K.Kore, G.Kore'yi vurdu / SON BİLGİLER

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında patlamaya hazır bombanın fitili ateşlendi. Yılların soğuk savaşı, sıcağa dönüşmek üzere. K.Kore, G.Kore'ye ait bir adayı top ateşine tuttu. 2 asker öldü. G. Kore F-16'larını havalandırdı.

GİRİŞ 23.11.2010 15:45 GÜNCELLEME 23.11.2010 15:45
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Bu haber ayrıntılar geldikçe dakika dakika güncellenmektedir.

GÜNEY KORE DEVLET BAŞKANI LEE, KUZEY KORE TEKRAR SALDIRIRSA MİSİLLEMEDE BULUNACAKLARI UYARISINDA BULUNDU

SAAT 16.45 Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün "büyük bir misillemede" bulunacağını söyledi.

Lee Myung-bak, Kuzey'in "sivillere hedef gözetmeden saldırmasına hiçbir zaman hoşgörü gösterilemeyeceğini" bildirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee'nin genelkurmayı ziyaretinde yapılan açıklaması, Devlet Başkanlığının resmi sitesinde yayımlandı.

ABD: ÇİN'LE HEMFİKİRİZ

SAAT 16.00 
ABD'nin Kuzey Kore temsilcisi Stephen Bosworth, Çin ile Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırının "çok tatsız" olduğu konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Bosworth, Pekin'de Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere, hem ülkesinin hem de Çin'in, olayın çok tatsız olduğu görüşünü paylaştıklarını, kendisinin, tarafların itidalli davranmaları isteğini dile getirdiğini, bu konuda da hemfikir olduklarını düşündüğünü açıkladı.

Stephen Bosworth ayrıca, Çinli yetkililerle bu konuda istişare ve eşgüdümü sürdürme ihtiyacında da hemfikir olduklarını ifade ederek, "Kuzey Kore meselelerine çok taraflı yaklaşımın zaruri olmayı sürdürdüğü konusunda mutabıkız" dedi.   

Bu arada Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin saldırısının "affedilemez" olduğunu söyledi. Lee, askeri bir brifingde yaptığı açıklamada, "Sivillere yönelik rastgele saldırılar, aynı zamanda insani açıdan affedilemez" diye konuştu.

SAAT 15:30 İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginliğin "endişe verici bir durum" olduğunu kaydetti. Carl Bildt, blogunda iki ülke arasında bu sabah yaşanan gerginlik ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Güney Kore'ye ait bir adaya Kuzey Kore tarafından ateş açılması, bu konuda Kuzey Kore devletinin yapısı ve niyeti hakkında ciddi sorulara yol açmaktadır'' ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki gerginliği gidermek için Çin'in rol alması gerektiğine işaret eden Bildt, bu konuda Kuzey Kore'ye sakin olma çağrısında bulunulmasının gerekli olduğuna dikkati çekti. Carl Bildt, gerginliğin sürmesi durumunda, Kore yarımadası üzerindeki risklerin de devam edeceğini belirtti. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de yaptığı açıklamada, gelişmeleri endişe ile izlediklerini ve durumun çok ciddi olduğunu söyledi.

JAPONYA: KUZEY KORE AFFEDİLEMEZ

SAAT 15:29 
Japonya, Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı topçu ateşi açılmasıyla ilgili olarak, Kuzey Kore'nin saldırısını kınadığını açıkladı. Japonya hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo yönetiminin, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirterek, bunun "affedilmez" olduğunu kaydetti.

SAAT 14:47 Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı top ateşi açılmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin bir, iki gün içinde acil toplantı yapmayı planladığı bildirildi. Paris'te bir Fransız diplomatik kaynak, Kore yarımadasındaki gerginlikle ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin toplantı yapıp yapmayacağı yönündeki soruya karşılık , "bugün ya da yarın toplanılması için çalışma yapıldığını, toplantının planlanmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü" söyledi.

NATO'DAN KINAMA

SAAT 14:42 
NATO, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne, bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı. NATO sözcüsü Carmen Romero, Kore yarımadasındaki gelişmelerin NATO tarafından büyük endişeyle izlediğini belirtti. Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması ve 2 askerin ölmesi, 16 kişinin yaralanmasıyla iki ülke arasındaki gerginlik daha da tırmandı.

AVRUPA BİRLİĞİ KINADI

SAAT 13.29 Avrupa Birliği, Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne ve bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu. Ashton, yazılı açıklamasında, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını, "Kore yarımadasında barış ve istikrarın bölge ve dünya için elzem olduğunu" vurguladı.

KUZEY KORE: ÖNCE GÜNEY KORE SALDIRDI

SAAT 12:50
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında karşılıklı olarak açılan top ateşlerinin ardından Kuzey Kore tarafından yapılan ilk açıklamada, önce Güney Kore'nin ateş açtığı ileri sürüldü. Kuzey Kore Yüksek Askeri Komutası tarafından, ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya yapılan açıklamada, ''Sürekli uyarılarımıza karşın Güney Kore saat 13.00'ten itibaren onlarca top mermisi ateşledi ve biz derhal sert bir askeri karşılık verdik'' ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin deniz sahasını ''0,001 milimetre" bile ihlal etmesi durumunda Güney Kore'ye yönelik ''acımasız askeri saldırılar başlatma'' tehdidinde bulunuldu. KCNA'nın haberinde, karşılıklı ateş sonucu Kuzey Kore'de hasar meydana gelip gelmediği konusuna ise değinilmedi.

ABD'DEN GÜVENLİK GARANTİSİ

SAAT 11:57 
ABD, bugün Kuzey Kore'den yapılan top atışlarının ardından Güney Kore'ye güçlü destek verdi. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, topçu saldırısı kınanırken, bu eyleme son verilmesi istendi. Açıklamada, ABD'nin Güney Kore'nin savunulmasına ve bölgesel barış ve işbirliğine bağlı olduğu vurgulandı. Beyaz Saray ayrıca Güney Kore ile yakın temasların sürdüğünü duyurdu.

ÖLÜ SAYISI 2'YE YÜKSELDİ

SAAT 11:50 
Güney Kore'nin YTN televizyonu, top saldırısı sonucu Güney Kore deniz kuvvetlerine bağlı bir askerin daha öldüğünü bildirdi. Ölü sayısı 2'ye yükselirken, Güney Kore Savunma bakanlığı olayda 17 asker ve 3 sivilin yaralandığını duyurdu.

SAAT 11:14 Güney Kore, Kuzey Kore'nin top atışı ile vurduğu Yeonpyeong adası yakınlarındaki Pekryung adasını da boşaltıyor. Kuzey Kore, bugün yerel saatle 14.34'te Güney Kore'nin Yeonpyeong adasını top ateşi ile vurdu. Kuzey Kore'nin 200 top ateşi yaptığı ifade edilirken, alarma geçen Güney Kore de 80 top ateşi ile karşılık verdiğini bildirdi.

Yeonpyeong adasında saldırı sonucu çıkan yangının kontrol edilemediği ifade edilirken, yetkililer ada halkını güvenli bir yere taşıyor. Güney Kore YTN televizyonu, yetkililerin güvenlik sebepleri ile Yongbyong adası yakınlarındaki Pekyrung adasını da saldırı ihtimaline karşı boşaltma emri verdiğini aktardı.

SAAT 10:49 Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına açtığı top ateşinin ardından adada başlayan yangının yayıldığı bildirildi. Güney Kore'nin YTN televizyonunun görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, yangının kontrolden çıkarak yayılmaya devam ettiği belirtildi. Haberde, açılan top ateşi sırasında adada bulunan Güney Kore'ye ait askeri üsse çok sayıda top mermisinin isabet ettiği kaydedildi.

GÖZLER MAVİ KÖŞK'TE

SAAT 10:07 
Güney Kore, Kuzey Kore'nin adaları top atışı ile vurması sonucu kırmızı alarma geçerken, milli güvenlik kurulu da toplanıyor. Güney Kore YTN kanalına göre, Güney Kore parlamentosu bugünkü programlarını iptal etti. Güney Kore'nin Devlet Başkanlık sarayı Mavi Köşk'te ise acil olarak Milli Güvenlik Kurulu toplandı. Toplantıya girmeden önce Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-nak, "Saldırılan acilen sonlandırılmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu. Gözler Mavi Köşk'ten yapılacak resmi açıklamada.

KÖYLER BOŞALTILIYOR

SAAT 10:02 Kuzey Kore'nin top ateşi ile vurduğu Güney Kore'nin Yonbyong-Do adasının boşaltıldığı bildirildi. Güney Kore YTN televizyonu, adadaki köylerde bir çok evin yandığını ve 2 köylünün yaralandığını duyurdu. Yonhap haber ajansındaki habere göre ise Güney Kore yetkilileri, saldırıda hedef olan adadaki köyleri boşaltıp, köylüleri İnçon şehrine taşıyor.

SAAT 10:00 Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasından sonra Güney Kore Merkez Bankası acil olarak toplanmaya karar verdi. Güney Kore Merkez Bankası'ndan adını açıklamayan bir yetkili, Merkez Bankası üst düzey yetkililerinin acil toplantı yapacaklarını ve olayın piyasaya muhtemel etkilerini değerlendireceğini söyledi. Yetkili, toplantıda faiz oranlarının gözden geçirilmeyeceğini de belirtti.

ÇİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

SAAT 09:58 Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken "tarafların barışa ve istikrara katkı yapmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini" belirtti. Çinli yetkili, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" ifade ederek, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini ileri sürdü.

RUSYA'DAN UYARI

SAAT 09:56
Rusya da, Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu. İnterfax ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya yönelik topçu ateşinden sonra durumun bölgede tehlikeli bir tırmanışa yol açmamasının önemli olduğunu söyledi.

BİR ASKER ÖLDÜ, 13 YARALI

SAAT 09:53
Güney Kore'nin YTN televizyonu, Kuzey Kore'nin yerel saatle 14.34'te başlattığı top saldırlarısı sonucu Güney Kore deniz kuvvetlerine bağlı bir askerin öldüğünü bildirdi. Güney Kore ordusu bilgiyi doğrularken, 13 askerin de ağır yaralı olduğu bilgisini verdi.

SAAT 09:26 Güney Kore Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin İki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan Yeonpyeong adasını top ateşine tutması sonucu 4'ü ağır 14 askerin yaralandığını duyurdu.

BALIKÇI TEKNELERİYLE KAÇTILAR
 
Bu arada Güney Kore YTN televizyonu görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde top ateşinin durduğunu aktarırken, ada sakinlerinin de balıkçı tekneleri ile kaçtıklarını kaydetti. Öte yandan Yonhap ayrıca Güney Kore ordusunun Kuzey Kore ordusunda top atışını durdurması yönünde mesaj gönderdiğini bildirmişti.  

SAVAŞA DÖNÜŞMESİNİ ENGELLEME GİRİŞİMİ

SAAT 09:08
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki top atışlarını durdurmaya çalıştıklarını ifade etti. Yonhap haber ajansında yer alan bilgide, Myung-bak'ın çatışmanın büyümesini engellemeye çalıştıkları ifadeleri yer aldı. Güney Kore YTN televizyonu ise Seul yönetiminin Kuzey Kore'nin provokasyona devam etmesi durumunda güçlü bir karşılık vereceği uyarısında bulunduğunu aktardı.

GÜNEY KORE ALARMDA

SAAT 08:55 Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik, Kuzey'den bugün yapılan topçu atışlarıyla sıcak çatışmaya dönüştü. İki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan Yeonpyeong adasına 200'den fazla top mermisi düşerken, onlarca evde yangın çıktı. 4'ü asker olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Saldırının ardından Güney Kore ordusu alarma geçti. Topçu ateşine karşılık verilirken, F-16 savaş uçaklarının adanın batı kıyısına gönderildiği belirtildi.

EN AZ 4 ASKER YARALI

SAAT 08:36 Kuzey Kore'nin topçu saldırısının ardından Güney Kore ordusu, savaş hali dışındaki en yüksek alarm seviyesine geçti. Bu arada topçu ateşi sonucu en az 4 Güney Kore askerinin yaralandığı belirtildi.

60'TAN FAZLA EV YIKILDI

SAAT 08:27 Kuzey Kore'den yapılan topçu ateşinde, Güney Kore'ye ait bir adadaki evlerin isabet aldığı belirtildi. Güney Kore Savunma Bakanlığı, topçu ateşine karşılık verdiklerini açıkladı. Güney Kore medyası, topçu ateşi sonrası 60'tan fazla evde tangın çıktığını duyurdu. Vurulan adada halkın sığınaklara girdiği belirtiliyor.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 95
  • Sultan-ı Yegah 13 yıl önce Şikayet Et
    NATO. Nato Ülkelerine "Bakın savaş her an kapımızda" mesajı vermek ve Füze Kalkanı projesini herkese yutturmak için ayarlanmış bir tezgah... Muhtemelen ilk atışı başlatan da G.Kore... Allah hakkımızda hayırlısını versin...
    Cevapla
  • cevat kaya 13 yıl önce Şikayet Et
    badem bıyıklıya. aslında habere yorum olmuyor ama sana şöyle bir soru sorsam ben gücüm yettiği kadar islamı yaşamaya ve ALLAHa iman ile ölmek için çalışıyorum ve nihayetinde ölecem sende yorumlarından anladığım kadarı ile inanmıyorsun ama sende öleceksin nihayetinde ikimizde öleceğiz ya gerçekten (bütün kalbimle inanıyorum )cehennem varsa ne olacak
    Cevapla
  • cevat kaya 13 yıl önce Şikayet Et
    dudu durdu. ölenlere rahmet dilemisinde ölenler müslümanmıydı haberin varmı
    Cevapla
  • cevat kaya 13 yıl önce Şikayet Et
    badem bıyıklı. arkadaş rabbim sana hidayet versin inşallah düzelirsin neçe neler düzeldiki inşallah sende doğruyu bulursun gelelim habere inş 2 devlet birbirini yer hatta bunun içine 3-5 küfür devleti de dahil olurda en azından birbirlerini yerler biz birbirimizle kapışırken biz cihadı unuttuk cihadı dağlarda silahla yapalım derken çevremizdeki cihadı unuttuk komşumuza din anlatma cihadını beceremeden dağlara cihada gidelim dedik
    Cevapla
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    2 FARKLI BAKIŞ AÇISIYLA BAKALIM, HANİ İRAN TEHDİTTİ?. Hani sadece İran tehditti? Niye Kuzey Kore delilerine, komünistlerine gık çıkaramıyor Abd? Demek ki Müslümanlar değil dünyada daima ateistler ve komünistler tehlikedir. Abd komünistlere karşı kullandığı El Kaideyi beslemiş, büyütmüş ve hala kirli oyunlarında kullanmaktadır. Taliban aynı şekildedir. Ancak Abd kesinlikle komünizme karşı çıkamaz, gelemez. Bu dünya için büyük bir beladır, tehlikedir. Aynı şekilde yükselen Güney Koreyi vurmak da yine sadece Abdye yarar. Bu olayın araştırılması önemlidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye ile üç ülke arasında tarihi anlaşma! 'Bu proje İsrail'in projesini kesiyor...'
Şaban Sevinç: Atatürk'e rahmetli demeyin