Ev sahiplerinin 2 Temmuz kurnazlığı! Şimdi de hava parası istiyorlar

Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen birçok ev sahibi, yeni kontratlarını 2 Temmuz’a erteliyor. Ev sahipleri, yeni dönemde hava parası dahi istemeye başladı.

GİRİŞ 16.06.2022 09:50 GÜNCELLEME 16.06.2022 12:54
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

1Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik sınır 10 Haziran’da uygulamaya girdi. 1 Temmuz 2023 yılına kadar sürecek düzenlemenin haziranda başlaması nedeniyle ikinci kez kapsama girmek istemeyenlerin haziranda süresi gelen yeni kira kontratlarını 2 Temmuz’a erteliyor. Ayrıca bazı ev sahiplerin ticari ünitelerde olduğu gibi konutta da hava parası talep etmeye başlarken, gayrimenkullerini daha yüksek fiyatla kiraya vermek için mevcut kiracıyı tahliye etme yoluna gidiyor. Uygulamayla birlikte kayıtdışılığın artacağı, mahkemelerdeki kiracı ev sahibi davalarının yoğunlaşacağı uyarısı yapılıyor.

“HAVA PARASI DEVREYE GİRDİ”

Düzenlemenin 10 Haziran’da başlayıp 2 Temmuz 2023’de bitecek şekilde uygulandığını söyleyen İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, “Dolayısıyla şimdi girenler gelecek yılda yüzde 25 oranıyla anlaşma yapacak. Bu nedenle yeni kontratların gelecek yıl da yüzde 25’ten etkilenmemesi için 2 Temmuz’a erteliyorlar” dedi.

Ayrıca işyerlerinde olduğu gibi hava parası gibi uygulamaların da devreye girdiğini anlatan Özcan, “Tahliye taahhütnameleri gibi uygulamalar daha fazla uygulanıyor. Bu yapılması gereken bir şeydi. Ancak tek bir konuttan geliri olanların bu kapsamda kalmasının günahı ne. Bu nedenle düzenleme önü arkası düşünülmeden yapılmış” diye niteledi. Sınırlamadan dolayı artık kiranın iyi bir yatırım olmadığını düşünenlerin evini satışa çıkaracağını, bunun da satılık konut sayısını artacağını dile getiren Özcan, “Ancak bu konutlar da yüksek fiyattan satılacağı yine yüksek rakamdan kiraya verilecek. Dolayısıyla bu da kira sorununa çözüm olmayacak. Evlerini satanlar ise Portekiz gibi ülkelere gidip ev satın alacak. Şimdiden bunu duymaya başladık” dedi.

“BU İŞ 3’ÜNCÜ SAYFA HABERLERİNE KADAR GİDER”

Uygulamayı değerlendiren TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ da, sahadaki emlakçılarla konuştuklarında düzenlemenin uygulanabilir bulunmadığını söyledi. “Düzenlemeye belki kiracısından memnun olan iyi niyetli bir kesim onay verecek, ancak büyük kısım artış için ne yapabilirim mücadelesi verecek” diyen Karadağ, “Kira tespit davalarında artışa neden olacak. Görece kendini güçlü bulan, ‘ben korkuturum, taciz ederim’ şeklinde kendinde hak bulanlar nedeniyle 3’üncü sayfa haberlerine kadar bu iş gidebilir” dedi.

Mülk sahiplerinin mağdur olmamak adına kayıt dışı paralarla mağduriyetini gidermeye çalışacağına dikkat çeken Karadağ, “Ev sahipleri resmi olarak yüzde 25 artırıp, geri kalanını kayıt dışı alacak. Kiracı da ‘kayıt dışı şu kanaldan ödemeler yaptım’ deyip dava yoluna gidebilir. Mahkemelerdeki kira davaları artacak. Dolayısıyla mevcut ekonomik şartlarda bu düzenleme tek başına bir çözüm olmayacak. Daha büyük kamusal sorunlara yol açacak” yorumunda bulundu. ‘Kiracıyla uğraşmak yerine evimi satar, paramı alıp döviz, altın yatırım yaparım, kur korumalı hesaba koyarım’ diyenler olacağını kaydeden Karadağ, ancak bunların sayısının açılan çekişmeli davalar kadar yoğun olmayacağını söyledi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da, uygulamanın hukuki boyutlarını anlattı. Borçlar Kanununun 344. Maddesini geçici madde ile değiştiren düzenlemesi ile TÜFE 12 aylık değişim oranı yerine 10.06.2022- 01.07.2023 arasında kira artış oranının yüzde 25 olacağını kaydeden Kiraz, “Mevcut sözleşmesi devam eden kiracılar açısından 10 Haziran ve 30 Haziran arasında yenileme dönemi gelmiş tüm kiracılara iki defa yüzde 25 tavan sınırlaması uygulanacak. Bu çok büyük bir eşitsizlik. İvedilikle yeni bir düzenleme yapılarak kanunun yürürlük tarihi ilk konuşulduğu gibi 01.07.2022-01.07.2023 olmalıdır” diye konuştu. 2023 yılının 1 Temmuz’una kadar yenileme dönemi gelmiş tüm kiracıların yüzde 25, sonrasında uzama dönemi gelmiş tüm kiracıların ise TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında artıracaklarını kaydeden Kiraz, “Bu noktada herkes ne şekilde hangi dönemde artış yaparsa yapsın 2024’te artık eski uygulama şekli olan TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında artış yapacak” dedi.

İLANLAR YÜZDE 2 AZALDI, KİRALAR YÜZDE 1 ARTTI

Emlakjet Genel Müdürü Tolga İdikat, yıllık kira sözleşmesi zam oranına üst limit getiren açıklamadan bu yana kiralık ilan adetlerinde kısa sürede yüzde 2 azalma gözlemlediklerini söyledi. “10 Haziran’dan bu yana kiralık ilanlarda görülen azalmanın mülk sahiplerinin kiralık ilanlarını geri çekmesi olarak değerlendirmek mümkün” diyen İdikat, şöyle konuştu:

“10-14 Haziran arasında Türkiye’de ortalama talep edilen kiralık ev fiyatlarında yalnızca birkaç günde yüzde 1’lik artış görülüyor. Dolayısıyla yeni regülasyon ev sahiplerini kiralama fiyatlarını belirlerken daha yüksek meblağları talep etmeye yönlendirebilir. Ancak şimdilik mülk sahiplerin satma ve kiralama kararlarını askıya aldı gibi görünüyor. Mülklerin fiyatlarını belirlemek için piyasayı gözlemlediklerini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

KONUT SAHİPLERİNDEN KİRACILARA TAHLİYE DAVASI

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, mevcut düzenlemeden gayrimenkul sahiplerinin çok ciddi şekilde rahatsız olduklarını söyledi. “Piyasa enflasyonunu yüzde 100’ün üzerinde, TÜFE oranı da yüzde 73 ve TÜFE 12 aylık değişim oranı da yüzde 39,33’ken, bu oranın neredeyse yarısının kira zammına uygulanacak olmasını hem doğru bulmuyorlar hem de Anayasaya aykırı görüyorlar” diyen Kiraz, “Bu noktada son 1 haftada çok ciddi şekilde konut sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek istediklerini görüyoruz. Özellikle ihtiyaç sebebiyle tahliye gerekçesine dayanıldığını ve hatta mülklerini kiracılı bir şekilde satarak yeni malike bu durumu devretmek istediklerini görüyoruz” dedi.

KİRACI NE YAPMALI?

Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım ile TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu durumu CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım: Bugün 16 Haziran'da ev sahipleriyle oturduğunuz zaman 2 Temmuz için anlaşma yapmak istiyor. Çok var. Bazı ev sahipleri için muafiyet getirilebilirdi, sadece kirayla geçinenler için.

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu: Yasa çıktı ama baştan savma çıktı. Uzmanlara sorulmadı. Tek bir dairesi olanla 60 dairesi olan bir olur mu? Yasa çıktı, orada bir eksik var.

Emekli olup evini kiraya gelenler var bunlar göz ardı edilenler var.

Gelelim bugünün hilesine. Hava parası alınıyor. Kontratı bugün yapıyor, başlangıç tarihini 2 Temmuz 2023 yapıyor. Kirayı açıktan alıyor. O tarihte yüzde 25'lik sınır bitiyor. Düzenleme eksik, topal çıktı.

Ben kiracı olsam kontrat yapsam, bana 5 Temmuz yazıyorlarsa imzalarım ev sahibine mesaj atarım, '15 günlük kirayı vermiştim' diye bu benim elimde delil olur. Bir de tahliye taahhüdü alıyorlar. Taahhütname imzalatıyorlar, bir de tarihsiz. Bunu da mesaj gönderirim saklarım. Yarın beni mahkeme verdiğinde sıkıntı yaşar.

Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım: Sadece hava parası değil. Ev kiralıyorsunuz 2 bin TL'ye aradaki farkı elden istiyorlar. Mal sahibine bir vergi çıkıyor, bunu düşük gösteriyorlar. Yıllık gösterenleri senet alıyorlar.

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu: Senet imzalayan kiracılara diyorum ki, sizin elinizde büyük bir koz var. Ev Sahibi vergi kaçakçısı durumuna girer. Kiracının avantajı kira artış talebinde bulundurulurken 5 bin liralık kiranın 2 bin 500'ünü elden alıyorsa, bunun üstünden zam yapabilir. Açıktan kira alan ev sahibi kendi ayağına sıkar, vergi kaçakçısı durumuna düşüyor.

KAYNAK: DÜNYA/LEYLA İLHAN
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Reisx 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet enflasyonun %150-200 olduğu yerde ev sahiplerine %25 dayatmasıyla kul hakkına girmiştir. Sen TÜİK uygulamasını uygulayıp %100 denetleyeceksin. Varsa fazlasını isteyene de en ağır cezayı vereceksin. TÜİK oranını denetleyemeyenler bu %25 i nasıl denetleyecek?
    Cevapla
  • istanbul 1 yıl önce Şikayet Et
    kimse bu saatten sonra evini kiraya vermez zaten, asıl sorun barınma krizi, aşırı fazla mülteci yaşaması
    Cevapla
  • KONUT SORUNU 1 yıl önce Şikayet Et
    Zam Oranı değilde asıl sorun şunlar; -Kredi ile ev alıp kiraya emlakçılardan bazı kesimlerinin telkini ile kredi tutarına yakın rakam orantısız kiraya verme. -asgari ücretliye hitap eden evlerde emlak komisyon ücreti kira ücretinin %15-20 si ile sınırlandırılması ve her sene daha iyisini bulurum tutumunun engellemesi için en az 3 yıllık kira yapılmalı.(emlak ve taşınma maliyeti var) -Toki evlerinde alt grup evleri oturulmadan kiraya verilerek başkasının almasını engellediği gibi hemde ödeme taksitini bedava getiren art niyetli kişiler tespit edilerek cezalandırılması talebimiz vardır. -Birden fazla eve ağır vergi getirilmesi sermayenin ticari hayata teşviki olmalı.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kıraların artmasının sebebı emlakcılar
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    ev sahipleri anayasa mahkemesine baş vurup ben sozleşmemi düşük gösterdiğiniz tüfeye göre yaptım siz hale tüfeyi 0,25 gösteriyorsunuz emekli oldum emekli parasıyla ve kıredi çekerek ev aldım yasal olmayan düşük zam veriyorsunuz gıdayada bunu yapın bende kabul edeyim haklıya haklı haksıza haksız derim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı