Kısıtlamalara Çin müdahalesi: 5 milyar dolarlık sipariş verip GPU stoklamaya başladı!

Çinli internet devleri yapay zeka hedeflerine güç katmak için 5 milyar dolarlık Nvidia alışverişi yapıyor. ABD'nin olası kısıtlamalarına karşı Çin'in çip siparişlerini artırarak stok yaptığı belirildi.

GİRİŞ 13.08.2023 10:15 GÜNCELLEME 13.08.2023 11:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Financial Times'ın haberine göre (Paywall), Çinli şirketler Nvidia'nın 1 milyar dolar değerindeki A800 işlemcisinden 100.000 adet sipariş verdi. Şirketler bu sevkiyatı bu yılın sonuna kadar ABD'li çip üreticisinden almayı planlıyor. Şirketler ayrıca 2024 yılında teslim edilecek işlemciler için 4 Milyar Dolarlık ek bir sipariş daha verdi.

A800 işlemcisinin veri merkezlerinde kullanılan A100 işlemcisinin zayıflatılmış versiyonu olduğunu ve bunun da H100 işlemcisinin zayıflatılmış versiyonu olduğunu belirtmek gerekir. ABD hükümeti tarafından açıklanan ihracat kısıtlamaları nedeniyle Nvidia, A800 işlemcileri sadece Çinli şirketlere satabiliyor.

ÇİNLİLER KISITLAMA İHTİMALİNE KARŞI GPU STOKLAMAYA BAŞLADI

İhracat kısıtlamalarına göre, Nvidia'nın 600GBps'den daha düşük çipten çipe aktarım hızlarına sahip işlemcileri satmasına izin veriliyor, bu da A100 ve A800 işlemcilerini dışlıyor.

Daha fazla kısıtlama tehdidinin yanı sıra GPU'lara yönelik yoğun talep nedeniyle Çinli şirketler, yapay zeka ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip olduklarından emin olmak için GPU'ları stokluyor.

"Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi olan iki çalışan ByteDance'ın hedeflerini desteklemek için en az 10.000 Nvidia GPU stokladığını söyledi. Şirketin ayrıca önümüzdeki yıl teslim edilmek üzere yaklaşık 700 milyon dolar değerinde yaklaşık 70.000 A800 çipi sipariş ettiğini de eklediler."

Çinli şirketler konuyla ilgili yorum yapmazken, Nvidia raporla ilgili bir açıklama yayınladı:

"Tüketici internet şirketleri ve bulut sağlayıcıları her yıl veri merkezi bileşenlerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve çoğu zaman siparişlerini aylar öncesinden veriyor."

NVİDİA'YA TOPLU SİPARİŞ VERİLİYOR

Üretken yapay zeka alanındaki ilerlemelerin GPU'lara olan talebi artırmasıyla birlikte, uzmanlar 2020 benzeri bir GPU kıtlığının tekrar yaşanabileceğinden korkuyor.

Dünya üretiminin yüzde 60'ını sağlıyor: Çip savaşında Çin'den kritik hamle!Dünya üretiminin yüzde 60'ını sağlıyor: Çip savaşında Çin'den kritik hamle!

Şu anda, GPU talebi söz konusu olduğunda sınır gökyüzüdür ve bunun karşılanması Nvidia'nın bir günde veya bir ayda kaç GPU üretebileceği ile sınırlıdır. Bir Nvidia distribütörü, A800 işlemcinin fiyatının "distribütörlerin elinde yüzde 50'den fazla arttığını" belirtti.

Giderek daha fazla şirket yapay zeka alanına girdikçe, şirketler büyük dil modellerini çalıştırmak için gereken donanımı güvence altına almaya çalışırken Nvidia'ya daha fazla toplu sipariş verildiğini görebiliriz

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 8 ay önce Şikayet Et
    Boş ver. Biz milletin saçı ile sakalı, başörtüsü ile uğraşalım bunlara gerek yok
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    mustafa abd çok akıllıda aylık nasıl oluyordu 67 milyar dolar ticaret açığı veriyor,bende bunu anlamıyorum
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    Aldığı malın karşılığında kağıt bile harcamadan bastığı doları ihraç ettiğini düşün
    Cevapla
  • Mustafa 8 ay önce Şikayet Et
    Bu Amerika çok akıllı bir koli çipi bir ülke kuracak kadar paraya satıyorlar bizde bir çocuk tişörtünü 1$ bir dolara sattık mı seviniyoruz aslında bizimde çok Zeki mühendislerimiz var en kısa zamanda bu çip sektörüne girelim hazır her şey elektrikli olma yolunda iken
    Cevapla
  • Sahipkıran 8 ay önce Şikayet Et
    Çip sektörüne girmediğimizi sana kim söyledi... Çip sektörüne girdik ama bunun için zaman gerekiyor! Bir çocuğun daha yürümeye başlamadan koştuğunu gördün mü hiç!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!