HZ. Ali (Ra) kimdir? Hz. Ali’nin hayatı, halifelik dönemi ve vefatı!

Hazreti Ali halifelik döneminde iç karışıklıklardan dolayı fetih gerçekleştirememiştir. Halifelik yaptığı dönemde Müslümanlar arasında yaşanan ilk savaş olan Cemel Vakası (Deve Olayı) meydana gelmiştir. Sıffin Savaşı ve Hakem Olayı’da Hz. Ali döneminde yaşanmıştır. Peki Hz. Ali kimdir? Hz. Ali’nin hayatı hakkında tüm merak edilenler…

HZ. Ali (Ra) kimdir? Hz. Ali’nin hayatı, halifelik dönemi ve vefatı!
HZ. Ali (Ra) kimdir? Hz. Ali’nin hayatı, halifelik dönemi ve vefatı!
GİRİŞ 29.01.2021 17:59 GÜNCELLEME 29.01.2021 17:59

Miladi 600 yılında dünyaya gelen Hz. Ali’nin babası Hz. Peygamber’in amcası Ebû Tâlib, annesi Fâtıma bint Esed b. Hâşim’dir. Hz. Ali 5 yaşından hicrete kadar olan sürede Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in himayesinde büyümüştür. Hz. Ali, Hz. Hatice’yle beraber ilk iman edenlerdendir. Hz. Ali’nin 11 yaşında iman ettiği rivayet ediliyor. İşte Hz. Ali’nin hayatı hakkındaki tüm detaylar. Hz. Ali Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber gibi önemli savaşlara katılmıştır. Hz. Ali 28 Ocak 661 vefat etmiştir.

HZ. ALİ’NİN HAYATI

Hicretten yaklaşık yirmi iki yıl önce (m. 600) Mekke’de doğduğu rivayet edilmektedir. Babası Hz. Peygamber’in amcası Ebû Tâlib, annesi de Fâtıma bint Esed b. Hâşim’dir. Ebû Tâlib’in en küçük oğludur. Mekke’de baş gösteren kıtlık üzerine Hz. Peygamber amcası Ebû Tâlib’in yükünü hafifletmek için onu himayesine almış, Hz. Ali beş yaşından itibaren hicrete kadar onun yanında büyümüştür. Hz. Muhammed’in peygamberliğine ilk iman edenlerdendir. Bu sırada yaşının dokuz, on veya on bir olduğu rivayet edilir. Bu durumda onun Hz. Hatice’den sonra, yaşına göre, çocuklar arasında ilk inanan ve Hz. Peygamber’le birlikte ilk namaz kılan kimse olduğu ağırlık kazanmaktadır. 
Hz. Ali Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber başta olmak üzere hemen hemen bütün gazve ve seriyyelere katılmış, bu savaşlarda Resûl-i Ekrem’in sancaktarlığını yapmıştır. Hâricî Abdurrahman b. Mülcem tarafından zehirli bir hançerle sabah namazında yaralanmış, aldığı yaranın tesiriyle iki gün sonra 28 Ocak 661 vefat etmiş ve Kûfe’ye (bugünkü Necef) defnedilmişti.

HZ. ALİ’NİN PEYGAMBER EFENDİMİZ İLE KATILDIĞI SAVAŞLAR

Hz. Ali Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber başta olmak üzere hemen hemen bütün gazve ve seriyyelere katılmış, bu savaşlarda Resûl-i Ekrem’in sancaktarlığını yapmış ve daha sonraları menkıbevî bir üslûpla rivayet edilen büyük kahramanlıklar göstermiştir. Uhud’da ve Huneyn’de çeşitli yerlerinden yara almasına rağmen Hz. Peygamber’i bütün gücüyle korumuş, Hayber’de ağır bir demir kapıyı kalkan olarak kullanmış ve bu seferin zaferle sonuçlanarak yahudilere galebe çalınmasında büyük payı olmuştur. Fedek’te Benî Sa‘d’a karşı gönderilen seriyyeyi ve Yemen’e yapılan seferi sevk ve idare etmiştir. Bu sonuncu sefer üzerine Benî Hemdân kabilesi Müslümanlığı kabul etmiştir. Tebük Gazvesi’nde ise Hz. Peygamber’in vekili olarak Medine’de kalmıştır.

CEMEL VAKASI (DEVE OLAYI)

Hz.Ali'nin halifeliğini tanımayan, Hz. Muhammed'in eşi Hz. Ayşe ve onun yanında yer alan Talha ve Zübeyr, mücadele etmek ve kuvvet toplamak için Irak'a gittiler. Hz. Ali barışçı girişimlerinden sonuç alamadı. İki taraf, Kufe yakınlarında savaştılar. Savaş'ın en şiddetli bölgesi Hz.Ayşe'nin bindiği Asker '' adlı devenin etrafıydı. Bunun için bu olaya '' Deve Olayı '' denilmiştir. Savaşta Talha ve Zübeyr öldü. Hz. Ayşe'nin Medine'ye dönmesi sağlandı. Esir alınan Basra'lılar serbest bırakıldılar. Bu olay, Müslümanlar arasındaki ilk büyük savaştır. Hz. Ali bu olaydan sonra Medine'ye dönmemiş, Irak'ın merkezi olan Kufe'ye yerleşmiştir.

SIFFİN SAVAŞI VE HAKEM OLAYI

Emevi soyundan olan Şam valisi Muaviye, Hz. Ali'nin halifeliğini tanımamaktaydı. Mısır valisi Amr-ibn-ül As 'ın da desteğini alarak, Hz. Ali ile Sıffin ovasında karşı karşıya geldi. Savaş Hz. Ali'nin lehinde gelişirken, Muaviye askerleri mızraklarının ucuna Kur'an ayetlerini taktılar. Bu durumda Hz.Ali taraftarları savaşa devam etmediler. Halifelik anlaşmazlığının, Kur'an hükümleri esas alınarak, iki tarafın seçeceği hakem kurulu tarafından çözülmesi kararlaştırıldı. Ancak, Muaviye'nin hakemi Amr İbn-Ül-As, Ali'nin hakemi Ebu Musa El-Eş'ari' yi kandırdı. Hile ile halifelik Muaviye'ye geçti. Bu Olay İslam dünyasının bölünmesine yol açtı. Hz. Ali taraftarlarına Şii, Muaviye'den yana olanlara Emevi, her iki tarafı da tanımayanlara Hariciler denildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!