Türkiye’nin tarihi uzay yolculuğunda üniversiteler görev başında

Türkiye’nin uzaya gidecek ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştireceği deneylerde 8 üniversitenin imzası bulunuyor. Gezeravcı’nın bilimsel danışmanlığını ODTÜ’lü doktora öğrencisi Ömer Ataş yapıyor.

Türkiye’nin tarihi uzay yolculuğunda üniversiteler görev başında
Türkiye’nin tarihi uzay yolculuğunda üniversiteler görev başında
GİRİŞ 17.01.2024 21:07 GÜNCELLEME 17.01.2024 21:07

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Üzücü günlerin ardından büyük bir gururu milletçe yaşamaya hazırlanıyoruz. Uzay yolcusu Alper Gezeravcı, üniversitelerimizin bazı önemli deneylerini gerçekleştirecek.”

 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, bu gece uzaya gidecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna ilişkin “Tarihi bir heyecan içindeyiz. Üzücü günlerin ardından büyük bir gururu milletçe yaşamaya hazırlanıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamındaki “Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi”nin yöneticisi ve ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü doktora programı öğrencisi olan Ömer Ataş, Alper Gezeravcı’nın bilimsel danışmanlığını yapıyor.

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapacağı 13 bilimsel deneyden 9’u üniversiteler tarafından hazırlandı. Ankara, Boğaziçi, Ege, Hacettepe, Üsküdar, Yıldız Teknik, Haliç ve Nişantaşı üniversitelerindeki bilim insanları hazırladıkları deneylerden gelecek verileri heyecanla beklemeye başladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’ın mesajı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye’nin uzaya ilk astronotu gönderecek olmasına ilişkin X hesabından şu mesajı paylaştı:

“Tarihi bir heyecan içindeyiz. Üzücü günlerin ardından büyük bir gururu milletçe yaşamaya hazırlanıyoruz. Bu gece Ay Yıldızımız ilk uzay yolcumuz ile birlikte uzaya çıkıyor. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı gururla uzaya uğurluyoruz. Başarılar @TURKastro

Türk üniversitelerinin yetiştirdiği havacılık ve uzay mühendisleri dünyanın saygın kurumlarında ve ülkemizin uzay çalışmalarında yer alıyor. Bu yolculuk özellikle onları ve halen eğitimlerini almakta olan öğrencilerimizi eminim ki gururlandıracak ve daha çok motive edecektir.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Alper Gezeravcı üniversitelerimizin bazı önemli deneylerini gerçekleştirecek. Bu çalışmalar için de kendisine başarılar diliyor, teşekkürlerimi sunuyorum.”

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapacağı, 8 üniversitenin imzasını taşıyan deneylerin başlıkları şöyle:

Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri / Boğaziçi Üniversitesi

Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması/ Ege Üniversitesi

Uzay Görevlerinde Bulunan Astronotların Metabolom/Transkriptomlarındaki Değişimlerin Analizi ve Ulusal Omik Veri Setlerinin Oluşturulması / Ankara Üniversitesi

“Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere Etkisinin İncelenmesi / Hacettepe Üniversitesi

Mi̇kroyerçeki̇mi İli̇şki̇li̇ Genetik Bi̇lim Misyonu / Üsküdar Üniversitesi

Uzay Koşullarında Antarktika ve Ilıman Mikroalg Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Bir Çalışması / Yıldız Teknik Üniversitesi

Solunum Sistemi Fizyolojisi İçerisinde Yapay Zeka Desteği ile Verilen Havanın Oksijen Seviyesini Hesaplayarak Düşük Yer Çekiminin Sebep Olduğu Rahatsızlıkların Tanımlanması / Nişantaşı Üniversitesi

Uzayda Yaşamaya Karşı Oluşan Hayati Tepkimelerin Vokal Kord Kaynaklı Değişimler ile Tespiti ve Düşük Yerçekimsizliğin Sebep Olduğu Rahatsızlıkların Ses Frekansları ile Tanımlanması / Haliç Üniversitesi

Mikro Yerçekimi Altında Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Verimliliğinin Araştırılması / Yıldız Teknik Üniversitesi

ÜNİVERSİTELERDEKİ UZAY İLE İLGİLİ PROGRAMLAR

Türkiye’deki üniversitelerde havacılık ve uzay alanında Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Mühendisliği, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Uzay ve Uydu Mühendisliği, Uçak ve Uzay Mühendisliği gibi bölümler bulunuyor. Ayrıca birçok üniversitedeki yüksek lisans ve doktora programları bilim insanı yetiştiriyor.
2023-2024 akademik yılı verilerine göre söz konusu programlarda 6015’i lisans, 718’i yüksek lisans, 245’i doktora olmak üzere toplam 6978 öğrenci öğrenim görüyor. 

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem başlıyor! Detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak
Volkswagen'i 5 yıl boyunca soymuşlar! Ne var ne yok gitmiş...