YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi (YETZ) eğitim dünyasından büyük ilgi gördü

YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nin (YETZ) bu yıl dördüncüsü "Dijital Dönüşüm ve Eğitimin Geleceği" temasıyla Yenidoğu Okulları Çekmeköy Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

GİRİŞ 23.10.2023 18:32 GÜNCELLEME 23.10.2023 19:32

Zirve, YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, eğitim teknolojileri alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Eğitim teknolojileri alanındaki yeni uygulamalara ışık tutan YETZ 2023; 21. yüzyılın yetkinlikleriyle donatılmış öğrenciler yetiştirme misyonuyla yol alan eğitim kurumlarına yenilikçi bir yol haritası çizdi.

Dijital çağın gerektirdiği becerilerle kadim kültürü birleştirerek öğrencilere çağın ihtiyaçlarına uygun yetkinlikler kazandırmak vizyonuyla ilerleyen YETEV Okulları; eğitim dünyasının geleceğini, konuşmak, yeni ufukları keşfetmek ve dijital dönüşümün eğitimdeki önemini daha iyi anlayabilmek için YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi düzenledi. ‘Dijital Dönüşüm ve Eğitimin Geleceği’ temasıyla gerçekleşen zirvede eğitim teknolojileri alanındaki güncel uygulamalar yakından takip edildi.

"TEKNOLOJİYİ KULLANIRKEN ÇOCUĞUN PEDAGOJİK GELİŞİMİNDEN TAVİZ VERİLMEMESİ GEREKİYOR"

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, teknolojiyi kullanırken çocuğun pedagojik gelişiminden taviz verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Çocuğun; yaparak, yaşayarak öğrenmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Teknoloji kullanımımız çocuğun hareketsizliğine yol açıyorsa, o zaman teknoloji tam tersine kullanılmış oluyor. Çocuğun, bir tohumu saksıda ekip sulayarak onu büyütmesiyle yaşadığı öğrenme deneyimini bir yana koyun ve bunu bir de televizyonda, ekranda seyrederek öğrendiğini düşünün. Bu öğrenmenin kesinlikle aynı olmadığını düşünüyoruz" dedi. Artık eğitim alanında da ‘metaverse’nin konuşulduğunu söyleyen Erdoğan, çocuklara sanal bir gerçekliğin içinde yaşama duygusunun verilmeye çalışıldığını aktardı.

Özellikle ölçme ve değerlendirme araçlarında, eğitimin pekiştirilmesinde teknolojinin imkanlarından daha yoğun faydalanabileceğinin de altını çizen Erdoğan, bu alanda oluşan endüstriye de dikkati çekti. Erdoğan; "Eğitimin de sağlık gibi her zaman onu manipüle eden, yönlendirmeye çalışan ciddi bir endüstrisi olduğunu biliyoruz. Bu endüstrinin, tabiri caizse gazına da gelmemeye gayret ederek, kendi pedagojik yaklaşımlarımızı geliştirmeye özen göstererek eğitimimizi teknolojiyle zenginleştireceğiz" ifadelerini kullandı. Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme ve masa başında akademik makale üretme arasında sıkışmış durumda olduğunu da ifade eden Erdoğan, akademisyenlerin fakültelerinden çıkıp okullara gitmelerinin, burada sadece teknolojiyle ilgili değil, eğitimdeki bütün pedagojik yaklaşımlarla ilgili denemelerinin sonuçları üzerinde çalışmalarının sağlanmasının daha verimli olacağını dile getirdi.

"EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ DÜNYASINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Her gün, her saat ve hatta her dakika büyüyen değişen bir evrende kaybolmadan ilerleyebilmek için eğitim dünyasının da aynı hızla şekillendirilmesi ve dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay; "Farklılaşan dünyada farklılaşarak ilerlemek, geleceğin bugünden sunulduğu bir evrende; dijital kültürü, bilgiyi ve doğru amaçları sahiplenmemiz gerekiyor. Bunun için öğrencilerimizi eğitim teknolojilerine yönlendirmek, öğrencilerimizin eğitimlerine ve akademik başarılarına eğitim teknolojileri aracılığıyla destek olmak, onlara kendi eksikliklerini gidermeye yönelik nitelikli bir eğitim sunarak onların başarısını arttırmak, öğretmenlerimize derslerinde kullanacakları ek ders materyali sunmak temel hedefimiz ve gayemiz olmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Eğitimdeki dijital dönüşümün kısa sürede gerçekleşecek bir süreç olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Oktay sözlerine şöyle devam etti:

"Dijital dönüşüm uzun soluklu bir maraton olarak görülmeli ve bu süreç profesyonel/akademik çevreler tarafından yönetilmeli ve yönlendirilmelidir. Bizler de YETEV Okulları olarak dijital dönüşüm kavramını bu bakış açısıyla ele almaya gayret ediyoruz ve vizyonumuza uygun olarak her bir çalışanımızla ve özellikle de öğretmenlerimizle eğitim teknolojileri dünyasını yakından takip ediyoruz."

"YAPAY ZEKANIN BİRÇOK KONUDA İNSANIN DOKUNUŞLARINA İHTİYACI OLACAK"

Zirvede konferans konuşması yapan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, bugünün yenilikçi teknolojilerine yapılan yatırımlarla; gelecekte Teknofest kuşağı ile beraber sosyal ve dijital alanda paradigmaları değiştiren ürünler geliştirebileceğine inandığını belirtti. Bundan dolayı her zaman en önemli görevin eğitimcilere düştüğünü dile getiren Ali Taha Koç, gençlerin bu teknolojilere kanalize edilmesi, bu teknolojilerin hatırlatılması ve farkındalığın oluşturulmasının kendileri için çok değerli olduğunu söyledi. Yapay zekaya da değinen Koç, "Yapay zekada eğitim deyince en önemli şeylerden birisi, siz eğitmenlerin de çok karşısına çıktığı ve çokça kullanılan; ChatGPT. ChatGPT artık makaleler, kitaplar yazabiliyor, ödevler yapabiliyor, mimarlık alanında çizimler yapabiliyor; ancak yapay zeka her şeyi yapamaz. Yapay zeka, spesifik belirlenmiş ve kuralları oluşturulmuş sistemleri yapabilir. ChatGPT ve benzer teknolojiler iş yapışlarımızı hızlandıracak ve aynı zamanda kolaylaştıracak. Ama birçok noktada insanın dokunuşuna ihtiyacı olacak." diye konuştu.

"SİBER VATANI KORUYACAK GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Koç, dünyada bundan sonra savaşların ve teknolojik gelişmelerin siber dünyada olduğunu ifade ederek şu değerlendirmede bulundu: "Siber vatanı koruyacak gençlere ihtiyacımız var. Bu gençler siber sınırlarımızı koruyacak, çünkü siber vatanımızdaki sınırlarımızda bugün her bir vatandaşımız her gün milyonlarca megabayt veri üretiyor. Bu verilerin korunması gerekiyor. İşte o bizim siber vatanımız. Devlet olarak, millet olarak, bizim o verileri korumamız lazım. Nasıl ki biz bir avuç toprağımızı koruyorsak, o siber vatanımızdaki kişisel verilerden tutun da gizli verilere kadar korumamız gerekiyor. Gençlerimizin bu tip konularda da çalışmalarını istiyoruz. Bundan sonra gençlerimiz dediler ki; 'biz biraz daha üst eğitim istiyoruz' ve Türkiye'de ilk defa bir siber güvenlik meslek yüksek okulu açtık.

Sadece üniversite okumak bir değer değil. Meslek yüksekokullarında da kalifiye eleman yetişiyor ve Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi biz meslek yüksek okullarından çıkan arkadaşların ara eleman değil, aranan eleman olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda da tematik olarak açılan meslek yüksek okullarının ileride dijital vatanımızı koruyacak siber kahramanlar yetiştireceğini düşünüyoruz."

DİJİTALLEŞMENİN EĞİTİMİN GELECEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ SORGULANDI

Konferans konuşmalarının ardından ETZ, Teacher X, Aron Teknoloji Kurucusu Dr. Işıl Boy Ergül moderatörlüğünde; İstinye Üniversitesi Veri Bilimi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şebnem Özdemir, İbn Haldun Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Mehmet Akın Bulut, Vizyon Koleji Kurucusu, Yapay Zekâ Politikaları Derneği YK Üyesi Abdulkadir Özbek’in katıldığı “Dijital Dönüşüm ve Eğitimin Geleceği” paneli düzenlendi.

Yapay zekanın her alanı etkileyen ve dönüştüren bir disiplin olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şebnem Özdemir; "Yapay zekanın sosyal hizmetlerde, hukukta, bir eğitim programında, bir sanat programında bile dönüşümünü görmek zorundayız. Siz bir üretici olarak yapay zeka olmadan bir grafik tasarım yaptığınızda gezegene saldığınız karbon miktarı 100 binin üzerindeyken, yapay zeka ile bir tasarım yaptığınızda bu otomatik olarak 10 binler seviyesine düşüyor" diye konuştu.

Teknolojinin öğretimi daha hızlı, daha hatasız yapmak için çok güzel fırsatlar tanıdığına dikkat çeken Yapay Zekâ Politikaları Derneği YK Üyesi Abdulkadir Özbek ise "Öğretim, okullarda bizim oldukça zamanımızı alıyor, bu yüzden eğitime çok fazla zamanımız kalmıyor.  Öğretmenin aslında kendi üzerinden atıp dijital yazılımlara verebileceği çok fazla iş yükü var. Örneğin bir öğretmen öğrencilerin ödevlerini kontrol etmek için çok ciddi zaman harcarken bunu yazılımlar aracılığıyla, yapay zeka aracılığıyla yaptığında, saniyeler içerisinde gerçekleştirip kalan zamanını daha insani dokunuşlar yapmak üzere kullanabiliyor" ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın gelecekte mesleklerin yerini alabileceği konusu hakkında konuşan Özbek, "Hangi mesleği yaparsanız yapın; birilerinden farklı bir şeyler ortaya koyabilirseniz, eleştirel düşünmeyi başarabilirseniz, takım çalışmasını iyi oynarsanız, iletişim becerilerini geliştirerek ilişkileri doğru yönetebilirseniz her meslekte başarılı olabilirsiniz. Bu beceri sizde varsa her yüzyılda da iş yaparsınız; ama her şeyden önce iyi, doğru, ahlaklı ve vicdanlı bir insan olduğunuz zaman bu yetiler bir anlam ifade ediyor" diye konuştu.

İbn Haldun Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Mehmet Akın Bulut ise yapay zekanın öğrenmenin üzerindeki etkisine yönelik şu yorumda bulundu:

"Artık öğrenme çok kolay; PDF’ler, videolar, internet üzerinden dersler… Ancak öğrenme kaynaklarının artması öğrenmeyi anlamlı bir farklılıkla artırmıyor. Bu da aslında ‘öz düzenlemeyi öğrenme’ konusuyla ilgili. Aslında biz öğrencilerimize; hedef koyma, grup çalışması, okuma teknikleri, zaman yönetimi, not alma yöntemlerini temelde veremezsek, öğrenmeyi öğretme konusunda doğru aşılamayı ve doğru yetkinliği kazandırmazsak göklerden yapay zekada yağsa yine anlamlı bir farklılık olmayabilir. O yüzden bu öz düzenleme becerilerini öğrencilere çok iyi şekilde vermemiz gerekiyor." 

EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞNE YÖNE VERECEK ATÖLYELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Panel sonrasında eğitim ve öğretim süreçlerinde yapay zekâ teknolojisinden yararlanmak isteyen öğretmen, eğitmen, yönetici ve ilgi duyan kişilere yönelik; 'Eğitimde Yapay Zekanın Kullanımı', 'Okul Yöneticilerinin Dijital Teknoloji Liderliği', 'Geleceğin Eğitim Trendi: Oyunlaştırma', 'Genially Kullanımı ve İnteraktif İçerik Oluşturma', 'HızlıGo ile Hızlı Okuma Atölyesi', '3D Tasarım Atölyesi', 'Teknoloji Yarışmalarına Proje Hazırlama ve Rapor Yazım Atölyesi', 'Öğrenmeyi Dijitalleştirme: Derslig ile Eğitimin Geleceği', 'Dijital Dönüşüm Sürecinde Okulistik ve Eğitimdeki Rolü' gibi atölyeler gerçekleştirildi.
Zirve, sertifika töreninin ardından sona erdi.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Stopaj oranları yenilendi! Resmi Gazete'de yayımlandı
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!