Kağıt maliyeti arttı, kitaplara yeni zam kapıda

Kağıt fiyatlarının bu yıl neredeyse ikiye katlanmasının ardından yayıncılar, kitap etiketlerinde bir kez daha değişiklik vaktinin geldiğini dile getirmeye başladı. Kitap fiyatlarına en az yüzde 20 zam gelmesi bekleniyor.

Kağıt maliyeti arttı, kitaplara yeni zam kapıda
Kağıt maliyeti arttı, kitaplara yeni zam kapıda
GİRİŞ 04.11.2022 11:31 GÜNCELLEME 04.11.2022 11:38
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kağıt, baskı, kırtasiye ve telif maliyetlerinin artmasından kaynaklı kitaplara yeni zammın kapıda olduğu söyleniyor. 

Yayıncıların seneye kötü koşullarda başladığını ve çok uzun süredir de krizle mücadele ettiklerini söyleyen Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Cemran Öder'e göre; var olan şartlar karşısında zamlar kaçınılmaz. 

Yükselen döviz kurları ve enflasyon nedeniyle pek çok üründe fiyatlar arttı. Farklı gider kalemleri olan yayıncılarda da durum farklı değil.

400 sayfalık bir kitaptan 2 bin 200 adet basmanın maliyeti 11 ay önce 9 bin 500 lira civarındayken, bu rakam bugünlerde 26 bin liraya kadar yükseldi.

Öder, ''Tüm dünyada 2020'nin başından beri kağıt krizi var. Türkiye'deki yayıncılar döviz kurlarıyla mücadele ediyor. Tek başına kağıtta yüzde 120 maliyet söz konusu. Baskı, tutkal, kağıt girdisi de olunca yüzde 240'ların üzerinde artış var'' açıklamasında bulundu. 

Yayınevlerini sadece artan maliyetler değil düşen kitap satışları da olumsuz etkiliyor. Öder, ''Nisandan bu yana kitap satışlarında yüzde 30-40'lara yakın düşüş var'' dedi ve kitap üretiminde de düşüşün olduğuna dikkat çekti. 

Yayınevleri, mevcut sorunların çözülmesi için bazı talepte bulunuyor. 

KAYNAK: NTV
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Haber7 okuru. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda maliyet arttı zam yapacağız diyor. Ak partili belediyelerinde maliyetleri artmış zorunlu güncelleme zammı yapıyorlar. Oysa chp li belediyelerin maliyetleri kesinlikle artmadı ama kafalarına göre zam yapıyorlar. Vay chp li belediyeler vay. Bedelini seçimde ödeyeceksiniz. Öyle kafaniza göre zam yapamazsınız. Bu millet bir daha chpye oy vermeyecek belediye seçiminde Allah'ın izniyle. !
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkesin elinde ekranı olan bir alet var. Kağıdı bırakın dijital olarak satın dert bitsin.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    döviz aylardır aynı seviyede maliyet nasıl artıyor. 1 kuruş artışa bin lira zam yapıyorlar cehennemde yanın inşallah.
    Cevapla
  • Bahtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Özaldan sonra bütün KİT ler gibi sekada fazla kadrolaşmaktan battı kim batırdı SHP ogünkü CHP-DYP iktidarı. Bunlar 3 ay koalisyon yüzü görmesin kadrolaşır batırırlar, leşe çökmüş kargalar gibi sonunda kemik bile bulamazsın.
    Cevapla
  • Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    SEKA nın tarihini bilmeyenler akıl veriyor SEKA yı sizin ağababalarınız fazla kadrolaşmaktan batırdı hemde 650 milyon dolar görev zararıyla aynı sümerbank gibi demir çelik fabrikaları gibi bankalar gibi, ibb ve abb, mersin antalya izmir belediyeleri gibi.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!