YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? 2020-YKS ek tercih kılavuzu erişime açıldı mı?

YKS ek tercih başvuruları ne zaman? Hayalindeki üniversite ve bölümde öğrenim görmek isteyen adaylar YKS ek tercih tarihlerini bekliyor. Üniversite 1. tercihler sonucunda yerleştikleri üniversiteye kayıt yaptırmayan ve boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak. Başvuruların ne zaman ve nasıl yapılacağı YKS ek tercih kılavuzuyla belli olacak. Peki YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı?

YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? 2020-YKS ek tercih kılavuzu erişime açıldı mı?
YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? 2020-YKS ek tercih kılavuzu erişime açıldı mı?
GİRİŞ 10.09.2020 17:11 GÜNCELLEME 10.09.2020 17:11

YKS ek tercihler, geçtiğimiz yıl Eylül ayının ilk  haftasında alınmaya başlanmıştı. Üniversite kayıtlarının sona ermesinin ardından gözler ikinci tercih dönemine çevrildi. İlk tercihler sonucunda herhangi bir üniversite programına kayıt olma hakkı kazanamayan adaylar boş kalan üniversite kontenjanlarına göre tercih yapabilecek. YKS ek tercih kılavuzunun açıklanmasının ardından başvurularla ilgili detaylar belli olacak. Peki YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? İşte YKS ek tercihler ile ilgili yaşananlar…

 

YKS 2020- EK TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM’den henüz YKS ek tercih tarihleriyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. 29 Ağustos - 6 Eylül tarihleri arasında üniversite e-kayıt işlemleri, 31 Ağustos - 5 Eylül tarihleri arasında şahsen üniversite kayıtları alındı. Üniversite kayıtlarının alınmasının ardından boş üniversite kontenjanları belli oldu.  Geçtiğimiz yıl YKS ek tercihleri Eylül ayının ilk haftasında alınmaya başlanmıştı. Pandemi sebebiyle yakın zamanda tercihlerle ilgili açıklama yapılması bekleniyor.

 

KİMLER YKS EK TERCİH BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR?

-Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2020-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

-YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.

-Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI BELLİ OLDU!

ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre 838 bin 221 kişilik kontenjanlara 781 bin 165 öğrenci yerleştirildi. Boş kalan kontenjanlar ve kazandıkları kontenjanlara kayıt yaptırmayan adayların belirlenmesiyle ek tercihler başlayacak. İşte yerleştirme sonuçları sonrasında kalan boş kontenjanlar;

Devlet Üniversiteleri lisans boş kontenjanları: 11.749

Vakıf Üniversiteleri lisans boş kontenjanları: 10.578

YKS EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2020-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. İlk yerleştirmede bir Yükseköğretim Kurumuna kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar ek yerleştirmeye başvuru yapamayacaklar. Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'