Başarının sırrı, palmiye gibi olmak!

Dünyanın en güçlü ağacı palmiyedir. Pek çok ağacı kökünden söküp savuran trofikal fırtınalara karşısında esnerler ama kırılmaz ve savrulmazlar. Bu yönleri ile başarılı insanlara örnek teşkil ederler.

Başarının sırrı, palmiye gibi olmak!
Başarının sırrı, palmiye gibi olmak!
GİRİŞ 25.11.2008 11:18 GÜNCELLEME 23.11.2019 12:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu örnek, Koç Üniversitesi öğrencilerinin uzmanlardan aldığı uygulamalı ‘yönetişim’ eğitimi dersinde öğrendikleri başarılı insan olmanın sırlarından sadece biri.

Koç Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından düzenlenen ‘Yönetişim’ adlı seminerde başarıyı ve mutluluğu elde etmede kişisel gelişim ile insanlar arasındaki iletişimin önemini vurgulayan NLP (Neuro Linguistic Programming-Sinir Dili Programlaması) Uzmanı Banu Gökçül, ‘Düşünsel Gücün Yönetimi’ başlıklı konuşmasında, “Esnek olmayan yaratıcı olamaz. Doğadaki en güçlü ağaç palmiyedir. Çünkü eğilir, kalkar ama yıkılmaz. Böyle davranmak kişisel değerlerden ödün vermek anlamına da gelmez” dedi.

Gökçül, yapılan işe odaklanma ve konsantrasyonu sağlamanın da çok önem taşıdığını belirtip, bu anlamda insan beyninin zihinsel egzersizlerle eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

BAŞARILI İNSANIN GÜCÜ İÇİNDEDİR
 
Başarılı insanların güçlerini, dışarıdan değil kendi içlerinden aldığı, herkesin hiçbir şey yapmadan karşısındakinden koşulsuz sevgi beklediği, devamlı aynı davranışta bulunupta farklı sonuç bekleyenlere ‘salak’ dendiği gibi ilginç saptamalarda bulunan Gökçül, yaşamda karşılaşılan sorunları çözmenin püf noktalarını da gösterdi.
İnsanların dikkatlerinin yalnızca bir anda bir yerde bulunabileceğini, duyu organlarının aynı anda farklı yer, olay ve davranışlara dikkat edemeyeceğini belirten Gökçül, sorunların da ‘ilgi alanı’ ile ‘etki alanı’na girenler olarak ele alınıp, çözüm getirilebileceğini ifade etti.

Seminere katılan üniversitelilere, “İlgi alanınıza giren sorunları çözmeye kalkışmayın, uzak kalın, çünkü çözümü için bir şey yapamazsınız” önerisinde bulunan Banu Gökçül, “Etki alanınıza giren sorunları çözmek için uğraşın ya da ilgi alanınızdaki sorunu etki alanıza nasıl alacağınızı düşünün. Çünkü insanlar merak edince ve şaşırınca etkilenirler. Etkileyebiliyorsanız sorunu çözebilirsiniz. Aksi takdirde boş yere zaman ve enerji harcarsınız” dedi.

Bazı kişilerin iş ve özel yaşamlarında devamlı aynı davranışlarda bulunup, karşıdakilere hep aynı sözleri sarf ettiği halde farklı sonuçlar beklediğini, bunun da ancak salaklık olarak nitelenebileceğini ifade eden Gökçül, “Bazı kişiler iletişim sorunu yaşadığı insanlar için, ‘Yüz kere söyledim anlamadı. Aptal mıdır, nedir?’ diyerek dert yanarlar. Tabi ki yüz keresinde de aynı şekilde söylerseniz anlamazlar. Farklı söylemek gerek. Değişik iletişim tekniklerini kullanmak gerek. Aksi takdirde siz salak durumuna düşersiniz, farkında olmazsınız” dedi.
 
BEYİN HİÇ YORULMAZ

Başta öğrenciler olmak üzere bazı kişilerin, çok ders çalışmaktan, okumaktan veya düşünmekten zihin yorgunluğu yaşadığından yakındığını söyleyen Banu Gökçül, böyle bir şeyin de mümkün olmadığını belirtti. “Beyin hiç yorulmaz. Zihinsel yorgunluk söz konusu değildir” diyen Gökçül, “Zihin sürekli çalışan bir alettir. Arasına bilgi koymazsanız, kaygılarla, vesveselerle, şüphe ve merakla kendini yer bitirir. Bu nedenle okumak, düşünmek ya da zihinsel egzersizlerde bulunmak beyni dinlendirir. Ancak ders dinleme ve çalışma gibi belli olaylara dikkat ve konsantrasyonu sağlamak için de beynin bu konuda eğitilmesi gerekir. Bu amaçla kullanılan mindball ve benzeri cihazlar da beynin belli konulara yönelik konsantrasyon yeteneğini artırırken, günlük olayların kişiye yüklediği stres ve gerginliği de yok etmektedir” diye konuştu.

Gökçül oditoryumdaki öğrencilere toplu uygulamayla konsantrasyon sağlama tekniğini öğretirken, hareket etmenin insan vücudu üzerindeki beyinsel etkisini de bedensel hareketler yaptırarak anlattı.

DİKKATLERİNİ ÖLÇTÜLER
 
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Oditoryumu’nda iki gün süren seminerde Ünilever Türkiye İnsan Kaynakları Başmüdür Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, Coca Cola Pazarlama Varlıkları Müdürü Levent Soygür, yazar Mümin Sekman, duygusal ve sosyal zeka araştırmacısı Eray Beceren, Koçtaş Pazarlama Müdürü Arzu Arslan ve İntel Satış Müdürü Ege Ertem konuşmacı olarak katıldı. Öğrenciler iş yaşamı ve özel yaşamlarında başkalarıyla sağlıklı iletişim kurma ve başarılı olma konusunda anlatılanları ilgi ve dikkatle dinlerken fuayede ERG Grup tarafından tanıtımı yapılan mindball cihazını kullanarak belli konulara zihinsel odaklanma ve konsantrasyon sağlama konusundaki becerilerini de ölçtüler.  Mindball’ın tüm olumsuz dış etkenlere karşın sakin kalarak konsantrasyonunu koruyabilme yetisini geliştirdiği belirtildi.

(www.sariyersentez.com)

YORUMLAR 1
  • ibrahim öz 15 yıl önce Şikayet Et
    sırlar odası. sırlar odası beyindir yani başarının sırrı kafayı çalıştırmak. gerisi boşşş
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!