Konuta KDV indirimi dopingi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı müjdeler arasındaki konutta yüzde 10’luk KDV indirimi, konut projelerini hızlandıracak. Kararla, 1 milyon liralık konut için 180 bin TL olan KDV, 80 bin liraya gerileyecek.

Konuta KDV indirimi dopingi!
Konuta KDV indirimi dopingi!
GİRİŞ 30.03.2022 09:34 GÜNCELLEME 30.03.2022 11:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine toplantısının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca bir süredir çalışmaları süren KDV sadeleştirilmesi projesi kapsamında hayata geçirilecek yeni vergi uygulamalarını açıkladı.

100 BİN LİRA VATANDAŞIN CEBİNDE KALACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğü girecek kararla, net 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8 oldu. Bu büyüklüğü aşan konutlarda ise KDV ilk 150 metrekarede yüzde 8, aşan bölümlerde yüzde 18 olacak. Böylece, 1 milyon lira değerindeki bir konut için daha önce 180 bin lira KDV ödenirken, yeni sistemde bu rakam 80 bin liraya düşecek.

Daha önce 155 metrekarelik konutlarda ise 180 bin lira KDV ödeniyordu. Yeni sistemle birlikte 5 metrekarelik bölüm yüzde 18’den vergilendirilecek, bu tutar da 5 bin 805 lira olacak. Böylece 155 metrekarelik konut için ödenecek KDV tutarı 85 bin 805 lira olarak gerçekleşecek.

SEKTÖRE İLAÇ GİBİ GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KDV müjdesi sektörde büyük sevince yol açtı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, KDV indiriminin, bir yandan pandemi diğer yandan yaşanan savaşlar nedeniyle olumsuz etkilenen sektör için iyi bir haber olduğunu söyledi. Durbakayım, “Sektörümüzün uzun yıllardan beri gayrimenkullerde uygulanan KDV oranlarında beklediği iyileştirme haberi, sektörümüz için moral kaynağı olmuştur. Bu sayede üzerinde taşıdığı KDV finansman yükü azalan sektörümüz, KDV iadeleri için harcadığı zaman ve emeği asli işine yöneltebilecek” dedi.

1 METRE İÇİN UĞRAŞTIK

Yıllardan beri afet riski altındaki alanlarda 150 metrekare sınırının 1 metrekare dahi aşıldığında yüzde 1 olan KDV’nin yüzde 18 olarak uygulandığını hatırlatan Durbakayım, sektörün nihai tüketicinin yüzde 18 KDV yükünün altına girmemesi için projelerdeki daire büyüklüğünün 150 metrekareyi geçmemesi için çok büyük uğraş verdiğini vurguladı. Durbakayım sözlerini şöyle sürdürdü:

DAHA ADİL BİR SİSTEM

“Yeni KDV düzenlemesiyle birlikte 150 metrekare altındaki daireler için arsa değerine göre uygulanan 3 kademeli KDV sisteminden, daire büyüklüğüne bağlı 2 kademeli KDV sistemİne geçildi. Yeni düzenleme ile birlikte afet riski altındaki alanlarda 150 metrekareye kadar olan dairelerdeki KDV yüzde 1, bunun dışındakilerde yüzde 8 oldu. Her iki durumda da sadece 150 metrekareyi aşan kısımlar için KDV’nin yüzde 18 olarak uygulanması son derece adil.”

TİCARİLERDE DE İNMELİ

Diğer taraftan yüzde 18 KDV ödenerek alınan arazide geliştirilen projelerde, KDV’si yüzde 1 olan gayrimenkul projelerinin yapılabildiğini aktaran Durbakayım, “Bu da proje geliştirilmesinde büyük bir engel teşkil ediyordu. KDV'nin yüzde 8’e inmesi ile bu alanda da bir hareketlilik doğacaktır” diye konuştu. Durbakayım ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, ticari gayrimenkullerde de yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’e, gayrimenkul alım satım vergilerinin de yüzde 2’den yüzde 1’e indirilmesini beklediklerini ifade etti.

TOHUMDA KDV’NİN YÜZDE 1’E DÜŞMESİ ÜRETİMİ ARTIRACAK

Yeme içmede halen birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, bu hizmetlerin tamamında yüzde 8'e indi. İkinci el araç ve yatlarda KDV yüzde 18 oldu. Sertifikalı tohum ve fidanlar yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, “Tohumda KDV indirimi üretimi artıracak" diye konuştu.

‘YÜZDE 1 KDV KALKMIŞ OLDU’

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise yapılan düzenlemeyi olumlu karşılarken bir yönüyle de eleştirdi. “150 metrekareden büyük konutta kademeli KDV’ye geçilmesi olumlu bir adım. Üste gelir grubu için avantaj doğdu” diyen Tellioğlu, “Ancak arsa değerinin düşük olduğu yerlerde yüzde 1 KDV vardı, bu ortadan kalmış oldu. Geçmişte yüzde 1 ödeyen artık yüzde 8’e ödeyecek. Bu durum alt ve orta gelirli vatandaş için haksızlık ve onların ev sahibi olmasını zorlaştıracak. Biz, yüzde 1 KDV’nin yeninden uygulanmasını ya da dengeleme adına inşaat malzemelerinde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e düşmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASINDAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KDV indirimine iş dünyasından teşekkür mesajları yağdı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, “Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı, bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV’sinin yüzde 8’e indirilmesini de içeren ve halkımızın alım gücünü destekleyen, iş dünyamızın fiyatlama baskısını hafifleten adımları ekonomimiz için kıymetli görüyoruz” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hijyen ürünlerindeki KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren de konut ve satışında yapılan vergi indirimin sevindirici olduğunu belirterek, “Konutun ve arsanın ardından kamu projelerinde artık taşınamaz hale gelen maliyetleri düşürecek adımların da atılmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 7
  • Doğrusu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış, yine yanlış yapılıyor. KDV indirildi iyi güzelde bu vatandaşa yansıtılmaz müteahhidin emlakçının cebinde kalırsa neye yarar. Olan devletin alacağına olur geçmiş olsun.
    Cevapla
  • Doğu-Batı 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz yine yanlış yapıyor. KDV indirimi yapıyor ama alışverişlerin gerçek rakamlarla mı yapılıyor onun denetimini yapmıyor. Daha önce de faiz indirimi yapıldığında ev fiyatları uçmuş yine olan halka olmuştu. Müteahhitler 3 liralık eve 8 lira istiyor, eve talip olana da 5 lira kredi çekebilirsin fazlasını çekemezsin diyor. Faturayı da 5 lira olarak kesiyor kestiği faturaya göre kdv ve vergi ödüyor. Artan 3 lira direk müteahhidin cebine girdiği için hem vergisini hem de kdv' sini kaçırıyor. Yük yine vatandaşın sırtına biniyor.
    Cevapla
  • Attila 2 yıl önce Şikayet Et
    Evler artık milyon TL oldu. Bu fiyatlara sabit maaşlı vatandaşın ev alma ihtimali sıfır. Anca vatandaşlık almak isteyen yabancılar alabilir. Sonra niye bu ülkeden doktorlar, mühendisler, yazılımcılar kaçıyor diyorlar. Kaçarlar abi, ekonomisi ayrı, magandaları ayrı, adalet sistemi ayrı bi dert.
    Cevapla
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    İkinci el konut alım satımında tapu harcı sıfırlanmalıdır ki dar gelirlilerde konut alabilsinler.
    Cevapla
  • Deli 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahu allah aşkına bugün ankarada normal bir mahallede mesela güneş eler mah bir daire 1500- 2000 milyon kim nasıl alacak bunun tek çaresi toki eliyle bu mahallere girip mutahitin zulmünden bizleri kurtarmak yoksa alacağımız ev ancak mezar evimiz olur bırakın kdv falan bunu mutahit çoktan ayarlamıştır bu bahsettiğim mahallede geçen yıl bu günlerde bu dairelerin fiyatı 600 bin ile 850 bin tl idi devlet bir baksın bu zulümle saygılar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi