AÖL 3. dönem sonu sınavları başladı!

Açıköğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sonu sınavları 11 - 12 Haziran 2016 tarihlerinde MEB tarafından gerçekleştiriliyor. Sonuçlar 4 Temmuz'da!

AÖL 3. dönem sonu sınavları başladı!
AÖL 3. dönem sonu sınavları başladı!
GİRİŞ 11.06.2016 09:55 GÜNCELLEME 11.06.2016 09:55

Herhangi bir nedenle öğrenimlerine devam edemeyen kişilere, okula gitmeden kendi kendilerine çalışarak tamamlayamadıkları öğrenimlerini bitirme ve bir üst okula gidebilme olanağı sağlayan AÖL 3. dönem sınavları 11 Haziran 2016 Cumartesi ve 12 Haziran 2016 Pazar günleri MEB tarafından gerçekleştirilecek.

Giriş yerlerinin aolweb.aol.meb.gov.tr internet sitesinden açıklandığı AÖL 3. dönem sınavlarını başarılı bir şekilde geçerek Açıköğretim Lisesi'ni bitirenlere lise diploması verilmektedir.

AÖL'den mezun olan ve lise diploması alan kişiler bu diplomayı kullanarak Üniversitelerin bünyesinde gerçekleştirilen YÖS sınavları ile ÖSYM'nin düzenlediği YGS ve LYS sınavlarına girebiliyorlar. Başarılı olunması durumunda ise Türkiye'deki üniversitelerde öğrenimlerine devam edebiliyorlar.

AÖL 3. DÖNEM SONU SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

11 - 12 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Açıköğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sonu sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2015 - 2016 iş takvimine göre 4 Temmuz 2016 tarihinde sadece internet üzerinden açıklanacak.

AÖL AÇIKÖĞETİM LİSESİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ

Öncelikle eğitim herkes için 4 yıllıktır. 2005 itibariyle liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla önce örgün liselerde, 2008-2009 itibariyle de Açık Öğretim Lisesi'nde eğitim tamamen 4 yıla çıkarılmıştır. Dolayısıyla eskiden Açık Lise'de veya örgün okullarda 3 yıllık okuyan bir öğrenci Açık Lise'de 4 yıllık sisteme tabi olacaktır.

Açık Öğretim Lisesi 2009-2010 eğitim yılına kadar normal liseler gibi 4 senede bitirilebilirken, bakanlığın o dönem çıkardığı bir yönetmelikle Ocak ve Mayıs sınavına ek olarak 3. bir sınav yapılmaya başlanmış ve Temmuz ayında yapılan bu sınavlarla birlikte, yeni başlayan bir öğrenciye liseyi 2.5 yılda bitirebilme şansı doğmuştur.

Açık Öğretim Lisesi'nde yılda 3 sınav yapılıyor ve bu sınavlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında yapılıyor. (Yalnız 3. dönem yani Temmuz sınavına bakanlığın kararıyla sadece 17 yaş ve üstü öğrenciler katılabiliyor)

Liselerde eğitim öğretim 2 tür yapılır. Ders geçmeli olan ''sınıflı'' sistem ve belli bir toplam krediye ulaşılması gereken ve dönemlik okunan ''kredili'' sistem. Açık Öğretim Lisesi, ikinci yazdığıma yani kredili sisteme tabi olduğu için, sınıf kavramı yoktur. Dönem olarak okunur. Dolayısıyla, ''ben kaçıncı sınıfım'' olayı yoktur. Örneğin ''ben lise 2 okuyorum değil'', ''ben 5. dönemdeyim'' demek daha doğrudur..

Açık Öğretim Lisesi'nde müfredat yani ders programı olarak örgün liselerle aynı derslerin döneme yayılmış hali vardır. Örneğin örgün bir lisede lise 1 Matematik dersi AÖL'de, Matematik 1 ve Matematik 2 olarak ''2'' döneme ayrılır. Yani örgün liselerdeki sınıfların Açık Lise'deki karşılıkları şöyledir;

Lise 1: AÖL: 1. ve 2. dönem
Lise 2: AÖL: 3. ve 4. dönem
Lise 3: AÖL: 5 ve 6. dönem
Lise 4: AÖL: 7. ve 8. dönem

2010-2011 eğitim öğretim döneminden itibaren MEB liselerde ''alan'' uygulamasını kaldırdı. Dolayısıyla AÖL'de de alanlar kalkmış oldu. Ancak şuan yeni öğrenciler için bu durum ve kademeli olarak tüm öğrenciler alansız okuyacak ve ''Sosyal Bilimler, Türkçe Matematik'' gibi alanlar tarihe karışacak. Yalnız şuan sadece ''İlkokul diplomasıyla ilk defa Açık Lise'ye kaydolanlar ile örgün bir lisede lise 1'den tasdikname alıp AÖL'ye kaydolanlar alansız okuyacak''. Bunlar dışında diyelim yıllar önce lise 2'de alanlı olarak okuyan bir öğrenci için alan uygulaması devam edecek. Şuan yeni kayıtların tümünde sistemde ''alansız'' yazar. Ancak yukarıda yazdığım şartlara göre alanlı okuması gerekenler önümüzdeki günlerde alan seçecekken. Şartları alansız olarak okumaya müsait kişiler mezun oluncaya kadar ''alansız'' ibaresi ile okuyacak..

AÇIK ÖĞRETİM AÖL LİSESİ MEZUNİYET ŞARTLARI

Açık Öğretim Lisesi Alanlı Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine, Genel Kültür, Sosyal Bilimler,  Fen Bilimleri,  Yabancı Dil, Türkçe Matematik alanında devam edenler.)
Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, 
Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
Alan kredisinin 80 veya üzerinde olması (Genel Kültür alanı hariç),
Alan derslerinin tamamından en az bir defa sınava girilmiş olunması,
Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması, 

Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları (Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler

Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, 
Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava gitmiş olması.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar