Geleceğin sanatçıları Anadolu imam hatip liselerinde yetişiyor

Anadolu imam hatip liselerinde program çeşitliliği kapsamında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde okullar açıldı. Bunlardan biri de İstanbul'daki Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi. Müzik eğitimi alan öğrenciler, temel eğitimlerinin yanında musiki eğitimi de alıyor. Kendi korolarını oluşturan öğrenciler yurt içi ve yurt dışında konserlere gidiyor.

Geleceğin sanatçıları Anadolu imam hatip liselerinde yetişiyor
Geleceğin sanatçıları Anadolu imam hatip liselerinde yetişiyor
GİRİŞ 31.01.2021 10:22 GÜNCELLEME 31.01.2021 14:17
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün başlattığı programla Türkiye genelinde 14 okulda "Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar, Mûsikî ve Spor" eğitimi veriliyor. 

İstanbul Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de temel derslerin yanında öğrencilerine musiki eğitimi görüyor. Öğrenciler ve okul yönetimi Haber7 Muhabiri Müge Çakmak'ın sorularını yanıtladı. 

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul, okul programına ilişkin şu bilgileri verdi: 

"Anadolu imam hatip liselerinde fen, sosyal, dil, spor, sanat ve kültür dersleri ile Temel İslam Bilimleri’ne ait dersler birlikte verilmektedir.  Bu okullarda öğrencilerin bilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda, tercih ettikleri bir alanda eğitim almalarına imkân sağlamak için “Program Çeşitliliği” uygulamasına gidilmiştir. Program çeşitliliği ile öğrencilerimizin fen bilimleri, sosyal bilimler, teknoloji, ilahiyat, hafızlık, yabancı dil (İngilizce/ Arapça/ Almanca/ İspanyolca/ Rusça/ Japonca/Fransızca/ Farsça), sanat, spor ve Mûsikî alanlarında daha yoğun eğitim alarak hem kendilerini geliştirmeleri hem de üniversiteye hazırlanmaları sağlanmaktadır. Okullarımız talep ve imkânlar doğrultusunda adı geçen programlardan bir ya da birkaçını aynı anda uygulayabilmektedir.

Sanat ve spor alanlarına ilgi duyan ve bu alanlarda kendilerini yetiştirip geleceğe hazırlayan öğrencilerimiz için yurt genelinde farklı bölgelerde “Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar, Mûsikî ve Spor” programları uyguladığımız Anadolu imam hatip liseleri bulunmaktadır. Bu okullarımıza ilgili alan uzmanlarınca yapılan beceri/yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyonunda da belirtilen program çeşitliliği nin en güzel örneklerinden biri olan Mûsikî programı kapsamında öğrencileri ilgi, kabiliyet ve istekleri doğrultusunda öğrenim görmektedirler. Mûsikî Programı uygulanan okullarımızda Mûsikî’ye ilgi duyan bu alanda yeteneği olan ve kendini geliştirmek ve aynı zamanda imam hatip okullarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz yeteneklerini keşfederek, geliştirerek akademik eğitimlerine devam etme fırsatını yakalamaktadırlar.

Mûsikî programı uyguladığımız bu okullarımızda; öğrencilerimiz Kur’an-ı Kerim’i güzel okumaya dair makam ve Mûsikî formları, dînî Mûsikî makamlarına göre ilahiler ve kamet okunuşları hakkında eğitim alır ve yeteneklerine göre en az bir enstrüman çalmayı öğrenirler. Ağırlıklı olarak dini musiki, Türk sanat musikisi ve Türk musikisi alanında çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kendilerini keşfederek yeteneklerini geliştiren öğrencilerimiz sanat ve sosyal etkinliklerde görev alabilecek seviyelere ulaşırlar.

2020-2021 eğitim öğretim yılı itibari ile Mûsikî programı uyguladığımız 14 okulumuzda 354 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu okullardan ilki olan İstanbul-Üsküdar Hakkı Demir AİHL ilk defa 2016-2017 eğitim öğretim yılında Mûsikî programını uygulamaya başlamış ve 2020 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Mezun olan öğrencilerimizden bazıları şu anda Güzel sanatlar fakültelerinde ya da İlahiyat Fakültelerinde öğrenim görmektedir. Süreç içinde Mûsikî programı okulları toplum tarafından kabul görmüş ve  kısa zaman içerisinde yaygınlaşmış olup 2020-2021 öğretim yılında sayıları 14 ‘e ulaşmıştır.

"BU OKUL ÖRNEK OLACAK"

Okul Müdürü Hamdi Kocakaya ise şunları söyledi: 

"Geçmişinde musikiyle hastalarını tedavi etmiş bir milletin evlatları olarak bizler de makamları, gerekse ezgileri; gönülden gelen sesleri bu gençlerimiz vasıtasıyla toplumumuzun farklı kesimlerine ulaştırmak istiyoruz. Bunun için Türkiye'nin çeşitli yerlerinde konserler düzenliyoruz. Yurt dışında konserler düzenliyoruz. 

Okulumuz 2016'da açıldı, öncü bir okul. Bizden sonra geleceklere örnek olmak istiyoruz."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 51
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    bence imam hatiplerde müzizyen yetiştirilmesi doğru değil,cem evlerinde olsa hadi diyecem,çünki Kuran dini çalgı,müzik değildir,bu alevilikte vardır sadece ve imam hatip okulları cem evi değildir.
    Cevapla
  • huseyın 3 yıl önce Şikayet Et
    zaten ımam hatıpler muzızyen yetıstırmek ıcın kurulmustu
    Cevapla
  • Memoral 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış iş eğer müzisyen çalgıcı veya sanatçı olacaklarsa onun okuluna gitsinler imam hatip özünde din eğitimi verir ve mezun eder. Meslek liseleri değildir.
    Cevapla
  • Nv vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazık yaa IMAM HATIP LİSESI DIYE DESTEK OLUYORUZ Bunlar konser verıyor Gunahtır Haramdır Gıdın musıkı derslerını baska liselerede vetın Burası Kuranı kerım ın öğrenildıgı yuvadır.
    Cevapla
  • Sinoplu 3 yıl önce Şikayet Et
    Masallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi