TEOG sınavlarına cep telefonundan hazırlanın

TEOG sınavları için yeni hayata geçirilen bir uygulama ile TEOG merkezi ortak sınavlara cep telefonundan hazırlanmak mümkün hale geldi.

TEOG sınavlarına cep telefonundan hazırlanın
TEOG sınavlarına cep telefonundan hazırlanın
GİRİŞ 15.11.2014 17:17 GÜNCELLEME 15.11.2014 17:17

MEB tarafından Fatih projesi kapsamında hayata geçirilen uygulama ile TEOG sınavlarına cep telefonu ile hazırlanmak mümkün hale geldi. Cep telefonları ve akıllı telefonların öğrenciler arasında yaygınlaşması ile beraber TEOG sınavına girecek öğrenciler için TEOG merkezi ortak sınavlara cep telefonu ile hazırlanma imkanı sunulmaya başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde FATİH projesi kapsamında merkezi ortak sınavlara girecek 8. sınıf öğrencileri için 6 dersten hazırladığı ders videolarını Bakanlığın "eba" portalından hizmete sundu. 

Farklı içeriklerle hazırlanan ders videolarına cep telefonlarından, tabletlerden ya da tüm bilgisayarlardan ulaşılabilecek. 

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavların birinci dönemde  26-27 Kasım'da gerçekleştirileceğini anımsattı.  

Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla, FATİH Projesi kapsamında öğrenciler arasında fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Nisan 2014’ten itibaren öncelikli olarak 8. sınıf öğrencilerine yönelik “e-Ders” projesinin hayata geçirildiğini belirten Ateş, bu kapsamda 8. sınıfların bütün derslerden videolarının tamamlandığını bildirdi. 

Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerine ilişkin eğitim programlarındaki tüm kazanımlara yönelik konu anlatım videolarının bakanlığın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) olan eba.gov.tr adresine yüklendiğini duyuran Ateş, fen ve teknoloji ile ingilizce derslerinin konu anlatım videolarının ise eğitim programı ve merkezi sınav sistemi takvimiyle eş zamanlı olarak üretildiğini ve yayına alındığını aktardı. 

8. sınıf öğrencileri için çekilen toplam 260 "e-Ders" videosunun, okulda işlenen konuları evde tekrar etmek isteyen veya çeşitli nedenlerle okula devam edemeyen öğrencilerin kolaylıkla ulaşabilecekleri www.eba.gov.tr internet adresi üzerindenHD kalitesiyle yayınlandığını bildiren Ateş, öğrenci, öğretmen ve velilerin videoları çevrimdışı da kullanabilmesi için indirme seçeneğinin de sunulduğunu anlattı. 

Videoların öğrencilerin yanı sıra velilerin de istedikleri zaman istedikleri yerden ulaşabilecekleri şekilde, etkileşimli tahtalarda, bilgisayarlarda, tabletlerde ve cep telefonlarından görüntülenebildiğini ifade eden Ateş, yapılan çalışmanın yetiştirme kurslarına devam eden öğrenciler için önemli bir içerik desteği, bu kurslara devam edemeyen öğrenciler için de fırsat eşitliği sunduğunu söyledi. 

Videoların 3-7 dakika arasında hazırlandığını ifade eden Ateş, "Bu süre pedagojik olarak konsantrasyon süresi göz önüne alınarak hazırlandı. Sistemin en önemli yanı,  zamandan ve mekandan bağımsız şekilde herhangi bir bilgisayar, tablet ya da cep telefonundan izlenebilir olması" diye konuştu.   

Öğretmenlere de ders içeriği sunuluyor

Dinçer Ateş, videolarda öğretmenlerin sınıf içinde kullanabilecekleri içeriklerin de bulunduğunu kaydetti.  

Öğretmenlere, videolarda anlatımlar için kullanılan içerikleri ve sunum dosyalarını indirebileceklerini kaydeden Ateş, bu videolardaki etkileşimli tahta içeriklerini kendi derslerinde kullanabileceğine işaret etti.

Ateş, "Elektronik ders videoları için YEĞİTEK Genel Müdürlüğündeki EBA stüdyolarında alanlarında uzman 12 öğretmen, 6 grafiker ve 10 teknik destek personeli görev aldı. Videolar, senaryolar, ders anlatımlar, video çekimleri ve etkileşimli tahta içerikli, ışık ve ses dizaynına kadar Bakanlığımızın imkanlarıyla 6 ayda tamamlandı. "e-Ders" projesinin 5, 6 ve 7. sınıflar için de uygulanması amacıyla çalışmalara başlandı. Lise videolarını da sisteme eklemeyi planlıyoruz" bilgilerini aktardı. 

Dinçer Ateş, "Türkiye'nin herhangi bir yerinde herhangi bir öğrencinin bu ders videolarına ulaşabilmesi aslında eğitimde fırsatları da arttırmış oluyor. Sayın Bakanımız Nabi Avcı'nın talimatıyla başlatılan "e-Ders" projesiyle, yer yer kamuoyunda donanım projesi gibi algılanan “Eğitimde FATİH Projesi”nin eğitim içerikleri bakımından ne denli önemli olduğu bir kez daha vurgulanmış oldu" dedi.

TEOG sınav tarihleri ve çıkacak konular

MEB tarafından yapılan açıklamaya göre TEOG sınavları ilk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları olarak yapılacak. 27 Kasım yani TEOG sınavlarının ikinci günü ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapılacak. 

26-27 Kasım TEOG merkezi ortak sınavda hangi konular çıkacak?

BU YIL İTİRAZ 20 TL!

Geçen yıl 10 TL olan itiraz bedeli bu yıl 20 TL oldu. Kılavuzda, “Elektronik ortamda yapılan itirazlar öğrenci velisi tarafından interaktif hesap aracılığıyla elektronik ortamdan, yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) yatırılması gerekmektedir.” deniliyor.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER TEOG'A NASIL GİRECEK? 

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

8. sınıf TEOG sınav tarihleri

Ortak Sınavlar Uygulama Takvimi

Sınıf     Dönem     Sınav Tarihleri     Mazeret Sınavı Tarihleri     Sınav Sonuçlarının İlanı
8.Sınıf     I.Dönem     26-27 Kasım 2014     14-15 Aralık 2014     Ocak 2014
8.Sınıf     II.Dönem     28-29 Nisan 2014     10-11 Mayıs 2014     Haziran 2014

Ortak Sınavlar 1.Gün Oturumları

Ders Adı     Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi
TÜRKÇE     09:00     20     40 Dakika
MATEMATİK     10:10     20     40 Dakika
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ     11:20     20     40 Dakika

Ortak Sınavlar 2.Gün Oturumları

Ders Adı     Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi
FEN ve TEKNOLOJİ     09:00     20     40 Dakika
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük     10:10     20     40 Dakika
YABANCI DİL     11:20

TEOG sınav tarihleri belli oldu

Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş kapsamında yapılacak olan merkezi ortak sınavların tarihleri belli oldu. TEOG sınavlarının tarihleri belli olunca öğrenciler ve veliler de 8. sınıf ortak sınav tarihlerini öğrenmiş oldu. Merkezi ortak sınav tarihleri ve TEOG ortak sınav tarihleri hem ilk dönem için hem de ikinci dönem için açıklandı. Duyuruda ayrıca 2015 TEOG sınav tarihleri de belirtildi.

İşte TEOG sınav tarihleri

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım, ikinci dönem ise 29-30 Nisan'da yapılacak.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2014-2015 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek sınavlara ilişkin uygulama takvimini illere ve ilgili kurumlara gönderdi.

TEOG Nedir ?

Bildiğiniz gibi artık SBS sınavı yapılmayacak. Bunun yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG, SBS'nin yerini aldı.
 
Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS'ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur. Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. 

OKULLARDA ÜCRETSİZ KURSLAR BAŞLIYOR

Bun göre, Bakanlık bu yıl 42 sınav gerçekleştirecek. Ortaöğretime geçiş sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği, merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık'ta yapılacak.

İkinci dönem ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.Merkezi sınavlar, 2015-2016 eğitim öğretim yılında ise birinci dönem 25-26 Kasım 2015'te, mazeret sınavı ise 12-13 Aralık 2015'te yapılacak.Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) ise 5,6,7,9,10 ve 11. sınıflar için 13 Haziran 2015'te saat 14.00'te gerçekleştirilecek.MEB, bu sınavların dışında, açık ortaokul, lise ve ehliyet sınavlarını da gerçekleştiriyor.

TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Bilgi eksiklerini kapatmak için Dersanem´in fırsatlarından faydalanmalısın. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan heyecanlandıran paylaşımı: Gizemli kanatlarımızda...
Filistinli Karikatürist Naci El-Ali’nin “Hanzala” temalı sergisi Konyalılarla buluşuyor