Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?

Fener Rum Patiriği Bartholomeos'un Trabzon'a ziyaretinde kendisine verilen Trabzonspor formasının arka cephesindeki 'Ekümenik Patrik Bartholomeos' yazısı gündeme oturdu. Konuya ilişkin Fatih Kaymakamlığı'ndan da (İstanbul) bir açıklama gelirken, internette ekümenik ve ekümeniklik kelimeleri araştırılmaya başlandı. İşte, ekümenik kelimesinin TDK'ya göre anlamı...

Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?
Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?
GİRİŞ 16.08.2022 19:04 GÜNCELLEME 16.08.2022 19:05

İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos, Trabzon ziyaretinde kendisine verilen Trabzonspor formasındaki ifadeden ötürü öne çıktı. I. Bartholomeos'a verilen formadaki 'Ekümenik Patrik Bartholomeos' ifadesine Fatih Kaymakamlığı'ndan bir açıklama metni yayınlandı. Metinde Fener Rum Patrikhanesi'nin 'Ekümeniklik' iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilirken; Lozan Antlaşması'ndaki statüye de değinildi. Peki, TDK'ya göre 'Ekümenik' ve 'Ekümeniklik' kelimeleri ne anlama geliyor?

EKÜMENİK NEDİR?

Ekümenik Türkçemize Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Fransızcaya da Eski Yunancadan aktarılmıştır. Özü itibariyle 'Evrensel' ve 'Tüm alemi kapsayan' anlamlarını taşımaktadır. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi internet sitesinde 'Ekümenik' ve 'Ekümeniklik' kelimelerinin anlamlarına yer verilmemiştir.

I. Bartholomeos, Trabzon'da

EKÜMENİKLİK KELİMESİNİN ANLAMI

Ekümeniklik daha çok Hristiyan aleminde kullanılan bir kelimedir. Farklı din grupları ve mezhepler arasında birlik kurmayı hedefler. Ortodokslar, Katolikler ve Protestanlar Ekümeniklik ve Ekümenizm kavramlarını farklı şekilde yorumlamaktadır.

Örneğin, Protestanlar için temel anlamda bir dini birliğin sağlanması yeterliyken; Katolikler tüm kiliselerin kendi çatıları altında toplanmasını talep eder. Ortodokslar ise Ekümenizme karşı çıkarak tek kilisenin kendileri olduğunu ve tüm kiliselerin kendilerine bağlanmasını istemektedir.

Türk Dil Kurumu Merkez Yerleşkesi

Dünya Patriği anlamına da gelen 'Ekümen' kavramı, tarihte ilk kez Yavuz Sultan Selim (Osmanlı İmparatorluğu) döneminde ortaya çıkmıştır. Sultan Selim'in Mısır'ı fethinden sonra İskenderiye ve Antakya Patrikleri İstanbul'daki Patrikliğe bağlanmış ve buradaki yönetim de kendilerini 'Dünya Patriği' yani; 'Ekümen' olarak ilan etmiştir.

Fatih Kaymakamlığı'ndan “ekümeniklik”  açıklamasıFatih Kaymakamlığı'ndan “ekümeniklik” açıklaması

Ancak günümüzde 'Ekümen' veya 'Ekümenik' diye bir kavram yoktur. Fener Rum Patrikliği'nin himaye ettiği alan Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul ile sınırlıdır. Hukuki anlamda da Fener Rum Patrikhanesi'nin 'Ekümenik' iddiasının geçerliliği bulunmamaktadır.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu