'Yarısı Bizden'e ilk gün 20 bin başvuru

İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Yarısı Bizden Kampanyası'na toplam başvuru sayısı bir günde 20 bini aştı. En çok başvuruda bulunan ilçe ise Bahçelievler oldu.

GİRİŞ 27.04.2023 15:59 GÜNCELLEME 27.04.2023 16:08
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

"Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk gün yapılan başvuru sayısı ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası"na ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yarısı Bizden kampanyamıza şu ana kadar 20 bin 147 başvuru yapıldı. Bu 148 bin 472 bağımsız bölüm demek! En çok başvuru Bahçelievler'den…Haydi İstanbul, riskli konutlarımızı TOKİ ile birlikte dönüştürelim." ifadesini kullandı.

Konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve 5 yıl içinde yaklașık 1 milyon bağımsız bölümün dönüştürülmesi hedefleniyor.

Başvuruda herhangi bir ücret talep edilmiyor. Mülk sahipleri kampanyaya e-Devlet üzerinden 29 Mayıs'a kadar başvuru yapabilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Binaların dönüşüm süreci 5 adımda tamamlanacak. İlk olarak 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında e-devlet üzerinden projeye başvurulması gerekiyor.

Başvuru sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları binanın ön incelemesini yapacak. Uzmanlar keşif raporu hazırlayacak.

Başvuru sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları binanın ön incelemesini yapacak. Uzmanlar keşif raporu hazırlayacak.

Üçüncü adım, bina için protokol hazırlanması ve proje aşamasına geçilmesi. Bu süreçte binada da gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanması gerekiyor.

Dördüncü aşamada, ruhsat alma süreci başlıyor.

Son süreçte ise, TOKİ eliyle başlatılacak inşa süreci en geç 2 yıl içinde tamamlanacak.

MALİYETİN YARISINI DEVLET KARŞILACAK

Kampanya sağlanan finansal destek ile dikkat çekiyor. 100 metrekare 2+1 daireler için 1,5 milyon lira, 3+1 daireler için 1,8 milyon lira tutar belirlendi. Bu tutara kadarki maliyetin yarısını devlet karşılayacak, kalan tutara ise kredi verilecek.

Kredinin faiz oranı yüzde 0,79 olurken, yüzde 10 peşinat talep edilecek, 10 yıl vade hakkı tanınacak. Aylık ödeme 2+1 daire için 5 bin 625 liradan, 3+1 daire için 6 bin 750 liradan başlayacak.

Öte yandan dönüşüm sürecinde 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılacak.

Dönüşüm kampanyası, önce İstanbul’da başlatılacak, önümüzdeki süreçte 7 bölgeye de yayılacak. İlk yıl yerinde 200 bin, rezervde 100 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Eğer başvuru daha çok olursa, dönüştürülecek binalar kura ile belirlenecek.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • Kemal 11 ay önce Şikayet Et
    Hükümet yıkılacak olan binayı aynı kat irtifası kadar izin vermezse bunda başarılı olamaz
    Cevapla
  • Ev sahibi 11 ay önce Şikayet Et
    İstanbul’daki Yıklmakta olan gece kondulardaki vatandaşlarımızın piskolojileri bozuk ne tapu veriliyor nede kentsel dönüşümden yararlandırılıyorlar gece kondu mahallerindeki evlerin çoğu uçurumda riskli devlet derhal çözümler bulsun
    Cevapla
  • ombudsman 11 ay önce Şikayet Et
    3+1 için 1.8 milyon değer çok fazla. 2 milyona bitmiş sıfır daire satılıyor. Bu fiyata müteahhitler de yeniliyor. Ankastre set, klima, kombi, cam balkon mutfak, banyo dolapları ve vestiyer de takılı olmak üzere.
    Cevapla
  • Ombudsman 11 ay önce Şikayet Et
    Tamamda mtahit 900 bin TL yarısını verecekmi
    Cevapla
  • Kemal 11 ay önce Şikayet Et
    Nerede satılıyor bu daire ben bulamadım İstanbul Çağlayan Hürriyet Mahallesinde yeni başlayacak olan inşaat 2+1 3.300 TL ve paranın yarısı peşin yarısı da bina bitince mütahit istiyor.
    Cevapla
  • canik 11 ay önce Şikayet Et
    Sen 1.800.000 değil 900.000 tl vereceksin. oda 90,000 tl peşin kalanı 2 yıl sonra 120 taksit.İnşa süresinden maliyetler artsda senin tutarın sabit. Hangi müteahhit 900,000 tl ye anahtar teslim ev yapıyor yahu? Sen iyi misin?
    Cevapla
  • tepki 11 ay önce Şikayet Et
    ne sacmalik devlettin nesi var ise secim icin vermek ne ya adam gibi saglam yapsa idi yapar iken her seyi devlet niye øder yikilir ise yikilir yapan kim ise iceri at kendisi yapti ise onun sorunu devlettin parasini bosa kullaniyorlar herkese yap ver bu sacmalik o zaman diger insanlarin sucu ne adam gibi yapar iken konrol et imar affi denen sacma kanun cikarma kacak yapana izin verme
    Cevapla
  • Reyhan deniz 11 ay önce Şikayet Et
    Güzel tabikide ama beykoz merkez o taraflara çevrelerine ne zaman artık kentsel dönüşüm projesi başlancak artık yeterde başlayın ertelemeyin seneler yıllar oldu geçti geçiyorda zaten sizden haber bekliyoruz yetkili şahıslardan hükümetten devletten bu 2023 yılında başkanıp 2024 yılında bitsin iyi günler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı