyahu, saldırının kimden geleceğine ilişkin bilgi paylaşmazken muhalefet, açıklamayı "siyasi manevra" olarak değerlendirmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ise ülkedeki güvenlik durumu ve ordunun tüm cephelerde yüksek alarma geçirilmesi nedeniyle ABD’ye yapmayı planladığı ziyareti iptal etmişti.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Drachen 1 1 gün önce Şikayet Et
    İstediğiniz kadar gemi alın , size TCG Büyükada gemisi yeter. Gelen gemiler tıpkı Fransız gemileri gibi yönünü bulamaz hale gelir .
    Cevapla
  • Extra 1 gün önce Şikayet Et
    Bu Netanyahu ABD'nin sonunu getirecek.
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    varsa yoksa algı ile milleti kandırın
    Cevapla
  • Yurtsever 1 gün önce Şikayet Et
    Zalime zulüm gerek ama bu ne zaman
    Cevapla
  • Turgay 1 gün önce Şikayet Et
    Sormazlarmı bu LANETHAYU alçağına madem uçmasını bilmiyorsun niye rahat durmuyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
En fazla muhtarı olan il şaşırttı! İlk sıra ne İstanbul ne Ankara...
Çeyrek asırlık rakamlar darmadağın! Rüzgar ve güneş aynı anda patladı: Rekor geldi