Çinliler, 9 Uygur Türkü'nü idam etti

Uygur lider Rabia Kadir, Çin'in 9 Uygur'u idam ettiğini yüzlerce Uygur'un ise üç aydan beri bulunamadığını duyurdu! Doğu Türkistan'da Çin tarafından esir alınan yüzlerce Uygur Türkü'nden de haber alınamıyor..

Çinliler, 9 Uygur Türkü'nü idam etti
Çinliler, 9 Uygur Türkü'nü idam etti
GİRİŞ 21.10.2009 18:45 GÜNCELLEME 05.03.2020 14:25
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Uygurların sürgündeki lideri Rabiya Kadir, Çin'in Doğu Türkistan bölgesindeki olaylardan sonra 9 Uygur'un idam edildiğini bildirerek, Pekin'le görüşme çağrısını yineledi.

 

 

Çin'deki etnik azınlıkların ve kadınların yaşam koşulları konusunda Japonya'da 10 gün sürecek bir dizi konferansa katılan Kadir AFP'ye verdiği röportajda, "idama mahkum edilen 11 Uygur'dan 9'u (cezası) infaz edildi" dedi.

Kendilerine ulaşan bilgilere göre, 5 Temmuz ve 1 Ekim arasında 10 binden fazla Uygur'un gözaltına alındığını ve hapsedildiğini söyleyen Rabiya Kadir, ancak kaç kişinin öldüğünü ya da öldürüldüğünü, kaç kişinin hala cezaevinde olduğunu kimsenin bilmediğini kaydetti.

 

 

Kadir, "Çin hükümetiyle konuşmak istiyoruz" diyerek, bu yönde Çin hükümetine bir mektup yazdığını belirtti. Kadir, "Çin hükümeti bize bir otonomi vermeli, ama ulusumuzu, eğitimimizi, dinimizi, ifade özgürlüğümüzü yok ediyor" dedi.

Çin hükümeti dün Kadir'in Japonya'ya ziyaretini protesto etmişti.

Doğu Türkistan makamları, bir süre önce yaptıkları açıklamada, özerk bölgenin başkenti Urumçi'yi sarsan 5 Temmuzdaki olaylardan sonra 12 kişinin idam cezasına çarptırıldığını belirtmişti.

YÜZLERCE UYGURDAN HABER ALINAMIYOR

Öte yandan, Çin askerleri tarafından Urumçi'de gözaltına alınan yüzlerce Uygur'dan, aradan geçen üç aya rağmen hiçbir haber alınamadığı açıklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından açıklanan rapora göre, 5 Temmuz'da başlayan olayların ardından, çoğunluğu evlerine baskın yapılarak götürülen yüzlerce Uygur erkeği "kayıp"!

Rapora göre , aralarında çocukların da bulunduğu 43 'kayıp' Uygur genci hakkında ellerinde gözaltına alındıklarına dair belge olmasına rağmen, akıbetleri hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor.

Bu 43 ismin sadece "buzdağının görünen yüzü" olduğunu kaybeden İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Onları Aramaya Bile Korkuyoruz" başlığıyla yayınladığı raporda, Çin askerlerinin yüzlerce evi bastığını ve tüm Uygur erkeklerini götürdüğünü ifade ediyor.

Protesto eylemlerine katılmadıkları halde gözaltına alınan Uygurlar'ın 12 ile 45 yaş arasında olduğu belirtiliyor.

Raporda, Çin askerleri tarafından götürülen 14 yaşındaki Şerafettin'in de 'kayıp Uygurlar' arasında olduğu kaydediliyor. Çocuğun babası polise beş defa başvuruda bulunmasına rağmen sadece "isminin gözaltı listesinde olmadığı" cevabını alabilmiş.

Raporu basına açıklayan örgütün Asya temsilcisi Brad Adams, uluslararası toplumu "kayıplara ne olduğu konusunda açık cevaplar vermesi için Çin'e baskı yapın" çağrısında bulundu.

Uygur ailelerin, yakınlarının hayatta olup olmadığı konusundaki sorularla acı çektiğini söyleyen Adams, ticari kaygılarla Çin'in yaptıklarının görmezden gelinmemesini istedi.

<<<<www.dunyabulteni.net>>>>

YORUMLAR 19
  • mert emin 14 yıl önce Şikayet Et
    niye kimse soramıyor. insan hakları mahkemeleri nerde ? her hangi bir ülke bir insanın burnu bile kanasa insan hakları mahkemeleri müdahele eder. kayıp 10.000 insanın nerde olduğunu niye kimse sormuyor? bu mazlumların hakkını arayacak kimse yok mu? çin nasıl bir devlet ki kimse hesap soramıyor.
    Cevapla
  • Yavuz Engin 14 yıl önce Şikayet Et
    Yorum.. Kayıplar gibi seviyesi olmayan yorumu yazıp benimkini hala devreye sokmamanızı de sizin kalitenize bırakıyorum.
    Cevapla
  • Mehmet Mustafa Zorlu 14 yıl önce Şikayet Et
    Turan. Türk - İslam birliği istiyoruz!
    Cevapla
  • Furkan ZİŞAN 14 yıl önce Şikayet Et
    eskıden cın seddı yapıp kurtulmustunuz. ama sımdı set fayda etmez elbet sızde hesap vereceksınız resmen dunyayı ıstıla etmıs bu putperestler ABD den bıle cok dovız rezervlerı var askerı olarak da cok gucluler devır onların devrı
    Cevapla
  • modern müslüman 14 yıl önce Şikayet Et
    hükümete çağrı: DIŞ TÜRKLER BAKANLIĞI KURULSUN. Bu artık olmazsa olmazdır. Ülkemizin sınırları dışındaki Türk ve müslüman halklarla ilgili onların sorunlarıyla ilgili ağabeylik görevini yapaca DIŞ TÜRKLER BAKANLIĞI kurulsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi