ABD Çin ile rekabet edebilmek için çip üreticilerine 52 milyar dolar fon sağlayacak

ABD Kongresi, Çin ile çip sektöründe rekabet edebilmek için üreticilere 52 milyar dolarlık fon sağlayacak. Başta Tayvan olmak üzere birçok ülkenin çip üreticisi şimdiden fondan yararlanmak koşuluyla ABD'de çip fabrikası kuracağını açıkladı.

ABD Çin ile rekabet edebilmek için çip üreticilerine 52 milyar dolar fon sağlayacak
ABD Çin ile rekabet edebilmek için çip üreticilerine 52 milyar dolar fon sağlayacak
GİRİŞ 04.07.2022 11:02 GÜNCELLEME 04.07.2022 11:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi Çin ile rekabet edebilmek için çip sektörüne yatırım yapmaları için 52 milyar dolarlık finansman öneren CHIPS Yasasını Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın bir parçası olarak geçtiğimiz yıllarda kabul etmişti. Önümüzdeki aylarda ise Kongre'nin  tasarıyı finanse etmek için resmi olarak bütçe ayırması bekleniyor.

CHIPS Yasası, Çin'in kendi yarı iletken üretimini hızla geliştirmesine karşı bir önlem olarak Amerika'nın çip endüstrisini desteklemeyi ve küresel çip üretimini Çin'in elinden almayı amaçlıyor. Küresel yarı iletken üretiminde, Çin'in üzerinde egemenlik iddiasında bulunduğu bağımsız bir ada olan Tayvan şu an lider olan ülke. ABD'nin bu dev fon desteğine şimdiden Tayvanlı şirketler de talip oldu.

DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ÇİP ÜRETİCİLERİ ABD'NİN 52 MİLYAR DOLAR FONUNDAN YARARLANMAK İSTİYOR

Dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken yonga levha üreticisi Tayvan merkezli GlobalWafers şirketi,  ABD'de 5 milyar dolarlık bir fabrika kurmayı planladığını duyurdu. Ancak şirket ABD Kongresi'nden fon desteği alması durumunda bu planı gerçeğe dönüştüreceğini söyledi

Teksas'ta yeni tesisini kurmayı teklif eden Tayvanlı GlobalWafers, ABD'deki yatırımını devlet finansmanına koşullandıran tek çip endüstrisi üreticisi değil. 2020'de dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. (TSMC), Arizona eyaletindeki Phoenix şehrinde en gelişmiş çiplerini üretmek için 12 milyar dolarlık bir tesis kurma planlarını duyurdu. Ancak TSMC CEO'su Mark Liu hükümetin “TSMC'nin Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan arasındaki işletme maliyetleri farkını telafi etmesi” durumunda bunun mümkün olacağını belirtti.

Telefonlar için yeni zamlar kapıda!Telefonlar için yeni zamlar kapıda!

Teknik olarak, CHIPS Yasası'nın Amerika'ya yatırım yapan yabancı şirketleri değil, yerli şirketleri desteklemesi gerekiyor. Ancak geçen Aralık ayında ABD merkezli yarı iletken endüstrisi kuruluşu SEMI , Kongre'yi ABD'ye yatırım yapan tüm şirketler için CHIPS fonu sağlama çağrısında bulundu.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Başkan kanal saçmalığına gireceğine asrın projesi çip fabrikası açsana.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak