YKS tercih sonuçları sorgula: 2022 ÖSYM üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı!

YKS tercih sonuçları osym.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. Hayallerindeki üniversitelerde eğitim almak isteyenler için tercih işlemleri 5 Ağustos tarihinde sona ermişti. Sorgulama işlemleri T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle birlikte öğrenilebilecek. Sonuç ekranında adayların kayıt yaptırmaya hak kazandıkları üniversite ve bölümün adı, kodu, tercih sırası, yerleştirilme puanı gibi bilgiler yer alacak. İşte 2022 YKS yerleştirme sonuçları sorgulama ekranı...

YKS tercih sonuçları sorgula: 2022 ÖSYM üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı!
YKS tercih sonuçları sorgula: 2022 ÖSYM üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı!
GİRİŞ 15.08.2022 09:14 GÜNCELLEME 15.08.2022 10:05
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ÖSYM 2022 YKS tercih sonuçlarını açıkladı. 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında tercih listelerini tamamlayan öğrenciler, sonuçlar için sık sık ÖSYM'nin resmi internet sitesini ziyaret ediyordu. Sonuçların açıklanmasının ardından üniversite kayıt maratonu ile birlikte KYK burs ve yurt başvuru tarihleri de belli olacak. YKS yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan adaylar için ikinci tercih maratonu, okul kayıtları sona erdikten sonra başlayacak. Bu yıl rekor bir katılım ile gerçekleştirilen üniversite sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı. İşte 2022 Üniversite yerleştirme sonuçları sorgulama ekranı

Üniversite kayıtları ne zaman? (2022) Elektronik ve bizzat kayıt için gerekli belgeler...Üniversite kayıtları ne zaman? (2022) Elektronik ve bizzat kayıt için gerekli belgeler...

Öğrencilere 9 ay boyunca karşılıksız 1.200 TL burs yardımı yapılacak! (Başvuru tarihleri)Öğrencilere 9 ay boyunca karşılıksız 1.200 TL burs yardımı yapılacak! (Başvuru tarihleri)

2022 YKS Tercih Sonuçları Açıklandı!

Tercihlerin sona ermesinin üzerinden yaklaşık 10 günlük bir süre geçmişti. ÖSYM 2022 YKS tercih sonuçlarını açıkladı. 

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.

2022 YKS TERCİH SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden 15 Ağustos 2022 tarihinde saat 08.00'den itibaren öğrenebileceklerdir. Ayrıca Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Üniversite Yerleştirme Sonuçları Nasıl Sorgulanır?

YKS tercih sonuçları adaylara herhangi bir mail veya yazılı kaynak ile gönderilmiyor. Sonuçlar mobil uygulama üzerinden veya sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden ilan ediliyor. Üniversite yerleştirme sonuçlarını sorgulamak isteyen adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sonuçları görüntüleyebilecek.

Sonuç ekranında herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar için kayıt yaptıracak bölüme ilişkin detaylar yer alacak. (Kayıt tarihi, yeri vb.) Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için ise " Bir Yükseköğretim programına yerleştirilemediniz" ifadesi yer alacak.

2022 YKS Tercih Sonuçlarını Öğrenmek İçin Tıklayınız (açıklandığında aktif hale gelecektir)

2022 Üniversite Kayıt Tarihleri Belli Oldu

2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrencilerin yükseköğretim programlarına kayıt yaptıracakları tarihler belli oldu. Adayların üniversite kayıtlarına iki farklı seçeneği bulunuyor. Dileyen adaylar okullara gitmeden elektronik olarak kayıtlarını tamamlayabilirken, isteyen adaylar bizzat öğrenci işleri üzerinden belgeleri ile birlikte kayıt yaptırabilecekler. ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda bizzat kayıt işlemlerinin 22-26 Ağustos tarihlerinde, elektronik kayıtların ise 22-24 Ağustos'ta yapılacağı paylaşıldı.

Kayıtların Sona Ermesiyle Boş Kontenjanlar Açıklanacak

Ön lisans ve lisans programlarına kayıt işlemlerinin sona ermesiyle boş kalan bölümlerin kontenjanları, alım yaptığı en düşük ve en yüksek puanlar belli olacak. 25 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapılan ilk tercihlerde herhangi bir kuruma yerleştirilemeyen öğrenciler bu bilgileri dikkate alarak ikinci bir tercih yapacak. Ek tercih işlemleri tarihi, üniversite kayıtlarının sona ermesiyle belli olacak. YÖK boş kalan kontenjanları, ÖSYM'ye aktaracak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ise bu bilgilerle yeni bir kılavuz hazırlayıp, adaylar ile paylaşacak.

YKS Yerleştirme İşlemleri Bilgisayar Ortamında Yapılacak!

Milyonlarca adayın katılımıyla yapılan üniversite sınavı sonrası yerleştirme işlemleri bilgisayar ortamı tarafından gerçekleştirilecek. Tercihler, üniversitelerin başarı sıralamaları, kontenjanları, tavan ve taban puanları dikkate alınarak sonuçlandırılacak. Aynı programı tercih eden ve eşit puana sahip olan adaylarda sonuçlar belirlenirken yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacak.

2022 Ek Yerleştirme Ücreti Belli Oldu

Merkezi yerleştirme işlemlerinde herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirme işlemleri yapılacak. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre tercih ücreti 30 TL olarak belirlendi. Bu ücret anlaşmalı bankalar üzerinden veya ÖSYM e-ödemeler bölümünden yatırılabilecek. Merkezi yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına yerleştirilen adaylar ek tercihlerden faydalanamayacak. 

Üniversiteye Kayıt Yaptıracak Adaylar Dikkat!

Üniversitelere elektronik kayıt yaptırmayacak adayların bizzat okullara gitmesi gerekmektedir. Posta veya mail yoluyla iletilen belgeler geçerli sayılmaz. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Belgeleri eksik olan adayların kayıt işlemi yapılmaz. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan adaylar sonrasında herhangi bir hak talebinde bulunamaz.  Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR 2
  • İSİMSİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    saçma bir yerleştirme oldu galiba yada hata var baraj puanı üzerinde puan yapıp açık öğretim seçmemize rağmen herhangi bir kuruma yerleştirilemedi deniyor. SİSTEM SIKINTILI
    Cevapla
  • Bayırbucak 1 yıl önce Şikayet Et
    İyide o ne la kayıt için 2 gün 22 24 agustos insan bir hafta filan yapar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi