Kurtlar Vadisi Suriye! - Video

Polat Alemdar Gibi giyiniyorlar, Onun gibi yürüyorlar onun gibi konuşuyorlar. Orası Kurtlar Vadisi Suriye...

GİRİŞ 29.05.2010 12:47 GÜNCELLEME 29.05.2010 12:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’ye en uzun sınırı olan ve bir dönem savaşın eşiğine gelen Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkiler hızla gelişiyor. Araplar Türkiye'yi örnek model olarak görüyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “One Minute” çıkışının ardından Ortadoğu’da “Big Brother” olarak tanınan Türkiye’yi örnek alan ülkelerden biri de Suriye.

2000 yılında Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’ın ölmesinin ardından başa geçen oğlu Beşşar Esad Suriye’yi Türkiye gibi bir ülke yapmak için kolları sıvadı. 10 yıllık süre zarfında savaşın eşiğine gelen Türkiye ile ilişkilerini düzelten %150 ihracatını arttıran Suriye bir çok yönden Türkiye’nin yolundan gidiyor.

Yaklaşık 1 ay önce Türkiye’deki gibi Kapalı mekanlarda sigara yasağını uygulayan Suriye görüntü olarakta Türkiye’yi takip ediyor. Bunu her fırsatta dile getiren Suriye’de Kurtlar Vadisi izlenme rekorları kırıyor. Arap Ülkelerine yayın yapan Abu Dabi Televizyonunda Hergün öğleden sonra yayınlanan dizi nedeniyle TV satışlarında hızlı bir artış gözlenmiş. Hemen hemen her iş yerinde Kurtlar Vadisi dizisi izleniyor.

Annesi kürt babası Arap olan fakat Türkmen mahallesinde oturdukları için Türkçe konuşan Muhammed Vahid, Kurtlar Vadisi’nin 1 yıldır Suriye’de izlendiğini dile getirerek “Daha önce Halep’te kimse takım elbise giymezdi. Şimdi herkes Kurtlar Vadisindeki Polat Alemdar gibi giyiniyor. Gençler bu dizinin adeta hastası. Bir çok Türk dizisi Suriye’de izleniyor.” dedi.

Baklava satan Vahid, Türk dizilerindeki damak tadını merak eden Suriyelilerin isteği üzerine Türk tatlılarını yaptırmak için Gaziantep’ten bir usta bulmuş.

5 milyonluk Halep şehrinde Türkler, Ermeniler, Süryaniler, Kürtler ve Araplar ayrı ayrı mahallelerde bir arada yaşıyor. Halep Dedeman Oteli Müdürü Erol Olcan, Türk dizilerinin Suriye’de çok izlendiğini vurgularken “Burada yaşayan Ermeni gençlerde Türkçe öğreniyor. Türk Televizyonlarını seyrederek Türkçe öğreniyorlar. TRT Arapça kanalının açılmasıyla Türkiye’yi daha yakından takip eden Araplar, Türkiye ile ilgili gelişmeleri dikkatle izliyor. diye konuştu.

Henüz Bankaların açıldığı Suriye’de önemli değişiklikler görülüyor. Kredi kartın geçmediği ülke olarak bilinen Suriye’ye Türk firmaları adeta akın ediyor. Gaziantep’te Tekstil fabrikalarına malzeme üreten Orhan Yaşar 1 yıl önce Suriye’ye gelerek burada işyeri açmış. Mısır’a da açılmak isteyen Yaşar bazı sorunlar yaşadığını aktardı. Vize’nin kaldırılmasıyla günü birlik satıcıların Suriye piyasasına girdiğini vurgulayan Orhan Yaşar “Biz burada Suriye devletine vergi veriyoruz, Suriyeli çalıştırıyoruz fakat Türkiye’den gelen çantacı tabir edilen satıcılar hiç garantisi olmayan ürünü Suriyelilere satıyor. Bu Türkiye için aslında prestij kaybı.” diye konuştu. Gümrük kapılarındaki eleman eksikliğinden 4-5 saat beklediklerini sözlerine ekleyen Yaşar “Biz Ticaret Odasına kayıtlıyız bizi kaçak benzin, mazot veya çay, şeker taşıyanlarla bir tutuyorlar. Ben Halep Gaziantep arası 2 saat fakat Türk gümrüğündeki aksamalar nedeniyle 5-6 saatte ancak yetişiyorum.” dedi.


Suriye’de Türk Oteli

Türkiye’nin tek uluslar arası oteli Dedeman Suriye’de 3 oteli ile Turizme farklı bir ivme kazandırmış. Suriyeli Turizm şirketlerini Antakya, Gaziantep ve Şanlıurfa’ya getiren Dedeman bu şehirlerdeki Turizm şirketlerini de Suriye’nin Şam ve Halep şehirlerinde ağırladı.
Amaçlarının Türkiye’nin Güneydoğu bölgesi ile Suriye’ turizmine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Halep Dedeman Genel Müdürü Erol Olcan “Geçen yıl Suriye’ye 3 otel açtık. Bunlar Suriye ile olan iyi ilişkilerin getirdiği bir durum. her şeyden evvel bir Türk otelinin olması Türk müşterilerin ilgisini çekiyor. Bugün otelimizde kalan %40lık kısmı Türk. Geri kalanı İspanyol, İtalyan ve Fransız müşterilerimizde var. Bunlara biz Türkiye’yi tanıtıyoruz. Yöresel Türk mutfağını, Türk müziğini bu otelde tanıtmış oluyoruz. Türkiye’deki firmalar da Suriye piyasasına girmeye çalışıyorlar.” dedi.


Vizeler Kalktı Arapların Bakış Açısı Değişti

Vizelerin kalkmasıyla Arap dünyasının Türkiye’ye karşı bakış açısının değiştiğine dikkat çeken Olcan “Suriye Türkiye’yi Big Brother olarak görüyorlar. Bizden öğrenecekleri çok şey olduklarını düşünüyorlar. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal bakımdan değerini çok iyi biliyorlar. İşte 1 ay önce sigara yasağı başladı. Kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamasına geçen Suriye bu uygulamayı Türkiye’den bakarak örnek aldılar. Diğer Arap ülkelerinde böyle bir yasak yok ama yavaş yavaş Ortadoğu Türkiye’ye bakarak kendini şekillendiriyor.
Petrol istasyonları değişiyor. Buradaki Petrol istasyonları çok eski salaş yerlerdi şimdi Türkiye’den gelen yatırımcılar Suriye’deki Petrol istasyonlarını Türkiye’deki gibi modern şekle getirecek. Suriye’de bankacılık tarihi birkaç yıl öncesine dayanıyor. Türk Bankaları Suriye’de şube açmayı düşünüyor.” dedi.

(www.sanliurfa.com)

YORUMLAR 2
  • Rıdvan Birlik 14 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin asırlar önce planladıkları çoktan işlemiş desene. Cahiliye kafirleri asırlar önce müslümanlara bir ılımlı yani tepkisiz cihada eğilimi olmayan zevkine boğazına nefsine düşkün bir model olarak sazan türkiyeyi onlara musallat etmeye aday göstermek istediler tabi türkiye halkı direniyor belki belki arada yananarda var ama bu diziler suriyeli kardeşlerimiz açısından beğeniliyor sanıyolarki bu ilericilik bu dizi meselesi 10 veya 15 yıla kadar bakın nasıl onların itikatlarını derinden etkiliyor:(
    Cevapla
  • ahmet incesultan 14 yıl önce Şikayet Et
    Kurtlar Vadisi Ekibini Tebrik Etmek Gerekir. Öyle bir dizi yaptılar ki ortadoğu,kafkaslar,balkanlar,avrupa ve asyada olmak üzere toplam 500 milyon kişi izliyor.Sadece yapılan tespitlere göre çinde 100 milyon kişi izliyormuş.Bunu ben değil gazeteler yazdı.Bu da kurtlar vadisinin gücünü gösteriyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ali Koç canlı yayında açıkladı! '3200 tane davası var'
Hindistan-Pakistan arasında kaç kez savaş çıktı? İşte savaşın seyri...