Dünyada 3 tane var, biri Türkiye'de! 1986'dan beri durmuyor

Aksaray'da 1986'da kurulan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, Türkiye'de üretilen her 10 kamyon ve tırdan 7'sine imza atıyor.

GİRİŞ 27.11.2021 13:33 GÜNCELLEME 27.11.2021 13:50
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Fabrikanın son montaj grup müdürü Türker Atmaca, AA muhabirine, Mercedes-Benz'in dünyadaki 3 kamyon üretim lokasyonundan bir tanesinin Aksaray'da olduğunu söyledi.

35 yıldır Aksaray'da kamyon ve çekici üreterek, Türkiye'ye hizmetin yanı sıra ihracat da yaptıklarını belirten Atmaca, "Fabrikamızda 1600'ü aşkın çalışanımız var. Yan sanayilerimizle beraber birçok kişinin evine ekmek götürmesine vesile oluyoruz. Ağırlıklı olarak endüstri meslek lisesi çıkışlı vatandaşlarımızla çalışıyoruz. Böylelikle istihdama da katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

Atmaca, Otomotiv Sanayi Derneği verilerine göre, bu yılın 10 ayında Türkiye'de üretilen 25 bin 747 büyük kamyon ve tırdan 17 bin 650'sinin Aksaray'daki fabrikanın bandından çıktığını, yani Türkiye'de üretilen her 10 kamyondan 7'sine imza attıklarını belirtti.

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası için kalitenin çok önemli olduğunu anlatan Atmaca, şöyle konuştu:

"Kalitemizi her geçen gün daha ileriye taşımak için çok yoğun çalışmalar sergiliyoruz. Geçen aylarda 300 bininci aracımızı banttan indirmenin gururunu yaşadık. Şu anda 306 bininci aracımızı banttan indiriyoruz. 2021 yılının ilk 10 ayında 17 bin 650 kamyon ve tır üreterek geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında üretimimizi yüzde 69 artırmış olduk. Avrupa normlarına ve emisyonlarına uygun araçlar üretiyoruz. Geçmişte Euro 4 ve 5 neslinde şu anda ise Euro 6 emisyonlu araçlarımızı üretiyoruz ve ihracatını gerçekleştiriyoruz. Araçlarımızda her euro normu arttığında salınım yapılan zararlı gazların miktarı düşüyor. Her nesil değiştiğinde egzoz gazını temizler hale geliyor ve Avrupa normlarına uygun şekilde üretimimizi gerçekleştiriyoruz."

Atmaca, yeni nesil üretilen kamyonların daha çevreci olduğunu ve son teknolojik gelişmelere uygun donanımla üretildiğini belirtti.

Salgın döneminde üretim anlamında bazı yavaşlamalar olduğunu dünyadaki gelişmeler ışığında üretimi tekrar olması gereken noktaya getirdiklerini aktaran Atmaca, şunları kaydetti:

"Çevre ve pazar koşulları dahilinde pandemideki kısıtları en iyi şekilde yönettik. Bu durumdan çalışan ve müşterilerimizin en az şekilde etkilenmesine gayret ettik. Araçlarımızda teknolojik anlamda 50 kilometre hıza kadar yayaları algılayan ve 90 kilometre hızlarda da araçlara duyarlı çarpışma önleyici aktif fren sistemleri bulunuyor. Ayrıca araçlarımızda kamera ve radar sistemleri gibi özellikler de var. Bunların hepsi sürüş ve araç güvenliğini maksimum seviyeye getirmek için kullandığımız teknolojiler. Fabrikamızda araçlarımızı Mercedes kalitesi ile üretip müşterilerimize teslim ediyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Sadık Şanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Mercedes'in o dönemde 1967 yılında Türkiye de kurmuş olduğu otomarsan isimli İstanbul Davutpaşa da yolcu otobüs üretimi yapan kurduğu bir fabrikası var idi. Aksaray'daki motor fabrikasının içerisi boşaltılarak Konya'da ki ftumosan motor fabrikasına taşıma işlemi ile her iki fabrika konya da birleştirildi.
    Cevapla
  • Sinan G. 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeden kolay kolay gitmezler nede olsa emek bizde avrupaya nazaran en az 50% daha ucuzdur
    Cevapla
  • fahri 2 yıl önce Şikayet Et
    gitsinlerde daha mı kötü olalım
    Cevapla
  • Aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    Çinde daha ucuz
    Cevapla
  • Erbaka 2 yıl önce Şikayet Et
    Erbakan Tümosan diye kurdu 15 çeşit motor üretecekti Özal Almanlara sattı montaj fabrikasına dönüştü şimdi nasıl bilmiyorum motor yoksa gerisi hikaye
    Cevapla
  • abdullah ünal 2 yıl önce Şikayet Et
    Aaa.. kardesim bunların kafa yapmaya degil yapılanları elestirmeye calısır
    Cevapla
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış bilgi Özal satmadı Kenan Evren sattı
    Cevapla
  • Abdullah oksal 2 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal demokratlar ebedi muhalefet yapmaktan vazgeçmiyeceklermi
    Cevapla
  • Aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    Onuda sen yap zahmet olmazsa
    Cevapla
  • Sadık Şanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Rahmet li Erbakan hoca çok saygı duyulması gereken bir mühendis ve profesör dür. Rahmetli Özal Aksaray Akmosan motor fabrikasını satmamıştır. Aksine kapanmış üretim yapamayan bir fabrikayı dünya çapında Mercedes Benz kalitesine teslim ederek tekrardan üretim ve ihracat yapan dünya çapında bir tesis haline gelmesinde rol oynamıştır. Ülkelerine güzel hizmetler yapmış insanları saygı, sevgi ve rahmetle analım. Lütfen eksik bilgi veya yanlı görüşlerle haksızlık yapmayalım. Selam ve sevgiler...
    Cevapla
  • Geliştirilmeli 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaç kişiyi istihdam ediyor acaba.Geliştirilmeli.
    Cevapla
  • ÂDEM 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi-zeka bizim olursa kazanırız, aksi takdirde semürgecilerin emdiği kanda PİPETiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi