TDK sözlüğüne 'bence de' nasıl yazılır? Bence de birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır?

Aynı fikirde olduğunu beyan etmek için karşı tarafını onaylamak için kullanılan 'bence de' sözcük bütünü, Türkçe kökenli bir kelime olmasına rağmen yazı dilinde oldukça karıştırılmaktadır. Peki -de, -da nasıl yazılır?

TDK sözlüğüne 'bence de' nasıl yazılır? Bence de birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır?
TDK sözlüğüne 'bence de' nasıl yazılır? Bence de birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır?
GİRİŞ 14.10.2021 15:14 GÜNCELLEME 14.10.2021 15:18

Türk dilinden hiç şüphesiz en çok '-de ve -da' eklerinde hata yapılmaktadır. Oldukça kolay bir dil bilgisi kuralı olmasına rağmen oldukça karıştırılmaktadır. 'Bence de' kelimesinde de 'de' ekinin ayrı mı birleşik mi yazılacağı çok fazla tartışılır. TDK sözlüğünün aktardığı bilgeye göre kelimenin doğru yazılışı ayrı olarak 'bence de' şeklinde yazılmalıdır. 

Börek nasıl yazılır? TDK sözlüğüne göre börek kelimesinin doğru yazılışı...Börek nasıl yazılır? TDK sözlüğüne göre börek kelimesinin doğru yazılışı...

-de ve -da Ekleri Nasıl Yazılır? 

Söz konusu eklerin ayrı mı birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu, -de ve -da eklerinin kelimeden çıkarılması halinde anlam bütünlüğü bozuluyorsa -de ve -da ekleri birleşik yazılmalıdır. Eğer ekler çıkarıldığı halde anlam bozulmuyorsa -de ve -da ekleri ayrı yazılır. 

Bağlaç olan -de her zaman için ayrı yazılmalıdır. 'Bence de' kelimesinden -de eki çıkarıldığında anlam bozulmadığından ayrı yazılması gerekir. Burada kullanılan -de eki bağlaçtır. 

TDK sözlüğüne göre tıraş nasıl yazılır? Tıraş kelimesinin doğru yazılışı...TDK sözlüğüne göre tıraş nasıl yazılır? Tıraş kelimesinin doğru yazılışı...

'Bence de' Doğru Yazılışı

Bencede (Yanlış Kullanım)

Bence de (Doğru Kullanım)

'Bence de' Kelimesi İle İlgili Örnek Cümleler

Bence de o elbise çok abartılı.

Bence o elbise çok abartılı.

Bence de kitap çok sürükleyici olmuş.

Bence kitap çok sürükleyici olmuş. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır