Domuz gribi Avrupa'da hızla yayılıyor

Meksika'da yayılmaya başlayan ve şimdiye kadar 149 kişinin ölümüne yol açan domuz gribi Avrupa'ya sıçradı ve hızla yayılıyor..

Domuz gribi Avrupa'da hızla yayılıyor
Domuz gribi Avrupa'da hızla yayılıyor
GİRİŞ 28.04.2009 05:38 GÜNCELLEME 28.04.2009 05:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İNGİLTERE

İngiltere'de, ilk kez 2 domuz gribi vakası belirlendiği bildirildi.

İskoçya Sağlık Bakanlığı, domuz gribine yakalandığı doğrulanan 2 kişinin, Glasgow kenti yakınındaki Airdrie'deki hastanede karantina altında tedaviye alındıklarını kaydetti.

İskoçya Sağlık Bakanı Nicola Sturgeon, kuşkulu 2 vakanın, yapılan tetkikler sonucu domuz gribi olduğunun doğrulandığını belirterek, 2 hastanın da hastanede iyileşmeye başladıklarını açıklamaktan memmun olduğunu söyledi.

İSPANYA
İspanya Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez, Albacete kentinde bir domuz gribi vakasının tespit edildiğini açıkladı. Sağlık Bakanı, hastanın tedavisinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı protokole uygun şekilde başlatıldığını duyurdu.


Avrupa'da insanda ilk domuz gribi vakasının tespit edildiği İspanya'da söz konusu hastanın, Meksika'dan dönen 23 yaşındaki bir İspanyol olduğu belirtildi.

Albacete kentinin Almansa ilçesindeki hastanede gözetim altında tutulan ve yapılan testlerde sonucu pozitif çıkan 23 yaşındaki erkek hastanın, öğrenim için bulunduğu Meksika'dan 22 Nisan'da döndüğü kaydedildi.

Hastanın tedaviye olumlu cevap verdiği, her şeyin kontrol altında olduğu ve hayati riskin bulunmadığı açıklandı.

Ülkede domuz gribi şüphesiyle gözetim altında tutulanların sayısı 17'ye çıktı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, "profesyonel veya çok önemli bir sebep dışında" Meksika ve ABD'nin California ve Texas eyaletlerine seyahat edilmemesi gerektiği belirtildi.

MACARİSTAN RAHAT NEFES ALDI!

Macaristan Sağlık Bakanı Tamas Szekely, bugün düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi salgını virüsü taşıdıkları gerekçesiyle hastanede tedavi gören 6 Macar vatandaşının bu virüsü taşımadıklarını açıkladı.

Tamas Szekely, tedavi görenlerin 5'inin Meksika, 1'inin ise Yeni Zelanda'dan geldiğini bildirdi.

Macar bakan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan verilere göre, dünya genelinde 1300 kişide domuz gribi virüsü kuşkusu olduğunu belirtirken, Macaristan'ın ikliminin bu virüsün yaşamasına engel olduğunu açıkladı. Szekely, bakanlıklarının, domuz gribi virüsüne karşı tüm önlemleri aldığını, Budapeşte Havaalanı'nda virüs belirleyici masa kurduklarını, burada çalışacak sağlık ekiplerinin 3 dilde hizmet vereceklerini kaydetti.

Meksika'da, domuz gribi yüzünden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 149'a çıktığı bildirildi.

Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, domuz gribinden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 149'a çıktığını söyledi.

Hükümetten yapılan açıklamada da önlem olarak, ülke genelinde tüm okullarda eğitim-öğretime ara verildiği kaydedildi.

Avrupa Birliği ise önlemleri görüşmek için sağlık bakanlarını mümkün olan en kısa zamanda olağanüstü toplantıya çağırdı.

TÜRKİYE

Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, virüsün bulaştığı insanlarda baş ve vücut ağısı, ishal, kusma ve alt solunum yolu enfeksiyonları belirtilerinin görüldüğünü belirtti. Bodur, virüsün hapşırık ve öksürükle bulaştığını, el hijyeninin önem taşığını vurguladı.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın da virüsün kanatlılardan memelilere bulaşarak genetik değişiklik geçirdiğini, bu nedenle kuşlardan kuşlara, domuzdan domuza ve insandan insana bulaşma özellikleri gösterebileceğini vurguladı.

İşte, çeşitli ülkelerdeki domuz gribi vakaları ve önlemler...

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, uluslararası hava trafiğine açık havalimanlarından Ankara ve İstanbul'dakilerde giriş çıkışlarda sağlık kontrolü uygulamasını başlattıklarını açıkladı.

Çom, "Türkiye birinci ve öncelikli olarak tehlike altında da değil. Ama dikkatli olunması gerekli. Bizi de etkisi altına alabilir. Vatandaşlarımız resmi açıklamalar
dışındakilere itibar etmesin. ALO 184 SABİM hattını arayarak konuya ilişkin bilgi alabilirler" dedi.

Domuz çiftlikleri

Bir gazetecinin "Türkiye'de 5 farklı ilde ruhsatsız domuz çiftliklerinin bulunduğunu ve bunların virüsü yayma riskinin bulunup bulunmadığı" yönündeki sorusu üzerine Çom, Tarım Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ifade ederek, yetkililerin kendilerine, "Türkiye'de ruhsatlı domuz üretim çiftliği bulunmadığını, ruhsatsızlara ilişkin mahkemelerin sürdüğünü, bu yerlerin fiilen açık olmadığını" söylediklerini bildirdi.

Önlemler şöyle:
- İstanbul Atatürk Havalimanı'nda domuz gribine ne ilişkin kuş gribi salgınında alınan önlemler uygulanacak.
- Havayolu şirketleri yurtdışı uçuşlarında hastalık şüphesi görülen yolcuları bildirmesi konusunda uyarılacak. Bu vakalar İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşülerek Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderilecek.
- Sağlık Bakanlığı bünyesinde daha önce kuş gribi için geliştirilen ve bu virüste de kullanılabilen 1 milyon 200 bin adet ilaç ve 2,5 milyon adet koruyucu kit bulunuyor. Ancak virüse karşı korunmada kullanılabilecek bir aşı henüz geliştirilmedi.

İTALYA
İtalya'da bir kadın domuz gribi kuşkusuyla Venedik'te hastaneye kaldırıldı. Venedik Hastanesi bulaşıcı hastalıklar bölümünde karantina altında tedavi gören hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve hayati tehlikenin söz konusu olmadığı bildirildi.

31 yaşındaki İtalyan vatandaşı, Kaliforniya'daki San Diego'dan yeni döndüğünü belirterek dün akşam yüksek ateş şikayetiyle acil servise başvurdu.

İtalyan yetkililer de bunun üzerine hastaneye kaldırdıkları kadını, domuz gribi ihtimalini göz önüne alarak karantinaya aldılar.

İSRAİL
İsrail'de, Meksika'dan gelen iki kişi, domuz gribi virüsü kapmış olabileceği şüphesiyle karantina altına alındı. Meksika'dan gelen ve bir süre önce boğazında yanma şikayetiyle hastaneye başvuran bir kişinin, test sonuçları açıklanana dek karantina altında tutulacağı bildirildi.

Hastane yetkilileri, bu kişinin domuz gribine yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor. Dün de yine Meksika'dan dönen bir başka İsrail vatandaşı, grip benzeri belirtiler nedeniyle şüphe üzerine karantinaya alındı. Söz konusu kişinin test sonuçlarının da birkaç günde alınması bekleniyor.

ÇİN
Domuz gribi nedeniyle Çin'in başkenti Pekin'de alarm durumuna geçildi. Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü Deng Ying, şehirdeki 125 sağlık ünitesinin ateşli vakaları izleyeceğini belirtti. Çin Denetim ve Karantina Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Huailin, Çin'in domuz gribi virüsü testi yapma kabiliyetine ve teknolojisine sahip olduğunu belirtti.

RUSYA
Rus sağlık birimi başkanı Gennadi Oniçenko, Meksika ve ABD'den gelen uçakların bugünden itibaren önlem olarak denetleneceğini belirtti.

ROMANYA
Romanya da vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Meksika'ya gitmekten kaçınma çağrısında bulundu. Ayrıca başkent Bükreş'teki uluslararası iki havaalanında kontroller artırıldı.

 

PORTEKİZ
Portekiz vatandaşlarını domuz gribinden korumak için önlemler alıyor. Meksika'da bulunan 200 kadar Portekizli turistin bugün Lizbon'a getirileceği açıklanırken, olası bir domuz gribi vakasına karşı Lizbon'daki 4 hastanenin alarma geçirildiği belirtildi.

 

DANİMARKA VE İSVEÇ
Bu arada Avrupa kıtasında Danimarka ve İsveç'te domuz gribi virüsü kaptığı sanılan 10 kişinin müşahade altında tutulduğu bildirildi. Bu ülkelerdeki hastane kaynakları ve sağlık yetkilileri, İsveç'te bazıları kısa süre önce Meksika'ya gitmiş 5 kişinin müşahede altında tutulduğunu, Danimarka'da da ABD ve Meksika'dan dönen 3 kadınla bir erkeğin durumunun izlendiğini belirtti.

Aynı kaynaklar, Danimarka'nın kuzeyindeki Aalborg'da yaşlı bir adamın da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

İSVİÇRE
İsviçre'de de Meksika'dan dönen 5 kişinin domuz gribi virüsü kaptığından şüphelenildiği açıklandı. İsviçre Kamu Sağlığı Federal Bürosu sözcüsü Jean-Louis Zürcher, çağrılar üzerine doktorlarına başvuran bu kişilerde domuz gribi semptomları görüldüğünü bildirdi.

ABD
ABD'nin New York kentinde 20 domuz gribi vakası daha belirlenmesiyle, kentte doğrulanan vaka sayısının 28'e çıktığı açıklandı. Bir yetkili, New York'da 17 kuşkulu domuz gribi vakası daha bulunduğunu kaydetti.

ABD'de sağlık yetkilileri, Meksika'da can alan domuz gribi virüsünden ölümlerin ABD'de de beklendiğini bildirdi.

Amerikan Sağlık Birimi Müdürü Richard Besser, ABC kanalına yaptığı açıklamada, ABD'de daha ciddi domuz gribi vakaları ve hatta ölümlere hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalı yetkililerin ülkedeki domuz gribi vakalarını yakından izlediğini, ancak alarma yol açacak bir nedenin olmadığını söyledi.

AVUSTRALYA
Avustralyalı yetkililer, Meksika'dan dönen 2 kişide domuz gribi belirtileri görüldüğünü ve bu kişilerin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Queensland Eyaleti Başbakanı Anna Bligh, test sonuçlarını beklediklerini söyledi.

Şu an için bu kişilerin domuz gribi hastalığına yakalandığını düşünmediklerini belirten Bligh, "Bunun ciddi bir hastalık olduğu kesin, bunu ciddiye alıyoruz" dedi.

BREZİLYA
Brezilya'da da Meksika'dan gelen 24 yaşındaki bir adam, kendisinde domuz gribi belirtileri görülmesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Sao Paolo'daki Emilio Ribas Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi doktorlarından Edenilson Calore, 16 Nisan'da Meksika'dan gelen bu kişinin muayenesinde öksürdüğünün ve sırtında ağrı olduğunun, ancak ateşinin yüksek olmadığının belirlendiğini söyledi.

Bu nedenle bu kişinin domuz gribine yakalandığını sanmadıklarını belirten yetkililer, bu kişinin tedbiren hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

YUNANİSTAN
Meksika ve ABD'de görülen domuz gribi nedeniyle Yunanistan'ın alarm durumuna geçtiği bildirildi. Yunan basını, ülkede domuz gribi vakasına rastlanmadığını, ancak yetkili makamların gerekli tüm önlemleri aldığını duyurdu.

Hastalıkla mücadelede gerekli olan, daha önce de kuş gribi salgını sırasında kullanıldığı belirtilen ilaçların yeterli miktarda bulunduğu belirtilen haberlerde, bugünden itibaren ülke havaalanlarında hastalığın görüldüğü ülkelere gidecek yolculara bilgilendirici broşürler dağıtılmaya başlanacağı kaydedildi.

Halkın konuya ilişkin bilgi almak veya şüpheli bir vakayı bildirmesi içinözel telefon hattının da hizmete açıldığı açıklandı.

Grip Salgını Olağanüstü Komitesi Başkanı Panos Efstathiu yaptığıaçıklamada, domuz gribinin görüldüğü ülkelere yolculuk yapacak kişilere, kapalı mekanlardan ve domuz çiftliklerinin bulunduğu bölgelerden uzak kalmalarının, alkol bazlı temizleyicilerle sık sık ellerini yıkamalarının tavsiye edildiğini kaydetti.

SIRBİSTAN
Sırbistan'ın, Meksika ve ABD'de görülen domuz gribi yüzünden Amerika kıtası ülkelerinden canlı domuz ve domuz eti alımını durdurduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Amerika kıtasından Sırbistan'a uzun süredir canlı hayvan ve hayvan ürünleri alınmadığının tespit edildiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, her ihtimale karşı, tedbir olarak bu kıtadan canlı domuz ve domuz eti ithalatına yasak getirildiğini söylediler.

Sırbistan'ın, diğer ülkelerden ithal edilen canlı hayvan ve et ürünlerini de sıkı şekilde kontrolden geçirmeye başladığı kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca, Meksika ve ABD'deki Sırbistan yurttaşlarına bulundukları ülkelerdeki yetkili kurumların talimatları yönünde hareket etme çağrısı yaptı.

KÜBA
Küba, Meksika'da 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu sanılan domuz gribi nedeniyle bu ülkeye ve bu ülkeden Küba'ya yapılan uçuşları sınırlıyor.

Hükümet açıklamasında, Küba'da domuz gribi vakasının görülüp görülmediğine ilişkin bilgi verilmezken, Meksika'dan Küba'ya ve Küba'dan Meksika'ya yapılan uçuşların önlem olarak sınırlandırılacağı belirtildi.

Havana-Meksiko ve Havana-Cancun arasında günde birkaç sefer yapılıyor. Açıklamada, Kübalılara ellerini sık sık yıkamaları, öksürdükleri ve hapşırdıklarında ağızları ve burunlarını kapatmaları tavsiyesinde de bulunuldu.

ALMANYA
Almanya'nın Bielefeld kentinde 3 hastanın, Meksika'da hızla yayılmakta olan "domuz gribi"ne yakalanmış olmasından endişe ediliyor.

Bielefeld Sağlık Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Meksika seyahatinden dönen 2 kişide ve bu kişilerden birinin kız kardeşi olan kadında yüksek ateş tespit edildiği ve hastalığın bazı semptomlarının görüldüğü belirtilerek, bu kişilerin özel yalıtımlı bir bölümde tedavi gördükleri bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Meksika'ya yönelik seyahat uyarısını sertleştirdi.

Bakanlığın uyarısında, zorunlu olmayan hallerde Meksika'ya gidilmemesi ve "domuz gribi"yle ilgili haberlerin yakından izlenmesi önerildi. Buna rağmen söz konusu uyarının resmi bir seyahat yasağı olmadığı kaydedildi.

MAKEDONYA
Makedonya'da, domuz gribine karşı olağanüstü önlemler alınıyor.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün Büyük İskender Havaalanı dahil olmak üzere, ülkedeki tüm sınır kapıları sağlık müfettişlerinin kontrolü altına alındı.

Makedonya'ya gelen yolcularda bu hastalığın belirtilerinin görülmesi durumunda, kuşku duyulan yolcunun derhal hastanelerin bulaşıcı hastalıklar bölümüne yatırılacağı bildirildi.

Ayrıca, domuz gribinin görüldüğü ülkelerden gelen yolculara hastanede tahlillerin yapılacağı kaydedildi.

Meksika'dan Makedonya'ya domuz eti ithal edilmemesine karşın, alınan önlemler arasında, domuz etinden her tür gıda imalatının ithalinin durdurulması da yer alıyor.

WHO: "Asya hazırlıklı"

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya çapında şu an için doğrulanan 73 domuz gribi vakası olduğunu bildirdi.

Hastalığın yayılmasından oldukça kaygı duyulduğu belirtilen WHO açıklamasında, doğrulanan domuz gribi vakalarının ABD'de 40, Meksika'da 26, Kanada'da 6, İspanya'da da 1 olduğu ifade edildi.

WHO, kuş gribiyle ilgili acil toplantı yapıyor. Hala domuz gribi hastalığının merkezi olarak görülen Meksika'da, kuşkulu 1614 vaka olduğu bildiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Asya ülkelerinin, Meksika ve ABD'de görülen domuz gribine karşı diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu bildirdi.

WHO'nun Batı Pasifik bölgesi birimi sözcüsü Peter Cordingley, bugün yaptığı açıklamada, 2003'te Çin'de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminde ciddi önlemler alan Asya'nın, diğer ülkelere göre daha hazırlıklı ve daha iyi durumda bulunduğunu belirtti.

Sözcü, 2003'teki bu krizin "hastalığın kontrolü ve denetleme mekanizmaları açısından ders verdiğini" kaydetti. SARS, 2002 ve 2003 yıllarında dünya genelinde 774 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Sözcü Cordingley, bununla birlikte bölge ülkelerinin dikkatli olması gerektiğini, çünkü Meksika'da en az 20 kişinin ölümüne neden olan domuz gribinin evrim geçirebileceği ve "ciddi bir soruna" yol açabileceği uyarısında bulundu.

WHO dün de, domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıklamıştı.

WHO olağanüstü toplanıyor

Hastalık nedeniyle WHO olağanüstü uzmanlar komitesi bugün TSİ 17.00'de toplanıyor.

Domuz gribi, WHO'nun 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında şu anda 3. evrede bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü pandemi alarm düzeyinde 3 evre, "İnsanlarda yeni influenza virüs alt-tipi ile enfeksiyon(lar) olmakla birlikte, insandan insana yayılımın olmadığı veya ancak yakın temasa bağlı nadir yayılım vakalarının söz konusu" olduğu durum olarak açıklanıyor.

Hastalığının insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5 evreden sonra gelen 6. evre "Pandemi dönemi" olarak nitelendiriliyor ve bu aşamada hastalığın "genel toplumda arttığı ve devam eden bir bulaşma olduğu" belirtiliyor.

Dış basında domuz gribi

Bugünkü İngiliz gazetelerinin hepsindeki ilk sayfa haberi domuz gribi. Guardian, Meksika'da 80'den fazla kişinin ölümüne yol açan hastalığa karşı küresel ölçekte harekete geçilmesi çağrısı yapıldığını yazıyor: "Mexico City'nin tüyler ürpertecek kadar boş sokaklarında korku ve şüphe kol geziyor."

20 milyonluk kentteki ölü sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğu yönündeki dedikodular yüzünden kiliselerdeki ayinlerin iptal edildiği belirtiliyor.

Ayrıca müzelerin, okulların kapanması, konserlerin iptal edilmesi ve futbol maçlarının kapalı kapılar ardında oynanmasının, "farklı bir gezegende olma" hissini artırdığını kaydediyor.

Domuz gribini ilk sayfasına taşıyan bir başka gazete de Independent.

Gazete, hükümet yetkililerinin 9 milyon İngiliz'in bu hastalığa yakalanabileceği yönündeki uyarısını manşetten duyuruyor. Independent, başyazılarından birinde de bu konuyu ele alıyor. "Dünya bu tehdide karşı birlikte çalışmalı" başlığını taşıyan yazı şöyle devam ediyor:

"Doğru daha ayakkabılarını giyemeden, yalan dünyanın yarısını dolaşır. Mutasyona uğramış grip virüsleri için de aynı şey söylenebilir. Mexico City'de 15 gün önce ortaya çıkan domuz gribi virüsü, daha şimdiden New York ve Yeni Zelanda'ya ulaştı.

En önemli nokta hepimizin bu mücadeleyi hep beraber verecek olmamız. Bir grip salgını karşısında kaba ulusal korumacılık, küresel resesyon karşısında ticarete kısıtlamalar koymak kadar ters tepen sonuçlar üretecektir. Hastalıkların küreselleşmesine karşı en sağlam savunmamız küresel işbirliği."

Le Figaro, "Tüm Dünya seferber, Fransa alarmda" başlığıyla verdiği haberde, "Amerika 20 vakanın ardından acil durum ilan etti, Fransa'da 4 şüpheli vaka var. Dünya Sağlık Örgütü virüsün çok daha tehlikeli bir hale gelebileceği konusunda uyarıyor" diye yazdı.

La Stampa, "Domuz gribi Avrupa'yı korkutuyor" başlıklı haberde, "Meksika'da 85 ölü. ABD acil durum ilan etmek üzere. İspanya'da ve Fransa'da şüpheli vakalar görüldü. Hükümet riskli bölgelere seyahat etmeme konusunda uyardı" ifadesini kullandı.

YORUMLAR 11
  • Fatih Selman 15 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan Oyunu. Bush dönemindeki Amerikanın yaptığı sıcak savaş bitti şimdi biyolojik savaş ı başlattılar.Hem de krizin çaresinide buldular.Obamanın Meksialı adamla el sıkşıp el sıkıştığı adamın bu hastalıktan ölmesi Obamanın iyi olduğu açıklanması şunun göstergesi hastalığın panzehiri aşısı bizde bizden satın alacaksınız...
    Cevapla
  • Aladdin Yenirenk 15 yıl önce Şikayet Et
    Bir an evvel. Amerikan vatandaşları dahil tüm avrupa ülkeleri vatandaşlarına vize konsun. Bu ülkelerden getirilen gıda maddelerine kısıtlamar konulsun. Ülkemize gelen yolcular beraberinde getirilen gıda maddelerine yasaklama getirilsin. Sınırlarda Doktorlar, gümrükçülerin yanında bulunsun ve gelenleri kontrol etsin. Türkiyeden gelenleri kuşgribi ve delidana vakalarında böyle karşılamışlardı. Bizde aynısı uygulayalım.
    Cevapla
  • topluiğne 15 yıl önce Şikayet Et
    DOMUZ GRİBİ ? ! ? !. İlginç biçimde salgın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Meksika ziyaretinden üç gün önce başladı. Çok ilginç bir şey daha oldu: Obama'nın elini sıktığı Müze Müdürü Felipe Solis, bir gün sonra aynı hastalıktan öldü. Beyaz Saray yetkilileri Obama'nın sağlık durumunun yerinde olduğunu bildirme ihtiyacı hissetti. İ.Karagül
    Cevapla
  • ALİ DEM 15 yıl önce Şikayet Et
    sağlıkbakanına çağrı. Ben bir uzman hekimim: Avrupa ülkelerinde Ultrasonoğrafi ve ekokardioğrafi teknisyenliği mevcuttur.USG ve EKO yapabilmek için 10 yıl okumaya gerek yoktur. USG ve Eko teknisyenliği ile hem 50 bine yakın insanımız istihdam edilebilir hemde devletimiz milyarlarca dolar kar elde edebilir. Ayrıca boş boşuna insanlarımız ölmez ve erken tanı konulabilir.
    Cevapla
  • ziya altınar 15 yıl önce Şikayet Et
    Çılgın Yahudi bilim adamları... Her zaman derim sarstan kuş gribinden umduğunu bulamayan bu şeytan bilim adamları yeni arayışlar içinde...Bakın şöyle bir makale okumuştum...Bir orman düşünün 150 çeşit virüs bakteri var içinde...isterse bin yıl geçsin bu ormanda yeni yüzde 100 yeni bir virüs yada bakteri ortaya çıkamaz..Dışarıdan bir etken olması lazım..Anladınız siz onu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler