Sultan Ahmet Camii hakkında her şey ve çevresinde gezilecek yerler

Sultan Ahmet Camii diğer bir adı ile Mavi Camii olarak biliniyor. Sultan Ahmet semtinde bulunan caminin çevresi ve için öyle güzel düzenlenmiş ki yüzyıllar öncesinden günümüze tarihi yansıttığı gibi o dönemin kültürel özelliklerini de taşımış. Çok büyük bir külliye olarak inşa edilen camiden bugüne medrese kalmış ancak yine de görkemi herkesi büyülüyor. Gelin beraber bu güzel gezi noktasını her şeyi ile keşfedelim.

Sultan Ahmet Camii hakkında her şey ve çevresinde gezilecek yerler
Sultan Ahmet Camii hakkında her şey ve çevresinde gezilecek yerler
GİRİŞ 30.05.2020 14:24 GÜNCELLEME 30.05.2020 14:24 KAYNAK HABER7

Sultan Ahmet Camii günümüzde herkesi mest eden iç süslemeleri ve altı minaresi ile kendinden çok söz ettiriyor. Öyle ki yüzyıllar önce ilk yapıldığında dahi çok konuşulan bir cami olmuş. Altı tane minaresinin olması herkesi şaşırttığı gibi kimisini de kızdırmış. Sadece Kâbe’yi çevreleyen Mescit-i Haram'de altı minare bulunduğu için bunu uygun görmemişler. Sultan Ahmet ise hiç durmadan adamlarını göndererek bir minare daha yaptırmış Mescit-i Haram'a. Bugün yedi minaresi ile bulunan Mescit-i Haram'ın yanında Sultan Ahmet Camii'nin de altı minaresi duruyor. Bugün minarelerin iki tanesi restore ediliyor. Çok güzel çinilerle kaplanana Sultan Ahmet Camii'nin yabancılar tarafından bilinen adı Mavi Camii olmuş.

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Dünyanın en çok ziyaret edilen camilerinden biri. Sayısız turisti ağırlayan cami şimdilerde Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında boş. Ancak salgın tehlikesi geçtiğinde ve yetkililer izin verdiğinde yine binlerce kişinin duaları ile bezenen bir cami olmaya devam edecek. Herkesin fotoğrafladığı cami muazzam kareleri çıkartabileceğiniz yerlerden.

 

 

Ayasofya ile karşı karşıya bulunan camiden vakit geldiğinde ezan sesleri Ayasofya ile beraber yükseliyor. Karşısındaki oturma yerlerinden camiyi izlemek herkese büyük huzur veriyor hem de maneviyatı yükseltiyor.

Sultan Ahmet Camii içerisine girerken kadınlarda saçın açık olması ve kıyafetin müsait olması şartı bulunuyor. Bu sebeple turistler de dahil olmak üzere kişiler burada bulunan yerden şal ve örtü alabiliyorlar.

Sultan Ahmet Camii içerisine girmek ücretsiz. Bir ibadethane olduğundan ve ziyaretçi sayısının bir hayli fazla olmasından içeride ibadet edilecek bölüm ile camiyi gezme bölümü ayrılmış durumda.

Harika Osmanlı motiflerini de görebileceğiniz cami içerisinde İznik'ten getirilen çiniler kullanılmış. Mavinin her tonu bulunuyor ve süslemesi harika olduğundan yabancılar Blue Mosque olarak biliyor adını. Yani Mavi Camii olarak isimlendirilen tarihi yapı semte de adını veriyor. Sultan Ahmet semtinde bulunan gezi yerlerinden olan eser çevresinde de harika tarihi saraylar ve gezi yerleri de bulunuyor.

SULTAN AHMET CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR?

Sultan Ahmet semtinde bulunan camiye tramvay ile ulaşım sağlamak mümkün. Ayrıca metro ile Aksaray'da inerek buradan da tramvaya aktarma yapabilirsiniz. Dilerseniz yürüyerek  ulaşım da sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Eminönü ve Kabataş'tan gelen tramvaya da binerek Sultan Ahmet durağında inebilirsiniz. Ulaşımı kolay merkezi bir konumda bulunmaktadır. 

SULTAN AHMET CAMİİ ÇEVRESİNDE GÖRÜLECEK YERLER

HİPODROM- AT MEYDANI

Sultan Ahmet Camii’nin hemen yanında yer alıyor hipodrom buraya gelen medeniyetler tarafından çok kullanılan bir yer olmuş. Roma ve Bizans döneminde kullanılan meydanda günümüzde detaylar bulunuyor. Öyle değerli ve güzel detaylar ki bunlar gelen turistleri çok etkiliyor diyebiliriz. Osmanlı zamanında at meydanı olarak isimlendirilmiş. Burada at arabası yarışları yapılıyormuş. İki pist birbirinden ‘sipina’ ismi verilen bir set bulunuyormuş. Bu sipina denilen setin üzerinde süslü taşlar yer alırmış. Örmeli süslemeli taşlar burada günümüzde duruyor. Roma dönemine ait olan sütunlar ziyaretçilerin büyük ilgisini görüyor.

At meydanı denilen yerin yanında Pargalı İbrahim’in sarayı da yer alıyor. Pargalı İbrahim’in sarayı turistlerin çok ziyaret ettiği yerlerden biri. Şimdi salgın sebebiyle kapalı ancak açıldığında yine ziyaretçilerini ağırlayacak.

Meydandaki sütunlar çok değerli. Mısırdan getirilen de var. Yılanlı sütun ise çok değerli olanı. Herkesin büyük ilgisini çekmesinin sebebi de bu.

Bu meydanda bir de alman Çeşmesi bulunuyor. Süslemesi ve işlemesi çok güzel. Kubbesinde altın yaldızlı mozaikler bulunuyor. Görselliği çok iyi ve herkesin dikkatini çeken bir diğer detay bu çeşme.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL