İHL öğrencisi Esma ve Semanur, NASA'ya kapak oldu

İzmit Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İman Hatip Lisesi 10.sınıf öğrencileri Esma İclal Top ve Semanur Kılıç’ın ortaklaşa yazdığı makaleleri kurul tarafından seçilerek NASA’nın web sayfasında yayınlandı.

İHL öğrencisi Esma ve Semanur, NASA'ya kapak oldu
İHL öğrencisi Esma ve Semanur, NASA'ya kapak oldu
GİRİŞ 28.08.2021 00:30 GÜNCELLEME 28.08.2021 00:49
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Her yıl NASA tarafından tüm dünyada lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Bir Günlük Bilim İnsanı (Scientist for a Day) Makale Yarışması”nın bu yılki konusu; “Uranüs’ün uyduları: Ariel, Oberon, Titania’dan hangisini, bir uzay aracıyla yeniden ziyaret etmeli, daha fazla bilgi edinmeliyiz?” idi. Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından lise öğrencileri katıldı ve makaleler çeşitli üniversitelerdeki akademisyenlerden oluşan bir kurul tarafından değerlendirildi. İzmit Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İman Hatip Lisesi 10.sınıf öğrencileri Esma İclal Top ve Semanur Kılıç’ın ortaklaşa yazdığı makaleleri kurul tarafından seçilerek NASA’nın web sayfasında yayınlandı.

“BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRDI”

Yazdıkları makaleyle ilgili Esma İclal Top, Bir Günlük Bilim İnsanı' makale yarışmasını öğretmenimiz duyurduğunda konusu bizi çok heyecanlandırdı. Uluslararası alanda düzenlenen ve bütün dünyadan farklı öğrencilerin katıldığı yarışmaya bir makale yazıp göndermek istedik. Yarışmanın sonucunda makalemiz NASA'ya gönderilecek makaleler arasında seçildi. NASA'nın web sitesinde yayınlandı. Bu bizleri bilimsel araştırma çalışmaları için motive etti” dedi.

“BİRÇOK KONUDA FAYDA SAĞLAYABİLİRDİ”

Semanur Kılıç, ise “Biz insanlığın yüzyıllardır uzayda aradığı yaşam fikrine de bir ışık tutmak istedik. Yaptığımız araştırmalar sonucunda orada bir yaşam olabileceğine dair bulgular bulduk. Yani kısacası Oberon bize ve dünyamıza birçok konuda fayda sağlayabilirdi. Bu yüzden tekrardan Oberon'a gitme fikri en doğru olanıydı. Oberon'un bizde merak uyandıran bir diğer özelliği de güneş rüzgarından etkilenmesiydi. Bu sayede toprağı atomik açıdan zengin olabilir, uzay araştırmaları için kaynak oluşturabilirdi. Ve belki de Aurora gözlemleyebilirdik” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERE FIRSATLAR SUNDU

İmam hatip liselerinde uygulanan Fen ve Sosyal Bilimler programının yansıması diğer alanlarda olduğu gibi günümüz dünyasında uzaya olan ilginin araştırılması için öğrencilere fırsatlar sundu. Projeye danışmanlık yapan Matematik Öğretmeni Fatma Tatlı Adal da öğrencilerinin bu alanda böyle büyük başarıya ulaşmasından dolayı memnuniyetini dile getirip onlarla gurur duyduğunu dile getirdi.

KAYNAK: KOCAELİ GAZETESİ
YORUMLAR 48
  • caner 2 yıl önce Şikayet Et
    eski iktidarlar yıllarca milletimizi oyaladı engelledi hele meclisde atın bu milletvekilini dışarı diye bağıran rahmetli ecevite alkış tutan yüzlerce milletvekilinin alkış sesleri unutulmaz kara leke o millet vekilleri milletin değil başkalarının emrini yerine getişmiş toplumun kör kalması için elinden geleni yaptılar üniversitelere sokmadılar kaapalı kızlarımızı okumasın cocukları cahil kalsın diye niye kanada amerikada serbest okumaya musade var bizde yasaktı yıllarca oysa her kızımız kapalı acık hepsi okusun fakulte bıtırsın bılgılı azimli çalışkan nesilleri yetiştirecek anaları niye kör birakmak baş örtüsü bahane şimdi reis söktü attı halkımızın desteğiyle
    Cevapla
  • hakan gardas 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bilimin kaynagi kurani kerimdir. Müslümanlar tarafindan sifir bulunmasaydi dijital sayim ve matematik olmazdi, dolaysiyla uzay, tip, jeolojik gibi bircok alanlar hayal olurdu. Bilimde ilerlemek isteniyorsa yine kurandan gecer.
    Cevapla
  • Anlayana 2 yıl önce Şikayet Et
    İmaj her şeydir, susuzluk hiçbir şey. Adamlar vitrine oynamış bizimkiler anlar mı zannetmem
    Cevapla
  • BLAUBERG 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte birilerini bu kızlarımız rahatsız ediyor.O birileri diyor ki bu modeller nasıl başarılı olur.bu modeller olsa olsa evinde yoğurt mayalayan yada evlerimizde bizlere hizmet eden veya oturduğumuz apartmanlarda kapıcı lık edip merdiven silen olmalı diyor.Bunlar kimki makale yazacak.
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Fikri, vicdanı, irfanı hür nesiller yetişiyor artık. Demokrat geçinip demokrasiyi sindiremeyenler utansın. Gençlerimizin yolu açık olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?