Önceden kralların taç giyme törenleri yapılan katedral: Kıbrıs Selimiye Camii

Lüziyanlılar döneminde inşa edilen bir tarihi yapı Kıbrıs Selimiye Camii. Gotik mimari tarzına sahip ve Kıbrıs'ın en büyük camisi özelliğini de taşıyor. Kralların taç giyme törenlerinin yapıldığı katedral 1954 yılında camiye çevrildi.

Önceden kralların taç giyme törenleri yapılan katedral: Kıbrıs Selimiye Camii
Önceden kralların taç giyme törenleri yapılan katedral: Kıbrıs Selimiye Camii
GİRİŞ 20.10.2021 10:44 GÜNCELLEME 20.10.2021 10:51 KAYNAK HABER7

Bir katedral olarak inşa edilen ve Kıbrıs'ın fethi sonrası restore edilerek 1954 yılında Osmanlı hükümdarının adını alan bu muazzam yapı, Selimiye Camii Lefkoşa'da yer alıyor. Tüm güzel gezi noktalarının içinde birinci sırada yer alıyor diyebiliriz Kıbrıs Selimiye Camii için. Lüziyanlıılar döneminde Kıbrıs Lefkoşa'da inşa edilen Gotik mimari tarihte birçok medeniyetin hakimiyetine girmiş. Son olarak 1571 yılında ise Osmanlılar Kıbrıs'ı fethettiğinde Selimiye Camii olmuş ve günümüze kadar gelmiş. 

 

 

Gotik mimari özelliğinin en güzel örneği sayılan bu muazzam eser herkesin ziyaretine ve ibadetine açık. Kıbrıs Lefkoşa'ya yolunuz düştüğünde mutlaka buraya uğrayarak güzel mimariyi inceleyebilir ve içerisinde ibadetinizi yapabilirsiniz.

İlham uyandıran mimarisi ve huzur veren mistik havası ile keşfe değer bir adres Kıbrıs Selimiye Camii. 

KIBRIS SELİMİYE CAMİİ TARİHİ 

Adanın en önemli gotik eserlerinden biri olan tarihi yapı 1208 yılında inşa edilmeye başlanmış. Latin Başpiskoposu Eustorge de Montaigu tarafından yapılmaya başlanan tarihi yapı Orta Çağ Fransız mimarisinin dünyadaki en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Lüzinyan krallarının taç giyme törenleri burada yapılıyordu. Döneminde de çok önemli ve değerli bir eser olarak kullanılıyordu. 1373 yılında Cenevizler tarafından yağmalanan katedral zarar görmüş. Ardından bazı depremler de tarihi yapıyı hırpalamış. Son olarak ise 1426 yılında Memlükler tarafından yağmalanmış olan katedral 1571 yılında Osmanlı'nın fethi ile restore edilerek günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Cami olmadan önce adı St. Sophia Katedrali olarak biliniyordu. 

Fethettiği her yerde tarihi değerlere önem veren ve bakımı için çalışan Osmanlı hükümdarları bu katedral için de gereken işlemleri yapmış. Dönemin hükümdarı 2. Selim bu katedrali restore ettirmiş. İçinde birçok değişiklik yapılmış. 1954 yılında camiye çevrilmesi kararı verilmiş ve adı da böylece değişmiştir.  Bu yüzden içindeki düzenlemede ecdadımızdan bize yüzyıllardır kalmayı başaran izleri görebilirsiniz. Süslemelerde, mihraplarda ve döşemelerde bu izlere kolayca rastlamak mümkün. Birden fazla kültürün iç içe geçerek günümüze kadar kalmayı başardığı bu eser keşfedilmeyi sonuna kadar hak ediyor. 

KIBRIS SELİMİYE CAMİİ ZİYARET SAATLERİ

Caminin içerisinde istediğiniz vakitte ibadetinizi yapabilirsiniz. Ancak tarihi yapının her yerini gezmek için belirlenen saatler var. Bu saatler sadece hafta içi günlerde sabah 08.00 ile akşam 18.00 arasında belirlenmiş. bu saat aralıklarında istediğiniz zaman girebilir ve keşfedebilirsiniz. 

KIBRIS SELİMİYE CAMİİ ADRESİ 

Selimiye Meydanı, Kuyumcular Sokak, Selimiye Mahallesi LEFKOŞA

SELİMİYE CAMİİ VİDEOLU GÖRÜNTÜLERİ

Kıbrıs Selimiye Camii'ni bu görüntüleri izleyerek de keşfedebilirsiniz. Bütün güzel detaylarını görüntüleyen Dünyayı Geziyorum ekibi tarihi yapıyı ayağınıza böyle getiriyor. 

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL