Fatih Sultan'ın 'tablet' şaşkınlığı VİDEO

1400’lü yıllarda tablet bilgisayar kullanan bir öğrencinin, Fatih Sultan Mehmet’le karşılaşmasının anlatıldığı filmde Fatih, “teknolojiyi en iyi kullanan padişah” olarak nitelendi.

GİRİŞ 15.05.2012 13:39 GÜNCELLEME 15.05.2012 19:53
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, FATİH Projesi’yle ilgili hazırladığı tanıtım filminde, Osmanlı dönemine “tablet” uygulamasını getirdi.

1400’lü yıllarda tablet bilgisayar kullanan bir öğrencinin, Fatih Sultan Mehmet’le karşılaşmasının anlatıldığı filmde Fatih, “teknolojiyi en iyi kullanan padişah” olarak nitelendi. Fatih’in filmde FATİH Projesi’yle ilgili olarak, “Nice cihan gezdik, nice fetihler yaptık ama bu fetih bir başka” sözleri dikkati çekiyor.

MEB’in, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullardaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki tüm okullara akıllı tahta ve öğrencilere tablet bilgisayar dağıtımını öngören FATİH Projesi‘yle ilgili yeni bir tanıtım filmi hazırlandı.

Film, MEB tarafından desteklenen 8. Uluslararası Bilişim Olimpiyatı’nın (EBİKO) ödül töreninde gösterildi. Filmde, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in, “tablet bilgisayar”la tanışması konu edildi. TRT 1’de yayımlanan “Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam” dizisinin setinde, yönetmen Ersin Özel’in yönetiminde yapılan çekimlerde 1400’lü yıllarda “tablet bilgisayar” kullanan bir öğrenci ile Fatih arasındaki diyaloglar dikkati çekti.

‘Her şey parmaklarımın ucunda’

Filmde Fatih Sultan Mehmet, hocası Akşemsettin’le bir hana giriyor. Padişahın geldiğini gören halk ayağa kalkıyor. Ancak tablet bilgisayarıyla uğraşan bir çocuğun ayağa kalkmadığını gören Fatih, duruma sinirleniyor.

Fatih’in hocası Akşemsettin çocuğa, “Hayrola küçük bey, ne yapıyorsun?” diye soruyor. Çocuk, ders çalıştığını söylüyor. Fatih, “Bununla mı çalışıyorsun?” deyince çocuk, “Evet, bu tablet. İhtiyacım olan her şey tabletimde var. Üstelik e-içerikli z-kitaplarla ders çalışmak çok daha zevkli. Öğrenmek istediğim her şey parmaklarımın ucunda” diye yanıt veriyor.

Fatih çocuğu şaşkınlıkla dinlerken, “Ben var mıyım acep, parmaklarının ucunda?” diye soruyor. Çocuk Fatih’i tanımadığını ima edince, yanındakiler çocuğa padişahın ismini söylüyor. Tablette Fatih’in kim olduğunu gören çocuk, padişaha, “Teknolojiyi en iyi kullanan padişah, 7 dil biliyormuşsun, İstanbul’u sen fethetmişsin” diyor. Fatih, filmin sonunda hocası Akşemsettin’e, “Nice cihan gezdik, nice fetihler yaptık ama bu fetih bir başka” diyor.   

YORUMLAR 20
  • Orhan Canan 12 yıl önce Şikayet Et
    kartal tibet yüzyılın projesi 2. bu proje sadece tabletten ibaret değil. aynı zamanda sınıf sistemi değişiyor. sınıflardaki yazı tahtaların yerine 63" lcd tv+ beyaz tahta+ kara tahta sisteminden oluşan 3 lü panel konulacak. lcd tv öğretmen ve öğrenci tabletiyle etkileşimli olacak. lcd dokunmatik olacak. öğretmen konuya göre görsel anlatımını burada yapacak. ihtiyaç halinde diğer tahtayı sürüp kullanabilecek.verdiğin örnekteki ülkeler bunu denediler ama beceremediler. kendini okadar küçültme teknolojinin eğiitm amacı ile kullanılabildiğini görünce apple ninn üst düzey yöneticiside bunu çocuklarına kullandıracak emin ol :)). istersen pilot okulları bir dolaş belki bakış açın değiştir ne dersin :))
    Cevapla
  • Orhan Canan 12 yıl önce Şikayet Et
    kartal tibet yüz yılın projesi. ısrar ediyorum. bu proje yüzyılın projesi. olaya tablet, internet, bilgisayar, oyun gözüyle bakarak değerlendirme yapıyorsun. bu projenin içinde olmadığın belli.oysa öğrencilere dağıtılan bu tablet bilgisayarların içerisinde tüm senelerin ders kitapları, z kitaplar, eğtim ve görsel videolar, yardımcı konular, deneyler, smilasyonlar, testler, uygulamalar vb.vb. gerçekten her konu öğrencinin parmağının ucunda olacak. kilolarca her sene sırtında hamal gibi kitap taşımayacak. bu tablet internete giremeyecek. eğitim dışında kullanılamayacak.
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    cinayet... 4. en büyük bütçenin ayrıldığı bakanlığa, en kötü bakanları getirdiniz.. memleketin en kıymetli kaynağı olan insanları heba ettiniz.. hep bu acemi zihniyet ve "biz biliriz" mantığı yüzünden.. bilmiyorsunuz kardeşim.. kabullenin artık.. ezberi kaldıracağız deyip çarpım tablosunu bile kaldırdınız.. ahirette bunların hesabını nasıl vereceksiniz bilmiyorum..
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    cinayet... 3. teknik yönden bile ne kadar saçma olduğunu görmüyorsunuz.. memlekette toplam 10 milyon bilgisayar varken, siz bunu ikiye katlayacaksınız.. bu 10 milyon bilgisayarı kullananlar en azından eğitimli ve kültürlü insanlar iken, siz 10 milyon çocuğun eline tablet vereceksiniz.. bu kadar tablete kim, nasıl teknik servis verecek? bir anda memlekette 100bin tane teknik servis elemanı, binlerce teknik servis noktası mı oluşturabileceksiniz? öğrenciler o tabletleri kırıp döktüklerinde ne olacak? içlerindeki bilgiyi nasıl yedekleyecekler? nasıl geri alacaklar? ve tabletsiz kalan öğrenci nasıl ders görecek? kitapların suyu mu çıkmıştı da tutturdunuz tablet diye?.. 2002-2006 arası her okula bilgisayar lab'ı yaptınız da ne oldu? ne faydasını gördüler? sıfır üstü sıfır.. oks'yi kaldıracağız deyip çocukları 3 sene dersaneye mecbur edip perişan ettiniz.. bu mudur adalet?
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    cinayet... 2. dünya internet'in zararlarını tartışıyor.. çocukların küçük yaşlardan itibaren bilgisayar kullanmalarını eleştiriyor.. bunların yol açtığı fiziksel, sosyal ve psikolojik rahatsızlıkları inceliyor.. internet gibi daldan dala atlanan ve belli bir konuyu takip etmenin imkansızlaştığı bir ortamın hafıza üzerine yaptığı ters etkileri inceliyor.. bu yaşlarda 60hz ile çalışan ekranların gözler üzerine yaptığı etkileri inceliyor.. çocukların dünyadan kopmalarını, sokak yerine sosyal ağlarda perişan olmalarını inceliyor.. bu işe neresinden bakarsa baksın, zararı faydasından 10 kat fazla olduğunu görüyor ve belli bir yaştan önce çocukların internete yalnız başlarına erişmelerini engelliyor.. batı çocuklarını korumaya çalışıyor.. ama biz çocukların eline tablet veriyoruz.. neden? sonra da "asrın projesi" diye reklamlar yapıyoruz.. ayıptır, günahtır.. bırakın artık körü körüne particiliği..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD uçak gemisini yolluyor! Pentagon: USS Harry Truman Doğu Akdeniz'e konuşlanacak
Son Dakika: Bahar Candan tahliye edildi