Güneş yılı takvimi nedir? Dünyada ilk hangi uygarlık kullanmıştır?

Güneş takvimi, Dünya’nın Güneş’e göre dönme ekseninin açısını temel alan bir takvim türüdür. İlk takvim Dünya’nın Güneş etrafında dönüşüne göre düzenlendi. Mısırlılar bir yılı 365 gün olarak hesapladılar ve on iki aya böldüler. Peki kaç çeşit takvim türü vardır?

Güneş yılı takvimi nedir? Dünyada ilk hangi uygarlık kullanmıştır?
Güneş yılı takvimi nedir? Dünyada ilk hangi uygarlık kullanmıştır?
GİRİŞ 27.02.2023 12:14 GÜNCELLEME 27.02.2023 12:14

Dünya var olduğu günden beri düzeni sağlamak adına çeşitli takvimler oluşturulmuş ve kullanılmıştır. Ay yılı esaslı ve güneş yılı esaslı olan takvimler bu kullanılan takvimlerden sadece bir kaçıdır. Birçoğumuz güneş ve ay takvimi tabirlerini duyuyoruz ancak olayın detaylarına inmek gerektiği zaman pek bilgi sahibi değiliz. Bu içeriğimizde sizlere güneş yılın esaslı takvimin tarihçesini ve nasıl meydana geldiğini açıklayacağız.

TÜRKLER KAÇ ÇEŞİT TAKVİM KULLANDILAR?

Türkler tarih boyunca 5 tane takvim kullandılar. Bunlar 12 hayvanlı Türk takvimi, celali takvim, hicri takvim, rumi takvim ve miladi takvimdir.  İnsanlar zamanı ölçerken Güneş'den ve Ay’dan yararlanmışlardır. Güneş’i kullananlar Dünya’nın Güneş etrafında bir tam dönüşünü esas alıp, güneş takvimini oluşturmuşlardır. Tarihte ilk Güneş takvimini Mısırlılar kullanmıştır. Ay’ın Dünya etrafında 12 kez dönmesini esas alanlar ise Ay takvimini kullanmışlardır. İlk Ay takvimini ise Sümerliler kullanmışlardır. Her toplum kendi takvimini oluştururken kendileri için önemli saydıkları bir günü başlangıç olarak kullanmışlardır. Örneğin; Romalılar Roma’nın kuruluşunu, Müslümanlar Hicreti, Hırıstiyanlar Hz. İsa’nın doğumunu kabul etmişlerdir. 

GÜNEŞ YILI ESASLI TAKVİM NEDİR?

Güneş takvimi, evrenin güneş’e göre dönme ekseninin açısını esas alan bir takvim çeşididir ve dünya genelinde en çok kullanılan takvimlerin güneş yılı esaslı takvimler oldukları bilinmektedir. Günümüzde ülkemizde de kullanılan takvim güneş yılı esaslı bir takvimdir.

YILDIZLARA GÖRE GÜNEŞ TAKVİMLERİ

Yeryüzünün konumu durağan yıldızlara göre hesaplanır, sonrasında güneş her hangi bir Zodyak takımyıldızının yakınında yer aldığı süre belirlenir. Bu şekil takvimlere yıldızlara göre güneş takvimi denilmektedir. Yıldızlarla alakalı takvimin senesi yaklaşık olarak bir takvim senesi kabul edilir. Hint güneş takvimi yıldızlara göre güneş takvimine bir misaldir. Çoğu zaman 365 gün uzunluğundadır ama şimdi ve daha sonrasında ekstra bir gün ile artık sene meydana gelir.

GÜNEŞ TAKVİMİNİ HANGİ UYGARLIKLAR BULMUŞTUR?

Güneş esasına dayalı takvim İyonlar, Yunanlar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Jullius Cesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor (Gregor) tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır.

TROPİK GÜNEŞ TAKVİMLERİ

  • Gregoryen takvimi

  • Jülyen takvimi

  • Bahá’í takvimi

  • Coptic takvimi

  • İran takvimi

  • Malayalam takvimi

  • Tamil takvimi

  • Thai güneş takvimi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'de bir ilk! TCG İstanbul göreve bir ay sonra göreve hazır...
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!