Şapkalı a (â) nasıl yapılır? | Klavyede  yapmanın kısayolu

İş hayatında en çok karşılaştığımız problemlerden biri klavye üzerindeki farklı harf kombinasyonlarını yapmaktır. Şapkalı a harfinin nasıl yapılacağı bunu yapmayı bilmeyenler tarafından merak konusu oluyor. İşte Â'nın (â) yazılışı ve nasıl yapılacağı!

Şapkalı a (â) nasıl yapılır? | Klavyede  yapmanın kısayolu
Şapkalı a (â) nasıl yapılır? | Klavyede  yapmanın kısayolu
GİRİŞ 22.10.2021 11:45 GÜNCELLEME 22.10.2021 11:45

Gündelik hayatta bilgisayar üzerinde yazdığımız bir çok metinde farklı harfleri kullanmak isteriz ama bunu nasıl yapacağımızı bilemeyiz. Özellikle günümüzde hala kullanılan şapkalı a (â) gibi harflerin klavye üzerinde kullanımı kafalarda soru işareti oluşturabilir. Büyük (Â) ve küçük (â) şapkalı a nın yapılışı ve yazılışı nasıl yapılır? Â yapmanın kısayolu nedir? Gibi soruların cevapları haberimizde...

ŞAPKALI Â NASIL YAIPILIR KISAYOLU NEDİR?

Klavyemiz üzerinde bulunan Shift tuşuna basarken aynı anda yine klavyemizde harflerin üzerinde bulunan rakamlar arsında 3 rakamına basmamız gerekir. Daha sonra büyük  istiyorsak Caps Lock tuşuna bastıktan sonra A harfine basarsak  harfini yapmış oluruz. Eğer küçük â istiyorsak aynı işlemi yapıp Caps Lock tuşuna basmadan a harfine basmanız yeterli. 

 ŞAPKALI A (â) NEDEN KULLANILIR?

Şapkalı a (â) genelde eski Türkçeden dilimize uyarlanan bazı kelimelerde, kelimeyi yumuşatma ve söylenişini uzatmak için kullanılır. Ayrıca bazı kelimelerin anlamı şapkalı a (â) kullanıldığında yada kullanılmadığında değişebilir ve bu kelimelerden farklı anlamlar ortaya çıkabilir. 

Buna örnek olarak alem - âlem kelimelerini verebiliriz. "Alem" kelimesinin anlamı "bayrak" olarak geçer. "Alem" kelimesinin anlamı ise "evren, dünya, cihan" olarak geçmektedir. günlük hayatta konuşurken yada bir metin içerisinde yazılırken â 'yı kullanmazsak yada gerektiği yerde uzatıp harfi yumuşatmazsak, kelimeden farklı anlamlar çıkabilir.  Yine buna örnek olarak "hal - hâl", "kar - kâr", "adet - âdet" gibi kelimeler örnek verilebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor